Un șir nesfârșit de crime și sinucideri vegheate din umbră de Putin. Cei care nu se supun, vânați în toată lumea

Ravil Maganov, președintele Lukoil, este ultimul dintr-o succesiune de opt sinucideri misterioase ale unor oameni de afaceri din energie și finanțe, succesiune care a început o dată cu invadarea Ucrainei de către Rusia. Nicio anchetă n-a fost finalizată, acesta fiind doar vârful aisbergului otrăvirilor, disparițiilor, arestărilor și împușcării opozanților regimului de la Moscova.
Un șir nesfârșit de crime și sinucideri vegheate din umbră de Putin. Cei care nu se supun, vânați în toată lumea
  • De la începutul acestui an, opt ruși, oameni importanți de afaceri, președinți, directori și fondatori de companii din domeniul energiei și finanțelor, au fost găsiți morți. Cu ce s-au ocupat și cum au murit?
  • Jurnalista Heidi Blake: Politovskaia i-a spus lui Litvinenko că primea amenințări despre care credea că veneau direct de la Putin. Mai fusese amenințată de multe ori înainte, dar de această dată avea o presimțire rea.
  • Alexandr Litvinenko, 2006: Te-ai dovedit a fi la fel de barbar și nemilos cum au pretins cei mai ostili critici ai tăi că ești. Ai dovedit că nu ai niciun respect pentru viață, libertate sau orice altă valoare umană.
  • Zeci de oameni de afaceri mai mari sau mai mici, ruși sau cetățeni de altă naționalitate, care au avut legătură cu Rusia, au fost executați doar pe teritoriul Marii Britanii, în ultimii 15 ani. 

Istoricilor le va lua mult timp să urmărească lanțul de crime comandate de Kremlin. Din primele zile de când a preluat conducerea Rusiei, ca prim-ministru și apoi, ca președinte,  Vladimir Putin și-a exercitat puterea, utilizând fără scrupule toate metodele posibile pentru eliminarea adversarilor.

ADVERTISING

Doar pe teritoriul Marii Britanii, liderul rus a desfășurat două operațiuni de otrăvire a unor “inamici”, una cu poloniu radioactiv, în 2006, când îl omoară pe Alexandr Litvinenko și alta în 2018, când ucigașii trimiși de Moscova încearcă să-l elimine pe Serghei Skripal și pe fiica acestuia, folosindu-se de o neurotoxină - Novichok.

Moartea lui Ravil Maganov, președintele Lukoil, a doua companie rusească din domeniul petrolului, deși a fost prezentată ca o sinucidere de către autoritățile din Rusia, nu a făcut decât să ridice alte semne de întrebare.

PutinMaganovKremlinRU
Ravil Maganov, președintele Lukoil, invitat la Kremlin. Acesta a căzut în dizgrație după ce compania a dat un comunicat în care cerea încetarea războiului din Ucraina - Foto: Kremlin.ru

Compania, în data de 3 martie 2022, la zece zile după ce Putin a ordonat invazia, a dat un comunicat anti-război, fiind una din puținele firme rusești care au avut curajul să facă un astfel de gest.

„Ne exprimăm empatia sinceră pentru toate victimele, care sunt afectate de această tragedie...Susținem cu fermitate o încetare a focului de durată și o soluționare a problemelor prin negocieri serioase și diplomație”, se arăta în declarația oficială a companiei.

De la începutul acestui an, opt ruși, oameni importanți de afaceri, președinți, directori și fondatori de companii din domeniul energiei și finanțelor, au fost găsiți morți.

În niciunul dintre cazuri, ancheta nu a fost finalizată și toate au fost prezentate ca sinucideri.

În două cazuri, întreaga familie a fost eliminată.

Leonid Șulman

Șulman, în vârstă de 60 de ani, a ocupat funcția de șef al serviciului de transport la Gazprom Invest, care administra proiecte de investiții pentru gigantul Gazprom. Cadavrul său a fost găsit în data de 30 ianuarie în baia unei cabane din districtul Viborgski, la nord de Sankt Petersburg. O sursă a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că moartea sa a fost considerată sinucidere. Șulman era în concediu medical din cauza unei răni la picior, conform unei informații publicate de presa locală.

Alexandru Tiulakov

Director Gazprom, în vârstă de 61 de ani, a fost găsit mort în garajul casei sale din Sankt Petersburg  în data de 25 februarie, la o zi după începerea invaziei. Nici compania și nici comisia de investigații a regiunii nu au făcut declarații publice despre moartea lui Tiulakov, pe care cotidianul Novaya Gazeta a descris-o drept o aparentă sinucidere. Ziarul a relatat că oamenii care spuneau că fac parte din serviciile de securitate ale Gazprom au izolat locul în care a avut loc tragicul eveniment.

Mihail Watford

Un om de afaceri născut în Ucraina, 66 de ani, a fost găsit mort pe o proprietate a sa din sud-estul Angliei în data de 28 februarie, a informat presa locală. Poliția din Surrey a afirmat că ofițerii săi nu au tratat moartea acestuia ca fiind una suspectă, dar că o anchetă este în curs.

Vladislav Avaiev

Avaiev, vicepreședinte în vârstă de 51 de ani la Gazprombank, a fost găsit mort într-un apartament din Moscova împreună cu soția și fiica în data de 18 aprilie, a anunțat la acea vreme presa rusă. Ziarul Kommersant a citat anchetatorii care susțineau că Avaiev, un bancher foarte cunoscut în Rusia, și-a împușcat soția și copilul, iar apoi s-a sinucis. 

Serghei Protosenia

În data de 19 aprilie, Serghei Protosenia, 55 de ani, manager al celui mai mare producător de gaze naturale lichefiate din Rusia, Novatek, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica într-o vilă din Spania, a informat la acea vreme presa din Rusia. Poliția regională catalană, care investighează cazul, a spus că, din datele anchetei, crede că bărbatul și-a ucis familia și, apoi, s-a omorât.

Vladimir Liakișev

Coproprietarul lanțului de restaurante Bratia Karavaievi, 45 de ani, a fost găsit mort pe balconul de la etajul 16 al clădirii în care locuia, a informat presa din Rusia. Liakișev a fost găsit în data de 4 mai, cu o rană provocată de o armă de foc la cap.

Iuri Voronov

Fondatorul Astra-Shipping, o companie care lucra cu Gazprom, a fost găsit mort într-o piscină dintr-un complex de cabane din regiunea Sankt Petersburg. El a fost găsit cu o rană la cap provocată de o armă de foc lăsată în apropiere, conform presei din Rusia.

Prima crimă

Jurnalista Anna Politovskaia a scris intens despre războiul din Cecenia (1999 - 2009), dar a fost și prima care a anunțat lumea că Vladimir Putin folosește conflictul pentru a-și consolida puterea. Amenințată, arestată, supusă unei execuții false de către militarii ruși care luptau în Cecenia, în cele din urmă n-a mai avut nicio șansă de scăpare, intrând în colimatorul lui Vladimir Putin. 

"M-am gândit mult: ei bine, ce am cu Putin? De ce-mi displace atât de mult încât am scris chiar și o carte? Nu sunt adversara lui, nu sunt un concurent politic, ci doar unul dintre cetățenii care locuiesc în Rusia. Pur și simplu sunt o moscovită de 45 de ani, iar asta înseamnă că am fost prin preajmă când Uniunea Sovietică s-a prăbușit brutal în anii '80 ai secolului trecut, așa că nu vreau să mă întorc din nou acolo", Anna Politovskaia, jurnalistă ucisă în 2006. Extras din cartea "Rusia lui Putin", scrisă de ea și publicată în 2004.

“Ceva era în neregulă cu Anna Politovskaia. Când Litvinenko s-a întâlnit cu prietena lui la cafeneaua Nero, într-una din vizitele ei la Londra, a observat dincolo de ramele de oțel ale ochelarilor ei, o față trasă din cauza grijilor”, a scris Heidi Blake, în cartea sa “Din Rusia, cu sânge”.

“Politovskaia i-a spus lui Litvinenko că primea amenințări despre care credea că veneau direct de la Putin. Mai fusese amenințată de multe ori înainte, dar de această dată avea o presimțire rea. În fiecare dimineață își lua rămas bun de la băiatul și fata ei de parcă i-ar fi văzut pentru ultima dată. Și nu putea să spună de ce, dar se simțea deosebit de vulnerabilă în liftul din blocul în care locuia”, a scris Heidi Blake.

Anna Politovskaia a fost împușcată în data de 7 octombrie 2006, în fața liftului, în timp ce încerca să ducă în casă două plase cu cumpărături. Un bărbat slab, cu o șapcă trasă pe ochi, a tras trei focuri dintr-o armă cu amortizor, două au lovit-o în piept și unul în umăr. 

O lună mai târziu își pierdea viața și Alexandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu radioactiv.

O scrisoare veche de 16 ani, mai actuală ca niciodată

Cuvintele acestuia, scrise pe patul de moarte în urmă cu 16 ani, au azi o rezonanță mai puternică, în contextul în care crimele continuă, iar invadarea Ucrainei a produs o tragedie la scară planetară.

“S-ar putea să reușești să mă reduci la tăcere, dar acea tăcere vine cu un preț. Te-ai dovedit a fi la fel de barbar și nemilos cum au pretins cei mai ostili critici ai tăi că ești. Ai dovedit că nu ai niciun respect pentru viață, libertate sau orice altă valoare umană. Te-ai dovedit a fi nedemn de funcția ta, nedemn de încrederea oamenilor civilizați, bărbați și femei.

S-ar putea să reușești să reduci la tăcere un om, dar urletele de proteste din jurul lumii vor răsuna, domnule Putin, în urechile tale pentru tot restul vieții. Să te ierte Dumnezeu pentru ceea ce ai făcut, nu doar mie, dar și iubitei Rusii și poporului ei”.

Rusia e condusă de un om fără milă, așa cum a spus Litvinenko în urmă cu 16 ani, dar nici el nu-și putea imagina atunci la ce nivel de cruzime va ajunge acesta.

Litvinenko și Politovskaia au fost pe o listă neagră cu dușmani ai lui Putin care a fost bifată de agenții Kremlinului până la capăt. Zeci de oameni de afaceri mai mari sau mai mici, ruși sau care au avut legătură cu Rusia, au fost executați pe teritoriul Marii Britanii. Mulți alții și în alte țări.

Mesajul pe care vrea Putin să-l transmită e destul de clar: “de mine nu vă puteți ascunde nicăieri în lume”.

Rezolvarea acestor crime și sinucideri misterioase nu se va putea face fără ca Putin să fie înlăturat din fotoliul de președinte al Rusiei, iar acum, întreaga speranță e în lupta eroică a ucrainenilor care, pentru a supraviețui ca popor și ca țară, trebuie să învingă armata celui care nu respectă “viața, libertatea sau orice altă valoare umană”. 

InfoOtravitiPutin

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇