Ziua 187: Ucraina a început în forță contraofensiva în sud. Rușii se laudă că au respins atacurile și că au produs pierderi grele forţelor Kievului

Ziua 187: Ucraina a început în forță contraofensiva în sud. Rușii se laudă că au respins atacurile și că au produs pierderi grele forţelor Kievului

Ziua 187 de război aduce o veste pe care întreaga lume o așteaptă de luni bune. Forțele Kievului au început în forță contraofensiva pentru recucerirea teritoriilor ocupate în sudul țării. Ucrainenii au spart prima linie de apărare la Herson și i-au forțat pe ruși să se retragă.

Asta le încurcă cu siguranță rușilor planurile pentru teritoriile „eliberate, denazificate și demilitarizate”. În Herson, odată cu începerea anului școlar, Moscova avea în plan operațiunea de rusificare și militarizare, urmând ca în fiecare unitate de învățământ să disloce gărzi înarmate, iar părinții să fie forțați să-și trimită copiii la școlile rusești.

O altă veste bună e că echipa Agenției Internționale pentru Energie Etomică (AIEA) ajunge, în sfârșit, la Zaporojie, pentru a inspecta cea mai mare centrală nucleară a Europei, devenită câmp de luptă.

În orice caz, asta nu a însemnat că rușii nu au bombardat peste noapte Energodarul, orașul în care se află centrala. Dar după ce am trăit cu spaima potențialului risc de radiații, acum vom afla de la o sursă sigură și independentă ce se întâmplă cu adevărat acolo. Însă Kremlinul s-a arătat îngrijorat de soarta experților internaționali, invocând bombardamentele ucrainenilor. Asta a amplificat temerile că rușii ar putea plănui atacuri pe care să le impute apoi Kievului.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Pericolul nuclear

  • AIEA la Zaporojie - Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat că se află în drum spre Zaporojie: „A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa".
  • Bombardamentele continuă - Primarul din Energodar, oraș unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, a anunțat că peste noapte rușii au bombardat zonele rezidențiale. Una dintre rachete a lovit un bloc de locuinle, provocând un incendiu.
  • Avertisment de la ruși - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că echipei AIEA care se deplasează spre centrala nucleară de la Zaporojie i se va asigura coridor pe teritoriile ucrainene ocupate de ruși, dar că în orice caz experții trebuie să ia în considerare „riscul constant de acolo, din cauza bombardamentelor ucrainenilor”. Asta a amplificat temerile că rușii ar putea plănui atacuri pe care să le impute apoi Kievului.
  • Noi acuzații - Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să exercite ”presiuni” asupra forţelor ucrainene pentru atenuarea tensiunilor din jurul centralei nucleare Zaporojie, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează. În cele mai recente astfel de acuzaţii Rusia afirmă că a doborât o dronă ucraineană deasupra centralei, în timp ce Kievul susţine că patru angajaţi ai acesteia au fost răniţi într-un bombardament rusesc.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Contraofensiva ucraineană - Armata ucraineană a anunțat că a spart prima linie de apărare a rușilor în Herson și i-a forțat pe ocupați să se retragă. Presa din Ucraina confirmă informația cu numeroase rapoarte de pe front. Kievul anunțase de mai mult timp că pregătește o contraofensivă pentru a recuceri sudul ocupat, dar până astăzi nu fuseseră progrese remarcabile.
  • Sfaturi pentru localnici - Directorul Administraţiei din Herson a confirmat, luni seară, începerea unei contraofensive a armatei ucrainene, cerându-le localnicilor să rămână aproape de adăposturile civile şi să nu se apropie de trupele ruse.
  • Rușii se laudă cu contraatacuri - Armata rusă a afirmat că a respins ”tentative de ofensivă” ucrainene în regiunile Herson şi Nikolaev, în sudul Ucrainei, şi că a produs ”pierderi grele” forţelor Kievului. ”Pe parcursul zilei, la ordinul direct al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, trupele ucrainene au întreprins o tentativă de ofensivă în trei direcţii, în regiunile Nikolaev şi Herson. Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
  • Atac în Nikolaev - Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 24 rănite în urma unui atac cu rachete rusesc asupra oraşului Nikolaev, în sudul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale ucrainene, Vitali Kim.
  • Pană de curent și apă - Pe de altă parte, Hersonul a rămas fără apă și curent, din cauza unui accident la una dintre stațiile de alimentare, însă se pare că din cauza unei probleme interne și nu a bombardamentelor.
  • Ploaie de rachete - Orașul Orekhov din regiunea Zaporojie a fost bombardat continuu. Ucrainenii spun că doar în noaptea de duminică spre luni au fost lansate peste 200 de rachete.
  • Turcia închide ochii - Marina britanică anunță că o navă rusească de marfă a reușit să se strecoare prin strâmtoarea Bosfor în Marea Neagră, încărcată cu sisteme de apărare antiaeriană S-300, retrase din Siria. Destinația acestora este Strâmtoarea Kerci, unde va consolida apărarea podului care leagă Rusia de Crimeea.
  • Rusificare și militarizare în școli - Rușii vor să pună gărzi paramilitare înarmate în școlile din regiunile ocupate din Herson, potrivit informațiilor ucrainenilor. Cei care nu vor vrea să-și trimită copiii la școli le vor fi oferite 10.000 de ruble dacă se răzgândesc (165 de dolari), iar dacă nici așa nu va funcționa, se trece la amenințări și amenzi, confiscări de proprietăți și decăderea din drepturi părintești.
ADVERTISING

Gaz, sancțiuni, ajutoare

  • Intervenție de urgență a UE - Uniunea Europeană pregăteşte ”o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei energiei electrice”, a cărei funcţionare este foarte criticată de unele dintre statele membre ale UE pe fondul creşterii preţurilor, a anunţat, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • Terorism economic - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat luni Rusia de practicarea terorismului economic prin obstrucţionarea eforturilor naţiunilor europene de a face stocuri de gaze înaintea iernii.
  • Sofia spune nu Moscovei - Bulgaria a anunțat că nu va negocia cu Rusia un nou contract de gaz, ci vrea să achiziționeze prin platforma pentru energie lansată de UE.
  • Soarta turiștilor ruși - Miniştrii apărării şi ai afacerilor externe din statele Uniunii Europene, care se reunesc la Praga în această săptămână, vor analiza opţiunile privind înfiinţarea unei misiuni militare a UE pentru antrenarea forţelor ucrainene şi vor discuta marți și despre solicitarea unor state membre de a se interzice accesul turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii.
  • Ajutor de la Suedia - Şefa guvernului suedez Magdalena Andersson a anunţat luni, la Stockholm, că ţara sa va furniza asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 47 de milioane de euro) Ucrainei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇