Ziua 193 de război: Rușii atacă de la centrala nucleară de la Zaporojie. Transport record de cereale

Ziua 193 de război: Rușii atacă de la centrala nucleară de la Zaporojie. Transport record de cereale

Ziua 193 de război a început cu centrala nucleară de la Zaporojie încă deconectată de la sistemul de energie electrică. Iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia pregătește „lovitura decisivă” în această iarnă, care să îi destabilizeze total pe europeni.

Într-un interviu pentru BBC, Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a spus că înțelege greutățile prin care trec europenii din cauza inflației, dar că în timp ce britanicii își numără bănuții, ucrainenii își numără morții.

Iar în unele imagini publicate de Insider se vede cum Moscova foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie pentru a lansa atacuri militare peste râul Nipro, aşa cum susține Ucraina.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Evoluții pe front

  • Ucrainenii avansează - Trupele ucrainene au reușit să elibereze localitatea Vîsokopillea, capturată de ruși în martie, spune comandantul adjunct al consiliului din regiunea Herson.
  • Penurie de arme - Ocupanții ruși se confruntă cu o penurie de arme de înaltă precizie, așa că au început să folosească mai des rachete învechite S-300, dintre care unele sunt inutilizabile, susține Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Bombardamente la Nikolaiev - Rușii au bombardat peste noapte spitale, școli și clădiri rezidențiale în orașul ucrainean Nikolaiev, a anunțat primarul localității, potrivit Sky News. Sunt afectate rețeaua electrică și cea de alimentare cu apă. Nu sunt informații despre posibile victime.
  • Soldații ruși demoralizați - Trupele ruse din Ucraina au probleme de moral și disciplină, nu numai din cauza epuizării și a pierderilor de până acum, dar și pentru că sunt prost plătiți, informează ministerul britanic al Apărării în rezumatul zilnic. Militarii ruși primesc o soldă modestă, la care se mai adaugă bonusuri și beneficii pentru participarea la lupte. Numai că, în cazul celor care luptă în Ucraina, statutul de „operațiune specială” îi lipsește de bonusurile care se acordă în mod normal pentru condiții de război.
  • Rușii atacă de la Zaporojie - Un videoclip în care se văd sistemele ruseşti de rachete cu lansare multiplă care sunt lansate de la locul centralei nucleare Zaporojie a fost publicat de Insider. Se pare că Moscova foloseşte centrala pentru atacuri militare ofensive peste râul Nipro, aşa cum a susţinut anterior Ucraina.
ADVERTISING

Evoluții economice

  • Germania, ajutor suplimentar - Germania va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 200 de milioane de euro pentru a finanţa programele de asistenţă destinate persoanelor strămutate din interiorul Ucrainei ca urmare a invaziei Rusiei, a anunțat ministrul dezvoltării Svenja Schulze, informează Reuters.
  • Transport record de cereale - O flotă de 13 nave care transportă peste 280.000 de tone de cereale și produse agricole a părăsit duminică porturile din Odesa. Este cel mai mare transport de produse care a părăsit Ucraina de când țara a negociat un acord de export cu Rusia, ONU și Turcia la 22 iulie.

Declarații politice

  • Rusia pregătește lovitura decisivă - "Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită", a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic. Scopul, a spus el, este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o "lovitură decisivă" în sectorul energetic. Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a spus Zelenski.
  • Războiul hibrid și gazul Germaniei - Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a acuzat duminică Germania că duce un „război hibrid” împotriva Rusiei, el justificând sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Germania prin comportamentul „inamical” al acesteia faţă de Moscova în plin conflict cu Ucraina
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Premierul Ucrainei merge în Germania - Premierul ucrainean Denis Şmihal va efectua luni o vizită la Berlin, unde se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.
  • Olena Zelenska, declarații pentru BBC: Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat, într-un interviu pentru BBC, că impactul economic al războiului din Ucraina este dur pentru aliaţii săi, dar că, aşa cum britanicii ”îşi numără bănuţii”, ucrainenii ”îşi numără victimele”. Olena Zelenska a declarat că, dacă sprijinul pentru Ucraina ar fi puternic, criza ar fi mai scurtă.
  • Incident la Cernigău - Președintele Zelenski a cerut să fie găsiți rapid responsabilii cu incidentul petrecut sâmbătă în Cernigău, unde s-a declanșat un lansator de grenade în timpul unui eveniment public din centrul orașului. ”Forţele de ordine trebuie să afle cât de repede posibil de ce s-a întâmplat acest lucru, cine a adus arme de luptă la acest eveniment din oraş. Toţi cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei. Şi vor fi”, a spus Zelenski.
  • Victime copii - 382 de copii au fost uciși și 740 au fost răniți, de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Cele mai multe victime sunt în regiunea Donetsk, urmată de regiunile Harkpv și Kiev.
  • Pierderile Rusiei - Potrivit forţelor armate ale Ucrainei, până acum, 49.500 de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în războiul început în februarie.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇