Ziua 192 de război: Ucrainenii au reușit o „surpriză tactică” în Herson, tensiuni după ce Rusia a oprit gazul, centrala de la Zaporojie - deconectată din nou

Ziua 192 de război: Ucrainenii au reușit o „surpriză tactică” în Herson, tensiuni după ce Rusia a oprit gazul, centrala de la Zaporojie - deconectată din nou

Ziua 192 de război din Ucraina continuă cu lupte grele. Rușii au bombardat iar Harkovul și au avariat o școală.

Totodată, sunt tensiuni puternice după ce Rusia a anulat reluarea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, una dintre principalele rute de aprovizionare către Europa, care urma să aibă loc azi.

Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze folosind pretexte false și a spus că este o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte.

În ceea ce privește situația de la Zaporojie, AIEA a anunțat că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare. Astăzi, centrala a fost din nou deconectată de la sistemul de energie electrică.

ADVERTISING

Situația pe front:

  • Surpriză tactică în Herson - Contraofensiva ucraineană declanșată în regiunea Herson are în prezent obiective limitate, dar forțele armate ale Ucrainei au reușit să obțină o „surpriză tactică” în fața armatei ruse, precizează Ministerul britanic al Apărării în analiza zilnică despre situația războiului. „Un element al acestei contraofensive îl reprezintă avansul desfășurat pe un front larg la vest de râul Nipru. Astfel, forțele ucrainene au reușit să obțină un anumit nivel de surpriză tactică, prin exploatarea logisticii slabe și a nivelului precar de comandă al trupelor ruse”, se arată în analiză.
  • Atac în Harkov - Rușii au bombardat iar Harkovul, a anunțat primarul Ihor Terekhov, iar una dintre rachete a aviarat o școală. Nu au fost raportate victime.
  • Rachete ale rușilor doborâte - Ucrainenii anunță că în regiunea Dnipropetrovsk au fost doborâte toate cele cinci rachete de croazieră pe care ocupanții ruși intenționau să le lanseze.
  • Rusia să plătească - Războiul se va încheia după ce Ucraina va elibera toate teritoriile ocupate, iar apoi va cere Rusiei să plătească despăgubiri, a declarat Mikhailo Podoliak, consilier cheie al președintelui Volodimir Zelenski.
ADVERTISING

Problema gazelor:

  • Criticile Comisiei Europene - Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false. "Anunţul Gazprom că închide din nou Nord Stream sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilităţii sale ca furnizor. Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte", a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
  • Așteptările UE - Uniunea Europeană se aşteaptă ca Rusia să respecte contractele de energie existente, dar este pregătită să facă faţă provocării în cazul în care nu se remediază situaţia, a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă la Zaporojie:

  • Raport AIEA - Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de Rusia.
  • Turcia, ''facilitator'' în problema centralei nucleare - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus omologului său rus Vladimir Putin, sâmbătă, într-o discuţie la telefon, că Turcia ar putea juca rolul de "facilitator" în problema centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.
  • Din nou deconectată - centrala „a pierdut din nou conexiunea” cu reţeaua electrică, a anunţat AIEA, ai cărei experţi se află la faţa locului, potrivit AFP. Ultima linie încă funcţională "a fost avariată", după noi bombardamente în zonă. Centrala continuă totuşi să funcţioneze datorită unei linii de rezervă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇