Cum luptă Ucraina cu armele Rusiei: Patru tactici pe care Kievul le aplică cu succes în războiul digital

Cum luptă Ucraina cu armele Rusiei: Patru tactici pe care Kievul le aplică cu succes în războiul digital
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din primele zile ale invaziei ruse, Kievul nu a ezitat să preia instrumentele pe care le folosea Kremlinul. Războiul digital în care rușii excelau se întoarce acum împotriva lor.

Hackeri care paralizează infrastructura guvernului, troli susținuți de autorități care țintesc diplomații inamici pe rețelele de socializare și un lider care își impune agenda unei audiențe globale – Ucraina a preluat „arsenalul” digital al Rusiei în mediul online și îl folosește împotriva invadatorilor.

În cele șase luni de la începerea războiului, Kievul a folosit din plin tacticile de luptă online pe care le-a perfecționat Kremlinul pentru a-și ataca adversarul, pentru a se promova pe scena mondială și pentru a contrabalansa ofensiva de pe teren a trupelor ruse.

O analiză publicată de Politico arată cum a copiat Ucraina instrumentele digitale ale Rusiei, aplicând diverse strategii pentru utilizarea ofensivă a internetului și tehnnologiei.

ADVERTISING

Controlarea propagandei

Puțini oameni din lume știau ceva despre Volodimir Zelenski înainte de invazia Rusiei. Actorul care a devenit președintele Ucrainei și-a întărit prezența masivă pe rețelele de socializare (numai canalul său de Telegram are peste un milion de urmăritori) pentru a submina mașinăria de propagandă a Kremlinului.

În multe discursuri emoționante, înregistrate cu telefonul său în buncăre sau pe linia frontului, șeful statului ucrainean, în vârstă de 44 de ani, a adus războiul la îndemâna oamenilor din întreaga lume și a făcut din lupta lui o miză personală pentru oameni cu o mică sau nicio legătură cu Ucraina.

Acest mod de prezentare care include, evident, elemente de propagandă și de sensibilizare a opiniei publice, s-a extins la nivelul întregului aparat guvernamental: miniștrii, agențiile de stat, chiar și soldații obișnuiți au alimentat internetul cu informații despre război, inclusiv dovezi ale crimelor de război comise de ruși împotriva civililor.

ADVERTISING

A fost o mișcare de succes în contracararea propagandei ruse care se bazează în mare parte pe media de stat pentru a-l acuza pe Zelenski de nazism și pe ucraineni de atrocități comise împotriva civililor ruși din estul țării.

Mesajele pro-Kremlin încă au influență în America Latină și în Africa, însă campania digitală condusă de Zelenski a reușit să unifice viziunile împărțite ale Vestului împotriva invaziei ruse.

Divizarea internetului

Rusia a încercat de multă vreme să-și izoleze ecosistemul digital de restul lumii, iar guvernul de la Kiev i-a dat o mână de ajutor. Mikhailo Fedorov, ministrul Transformării Digitale a Ucrainei, și mâna dreaptă a lui Zelenski în războiul informatic, a reușit să atragă de partea Kievului marile companii occidentale pentru a institui o blocadă împotriva Rusiei. De la Apple la Netflix, toți giganții tehnologici și-au închis activitatea în Rusia, adesea preluând postările de pe rețelele de socializare ale tânărului ministru ucrainean.

Campania lui Fedorov nu a fost un succes total. Când acesta a făcut apel la Meta să blocheze accesul rușilor pe Facebook și Instagram, gigantul tech a refuzat, arătând că utilizatorii din Rusia trebuie să aibă acces la informații despre război din surse independente. În schimb, Rusia a suspendat ambele platforme, conform unei legi care pedepsește "extremismul".

Totuși, viteza cu care ministrul ucrainean a reușit să declanșeze reacția marilor companii tehnologice e remarcabilă, mai ales că în multe cazuri acestea au renunțat la politicile lor rigide.

ADVERTISING

Unirea hackerilor din toată lumea

La câteva zile de la începerea războiului, Fedorov a mai făcut ceva nemaiîntâlnit: un funcționar public al unui stat a făcut apel la voluntari, din țară și din străinătate, să creeze o "armată IT" de hackeri care să țintească Rusia cu atacuri informatice.

În cele șase luni care s-au scurs de atunci, sute de mii de "hacktiviști" au atacat site-uri ruse, sistemele informatice ale companiilor și ale presei de stat și au sustras date compromițătoare pentru Kremlin pe care le-au expus pe internet.

În războiul digital, Kremlinul nu a înșelat cele mai sumbre așteptări: "trupele" sale de hackeri și troli au atacat Ucraina cu atacuri malware, iar în aprilie au încercat să anihileze rețeaua de electricitate a țării. Totodată, hackeri cu legături în Belarus, aliatul Moscovei, au atacat site-urile guvernului ucrainean, potrivit oficialilor de la Kiev.

Lupta digitală pe care o duce Ucraina este, însă, peste așteptări. Eforturile inginerilor IT din țară, îmbinate cu sprijinul online din străinătate, au permis Kievului să blocheze acțiunea subversivă din mediul digital pe care Kremlinul o desfășoară de mai mulți ani pentru a-și extinde influența geopolitică.

Folosirea tehnologiilor controversate

În multe state occidentale, Palantir și Clearview AI, companiile care dezvoltă algoritmi și aplicații de identificare pe baza folosirii inteligenței artificiale, sunt acuzate că acționează intruziv, la limita legii, în domeniul datelor personale. Ucraina, în schimb, colaborează excelent cu aceste firme controversate în războiul său cu Rusia, folosind toate armele de care dispune.

Autoritățile ucrainene au utilizat tehnologia de recunoaștere facială pentru a-i identifica pe soldații ruși uciși în lupte și a le anunța familiile direct, în încercarea de a submina moralul rușilor.

Criticii au avertizat că astfel de practici pot duce la identificări greșite și reprezintă potențiale încălcări ale vieții private.

În iunie, Zelenski s-a întâlnit cu Alex Karp, directorul executiv al companiei Palantir, iar contractorul militar a anunțat atunci deschiderea unei reprezentanțe la Kiev pentru a susține efortul de război al Ucrainei.

"Războiul modern a schimbat regulile, iar tehnologia joacă un mare rol. Cooperarea cu Palantir este una de mare importanță pentru noi, fiindcă ne va întări armata și ne va ajuta să ne înfrângem dușmanul cât mai repede posibil", a spus după întrevedere Mikhailo Fedorov.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇