Ziua 245 de război: Putin a asistat la primul exerciţiu nuclear de la începutul invaziei, iar Kadîrov anunţă Jihadul: "Îi vom arde!"

Ziua 245 de război: Putin a asistat la primul exerciţiu nuclear de la începutul invaziei, iar Kadîrov anunţă Jihadul: "Îi vom arde!"

În ziua 245 de război forțele ruse se pregătesc pentru „cele mai grele bătălii” în regiunea strategică sudică Herson. Regiunea se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni, dar acum ucrainienii recâştigă teren.

Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat la primul exerciţiu nuclear de la începutul invaziei, care poartă numele Tunet. Ruşii au lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula.

Iar preşedintele Joe Biden a declarat că Rusia ar face o „greşeală gravă, gravă” dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina.

Ucraina şi Rusia au făcut un nou schimb de prizonieri, care însă a inclus şi predarea corpului unui voluntar american, ucis la sfârşitul lui august în Ucraina.

400 de drone iraniene ar fi lansat ruşii până acum, din care 60-70% au fost doborâte, susţine Zelenski.

Şi aproximativ 1.000 de cadavre – inclusiv civili și copii – au fost exhumate în teritoriile recent eliberate din regiunea Harkov.

Mişcările de pe front

  • Bilanţul zilei - În ultimele 24 de ore, forțele ruse au lansat cinci rachete, 30 de lovituri aeriene și peste 100 de atacuri cu sisteme cu lansare multiplă asupra a 40 de localităţi din întreaga Ucraine, potrivit Statului Major al forțelor armate.
  • 1.000 de cadavre - Cam atâtea corpuri – inclusiv ale unor civili și copii – au fost exhumate în teritoriile recent eliberate din regiunea Harkov. Acestea includ cele 447 de cadavre găsite la locul de înmormântare în masă din Izium.
  • Un atac cu rachete rusești a ucis două persoane în Dnipro, al patrulea oraș ca mărime al Ucrainei. Una dintre persoanele decedate era o femeie însărcinată. Alte trei persoane au fost rănite.
  • Rușii se pregătesc pentru lupte grele în Herson - Forțele ruse se pregătesc pentru "cele mai grele bătălii" în regiunea strategică sudică Herson, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, în timp ce Kremlinul vrea să apere cel mai mare oraș aflat sub controlul său de contraofensiva Ucrainei. Forțele rusești din regiune au fost respinse în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate pe malul vestic al râului Nipru. Herson se află în mâinile Rusiei încă din primele zile ale invaziei Ucrainei, în urmă cu opt luni.
  • Contraofensiva e împiedicată de vreme - Contraofensiva împotriva forțelor ruse din sudul regiunii Herson se dovedește mai dificilă decât a fost în nord-est, din cauza vremii umede și a terenului, a declarat ministrul Apărării din Ucraina.
  • 70.000 de oameni au fugit - Peste 70.000 de civili şi-au părăsit domiciliul în ultimele 7 zile, în Herson, anunţă miercuri ocupaţia prorusă a acestei regiuni.
  • Schimb de prizonieri şi un cadavru american - Preşedinţia ucraineană anunţă miercuri că a recuperat de la armata rusă corpul unui voluntar american ucis la sfârşitul lui august în Ucraina, în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Moscova. Zece militari ucraineni au fost eliberaţi.
  • Zelenski promite să elibereze Crimeea - Preşedintele Volodimir Zelenski susţine că se lucrează pentru refacerea Ucrainei şi cere în continuare sprijin internaţional pentru asta. De asemenea, se continuă lupta politică şi cea de pe front pentru eliberarea tuturor regiunilor ocupate. ”Vom elibera cu siguranţă Crimeea”, afirmă preşedintele, adăugând că, ”cu cât mai repede se va instaura pacea în Ucraina, cu atât mai puţin rău va aduce Rusia în alte regiuni”.
  • 400 de drone iraniene - Rusia a folosit aproximativ 400 de drone iraniene pentru a ataca civili ucraineni, spune tot Zelenski, care a afirmat că „60-70% dintre aceste (drone) mortale au fost doborâte" de armata ucraineană.
  • Alerte de raid aerian la Cernigău - Alertele de raid aerian au pornit la Cernigău în timpul vizitei preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. ”Am purtat negocieri extrem de semnificative cu preşedintele Germaniei, care a sosit în Ucraina. Preşedintele Steinmeier a vizitat regiunea Cernigău - districtele care se aflau sub ocupaţie. În timp ce se afla acolo a început o alertă aeriană”, a declarat Zelenski.
ADVERTISING

Primul exerciţiu nuclear de la începutul invaziei

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat, miercuri, prin videoconferinţă, la un antrenament al forţelor de descurajare strategică, adică trupele însărcinate să răspundă la ameninţări, inclusiv în cazul unui război nuclear.
  • În timpul exerciţiilor, primele de la începutul războiului, a fost efectuat un exerciţiu de "lansare nucleară masivă de către forţele strategice ofensive ca răspuns la un atac nuclear inamic", a declarat ministrul Apărării, Serghei Şoigu.
  • Forţele strategice ruse au lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula şi cu ajutorul a două bombardiere strategice Tu-95MC, precum şi sisteme de rachete intercontinentale mobile terestre Yars, care au fost lansate de pe cosmodromul Pleseţk.
  • Rachete balistice Sineva au fost lansate din Marea Barents, în nordul părţii europene a Rusiei, către poligonul Kura din peninsula Kamceatka, care se învecinează cu Oceanul Pacific.
  • Exerciţiile cu numele de cod 'Grom' (Tunet) sunt menite să testeze gradul de pregătire a centrelor de comandă ale forţelor nucleare, susţine Kremlinul.
  • Pentagonul spune că Rusia a informat de ieri SUA despre planurile sale, care coincid cu exerciţiile nucleare Steadfast Noon ale NATO, desfăşurate în fiecare an.
  • Preşedintele Joe Biden a declarat că Rusia ar face o „greşeală gravă, gravă” dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina. Este cel mai recent avertisment adresat preşedintelui Vladimir Putin împotriva escaladării conflictului care durează de luni de zile. Detalii AICI
  • Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri că nu crede că Putin va folosi arme nucleare. Preşedintele Rusiei a avertizat în repetate rânduri că are dreptul de a se apăra folosind orice arme din arsenalul său, care include cel mai mare stoc nuclear din lume.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Critici pentru Putin - Vladimir Putin este supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea oficialilor pro-război din cercul său apropiat. Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a precizat că apropiații lui Putin continuă să-și exprime nemulțumirea față de eforturile de război ale Rusiei. Unii oficiali l-au „confruntat direct” pe Vladimir Putin.
  • Fuga rușilor de mobilizare - Funcţionarii care lucrează pentru administraţia oraşului Moscova şi pentru autorităţile federale din capitala rusă au fugit de mobilizarea parţială. Acest exod a paralizat activitatea în mai multe departamente, cum ar fi administraţia pentru locuinţe sau departamentele pentru sănătate şi educaţie. Detalii AICI
  • Echipament modern pentru soldați - Într-o reuniune a consiliului de coordonare a guvernului care a abordat nevoile armatei ruse, Vladimir Putin a cerut să li se garanteze trupelor ruse care luptă în Ucraina accesul la echipamentul cel mai modern, comod şi eficient. ''Nu doar că trebuie să garantăm echipamentul utilizat în operaţiunea militară specială (…) ci acesta trebuie să fie modern, comod şi eficient'', a insistat Putin. Detalii AICI
  • Se încearcă recrutarea afganilor - Membrii corpului de comando al armatei naționale afgane - care au fost instruiți de Marea Britanie și SUA - ar fi fost contactați cu oferte de a se alătura armatei ruse. Mai multe surse militare și de securitate afgane au declarat pentru Foreign Policy că adăugarea acestor comandouri ar putea avea un impact important pe câmpul de luptă. Este vorba de 20.000 - 30.000 de voluntari care au rămas după ce Occidentul s-a retras din Afganistan anul trecut.
  • Kadîrov anunţă Jihad - Aliatul cecen al preşedintelui Putin, Ramzan Kadîrov, vorbeşte ca despre un ”jihad” despre războiul rus în Ucraina, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe canalul său pe Telegram: ”Vă dau cuvântul meu. îi atacăm zilnic (...). Nu-i vom lua prizonieri pe aceşti şeitani (demon, în arabă). Îi vom arde. Teritoriul nostru este Odesa, Kiev, Harkov (...). Ucraina ne aparţine toată”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇