Ziua 183. Pană de curent la Zaporojie, rachete la Kiev, măcel în gara Ciaplino. Moscova anunță că vrea lovitură de stat la Kiev și mărește armata rusă

Ziua 183. Pană de curent la Zaporojie, rachete la Kiev, măcel în gara Ciaplino. Moscova anunță că vrea lovitură de stat la Kiev și mărește armata rusă

Ziua 183 de război a venit cu noi rachete în regiunea Kievului și un bilanț crescut al atacului asupra gării din Ciaplino, regiunea Dnepropetrovsk. Sunt zeci de morți și răniți, inclusiv copii, dar Moscova susține că toți erau militari.

În cele 6 luni de război, chiar dacă rușii au produs multe distrugeri, forțele ucrainene au recucerit teritorii ocupate temporar mai mari decât suprafața Danemarcei. Astfel, guvernul de la Kiev a transmis Moscovei să-și retragă trupele până nu vor fi nimicite.

În ce privește perspectivele războiului, Financial Times citează surse de la Moscova care spun că Putin speră să cucerească Donbasul până la începutul iernii, ca apoi Vestul să renunțe ușor ușor la sancțiuni, în fața prețurilor uriașe la energie și gaz. Dmitri Medvedev a dezvăluit și o altă parte a planului Kremlinului, și anume o lovitură de stat la Kiev, astfel încât Ucraina să recunoască victoria Rusiei.

ADVERTISING

La Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară a Europei, au avut loc noi atacuri, ce au lăsat fără curent Energodar-ul și Hersonul fără apă.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Situația pe front

  • Pană la Zaporojie - Centrala nucleară Zaporojie este ”total deconectată” de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa. Autoritățile ruse de la Zaporojie acuză ucrainenii că au provocat un incendiu cu bombardamente, iar asta a dus la un scurtcircuit care a lăsat fără curent Energodar-ul, în timp ce la Herson a provocat întreruperi de apă. Anterior, ucrainenii îi acuzaseră pe ruși de același lucru.
  • După mai multe ore, alimentarea cu energie electrică a tuturor oraşelor şi cartierelor din regiunea Zaporojie a fost restabilită în urma întreruperilor anterioare, a anunţat guvernatorului regiunii Zaporojie, instalat de Rusia.
  • Administraţia Joe Biden a cerut Rusiei să accepte crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
  • Atac în Kiev - Rușii au lansat din nou rachete asupra regiunii Kiev. Două rachete au căzut în apropiere de Vișhorod, dar autoritățiile locale au anunțat că nu au fost produse pagube infrastructurii și nici nu există victime.
  • Măcel în gară - Bilanțul atacului rușilor asupra gării din Ciaplino, regiunea Dnepropetrovsk a ajuns la 25 de morți și 31 de răniți. Zelenski a dat câteva detalii despre victime: cinci au murit arși de vii într-o mașină, inclusiv o fetiță de 6 ani, un băiat de 11 ani a murit după ce o rachetă i-a distrus casa.
  • Rusia prezintă propriul bilanț de la Ciaplino. Ministerul Apărării de la Moscova spune că a ucis „peste 200 de militari ucraineni" în lovitură asupra gării din centrul Ucrainei.
  • Pregătiri de atac - Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Rusia concentrează peste 400 de avioane și 360 de elicoptere la granița cu Ucraina.
  • Lovitură de stat - Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, spune că scenariul în care Kievul câștigă războiul e doar o minciună spună în „țările occidentale iubitoare de ucraineni”. El spune că războiul se va încheia doar după o lovitură de stat la Kiev, pentru ca astfel să poată fi recunoscută victoria Rusiei.
  • Mișcări în teren - Institutul pentru Studierea Războiului din SUA a calculat că de la jumătatea lui martie și până acum, chiar dacă rușii au produs multe distrugeri, forțele ucrainene au recucerit teritorii ocupate temporar mai mari decât suprafața Danemarcei.
  • Alerte non stop - Miercuri, de Ziua Independenței Ucrainei, alertele anti-aeriene au sunat de 189 de ori. În Zaporojie, alarmele au sunat 14 ore, în Dnipropetrovsk 13 ore iar în Donețk și Harkov câte 11 ore.
  • Dușmanii lui Putin - FSB a anunțat că a dejucat un atentat terorist la sediul Flotei Baltice a Rusiei, din Kaliningrad. Rușii susțin că atacatorul avea asupra lui o bombă de 5 kilograme și ar avea legături cu „organizația Azov”.
  • Apel pentru capitulare - Ministerul Apărării din Ucraina a lansat pe Twitter un apel către Rusia să capituleze: „Încă aveți șansa să capitulați, înainte de a vă distruge pe voi și pământul nostru. Nu pierdeți șansa, timpul trece: tic-tac, tic-tac”.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Previziuni de război

  • Decretul lui Putin - Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de sporire a forţelor armate ale Rusiei de la 1,9 milioane la 2,04 milioane, în contextul în care războiul din Ucraina intră în a şaptea lună de desfăşurare. Decretul intră în vigoare la 1 ianuarie.
  • Planul lui Putin - Financial Times citează surse de la Moscova care spun că Putin speră să cucerească Donbasul până la începutul iernii, ca apoi Vestul să renunțe ușor ușor la sancțiuni, în fața prețurilor uriașe la energie și gaz.
  • Anexări - Publicația Vedomosti citează surse din Administrația lui Putin, potrivit cărora este foarte puțin probabil să se mai țină referendumurile din teritoriile ocupate și așa-zisele republici separatiste Donețk și Lugansk.
  • Turiștii ruși - Președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin spune că Europa se autopedepsește prin sancțiunile impuse Rusiei, „din cauza propriei imbecilități și ignoranțe”. El estimează că statele ar pierde 21 de miliarde de euro dacă nu ar mai primi turiști ruși.
ADVERTISING

Vezi evenimentele zilei 182 de război: 6 luni de război. Ziua Independenței cu alerte antiaeriene, cadouri pentru Ucraina, și un avertisment: Lumea e în pragul unei catastrofe nucleare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇