6 luni de război, ziua 182. Ziua Independenței cu alerte antiaeriene, cadouri pentru Ucraina, și un avertisment: Lumea e în pragul unei catastrofe nucleare

6 luni de război, ziua 182. Ziua Independenței cu alerte antiaeriene, cadouri pentru Ucraina, și un avertisment: Lumea e în pragul unei catastrofe nucleare

Ucraina a marcat Ziua Independenței sub tensiune, la şase luni de la începutul invaziei ruse. Ziua 182 a început cu un mesaj emoționant al președintelui Volodimir Zelenski, despre renașterea țării sale, din focul războiului.

De la primele ore rușii au bombardat mai multe orașe, precum Harkov, Zaporojie şi Dnipro. Nu sunt informații că vreun atac ar fi lovit centrala de la Zaporojie, dar Zelenski a subliniat oricum, în fața Consiliului de Securitate al ONU, că acțiunile nebunești ale rușilor „au adus întreaga lume în pragul unei catastrofe nucleare”.

De la Moscova, Putin a emis un decret prin care le dă bani tuturor ucrainenilor din zonele ocupate care își trimit copiii la școli rusești. De asemenea, sunt emise vize pentru etnicii din țările baltice care se opun măsurilor luate de guvernele europene.

Ucraina a primit de Ziua Independenței cadouri în pachete umanitare și militare în sume uriașe, în timp ce Rusia a recunoscut că a încetinit ofensiva. Doar că, după 6 luni de atrocități, motivează acum că nu vrea să facă victime printre civili. Însă rachetele sale au ucis chiar astăzi, într-o gară, 15 ucraineni.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Situația pe front

  • La primele ore ale zilei au fost auzite explozii în mai multe oraşe, precum Harkov, Zaporojie şi Dnipro, potrivit autorităţilor locale.
  • Un centru comercial Galaktika din Donețk este în flăcări după ce a fost bombardat. Se aud alarme antiaeriene în aproape toate regiunile Ucrainei.
  • Volodimir Zelenski a spus, într-o intervenție video la Consiliul de Securitate al ONU, că Rusia a lansat rachete asupra unei gări din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk, fiind ucise 15 persoane: „Aceasta este viața noastră în fiecare zi. Acesta este modul în care Rusia s-a pregătit pentru această sesiune a ONU”.
  • Ministerul Apărării al Ucrainei raportează vești bune de la Belgorod. Muniţia dintr-un depozit aflat în sudul Rusiei, în apropierea graniţei cu Ucraina, a explodat din cauza căldurii. „În câteva luni vom afla dacă muniția rusă poate exploda și din cauza frigului”, a afirmat ironic ministerul.
  • Armata ucraineană a anunțat că a distrus un depozit de muniții rusești în sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” a declarat că au fost uciși și 13 soldați ruși.
  • Ivan Sușko, numit de ruși în conducerea satului Mihailovka, din regiunea Zaporojie, a murit după ce mașina în care se afla a fost aruncată în aer. Rușii spun că în mașină se afla și fiica sa adoptivă, pe care tocmai o ducea la grădiniță, dar că fata a supraviețuit și nu are răni grave.
  • Rușii au arestat doi angajați ai centralei nucleare de la Zaporojie, suspectați că au transmis forțelor ucrainene informații despre poziția ocupanților.
  • Ministrul Apărării Serghei Șoigu a recunoscut că rușii au scăzut din forță și războiul stagnează, dar susține că s-a decis asta pentru a limita numărul de victime colaterale.
  • Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a fost la un pas de moarte marți. El a vizitat Donețkul și a plecat din sediul administrației separatiste cu doar câteva minute înainte să fie lovit de ucraineni, scrie presa rusă.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Urări din toată lumea pentru Ucraina

  • Președintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri ucrainenilor, de Ziua Independenței, că țara a renăscut atunci când Rusia a invadat-o pe 24 februarie. „Sărbătorim această zi în locuri diferite. Unii sunt în tranșee și batalioane, în tancuri, pe mare și în aer. Unii luptă pentru independență în prima linie. Unii sunt pe drumuri, în mașini, în trenuri și camioane. Sărbătorim această zi în circumstanțe și condiții diferite și chiar în fusuri orare diferite, dar cu un singur scop - să păstrăm independența Ucrainei și să obținem victoria. Suntem uniți împreună. La mulți ani de Ziua Independenței, Ucraina!”, a transmis Zelenki.
  • Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a felicitat Ucraina de Ziua Independenței. El le-a urat ucrainenilor „pace, toleranță, curaj, putere și succes în reconstruirea unei vieți decente”. Kievul i-a răspuns, amenințându-l că va plăti pentru sprijinul acordat Rusie și va rămâne în istorie ca aliatul celui care a distrus pacea.
  • Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Twitter că reiterează „sprijinul ferm şi solidaritatea României cu Ucraina şi cu bravul popor ucrainean care îşi apără cu curaj ţara”.
  • „Polonia a fost prima țară din lume care a recunoscut independența Ucrainei. Și astăzi vă stăm alături, când Ucraina își apără libertatea luptând împotriva agresorilor ruși. Știu că veți câștiga”, a transmis președintele Poloniei, Andrzej Duda, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.
  • „De Ziua Independenţei Ucrainei, admirăm curajul şi temeritatea cetăţenilor ucraineni - apărători ai caselor lor şi luptători pentru libertate, independenţă şi democraţie. Sunteţi o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare. Vă stăm alături şi vă dorim pace şi prosperitate”, le-a transmis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ucrainenilor.
  • Joe Biden a anunțat alocarea celui mai mare pachet de asistență pentru Ucraina de până acum în valoare de 2,98 de miliarde de dolari: „Poporul ucrainean a inspirat lumea prin curajul și devotamentul său față de libertate”.
  • Boris Johnson a vizitat Kievul, de Ziua Independenței, și l-a anunțat pe Zelenski că a aprobat un nou pachet de ajutor în valoare de 54 de milioane de lire sterline, în care sunt incluse și drone și sisteme de lansare a rachetelor.
ADVERTISING

Nou ajutor pentru Ucraina

  • Kievul anunță că a primit cele 3 miliarde de dolari acordate de SUA pentru a marca Ziua Independenţei, dar şi şase luni de conflict.
  • Canada alocă 3 milioane de dolari sectoarelor de apărare și de aplicare a legii din Ucraina, a anunțat premierul Justin Trudeau.
  • Și Germania va furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, a declarat cancelarul Olaf Scholz.
  • Norvegia şi Marea Britanie vor cumpăra micro-drone Black Hornet pe care le vor dona Ucrainei. Dronele sunt folosite pentru recunoaştere şi identificarea ţintei. Sunt mici, greu de detectat şi perfecte pentru confruntările militare din zonele urbane.

Diplomație de gherilă

  • Consiliul de Securitate al ONU a votat să îi permită lui Zelenski să susțină, prin videoconferință, un discurs în cadrul unei ședințe de astăzi. Doar Rusia a votat împotrivă, în timp ce China s-a abținut.
  • În discursul din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Zelenski i-a avertizat pe lideri că dacă Rusia nu e oprită în Ucraina, „toți acești criminali vor ajunge în alte țări din Europa, Asia, Africa sau America Latină”. Zelenski a avertizat și că „rușii au adus războiul în pragul catastrofei nucleare”.
  • Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi directorul Agenţiei Federale pentru Energie Atomică din Rusia (Rosatom), Aleksei Lihacev, s-au întâlnit la Istanbul pentru a discuta despre inspectarea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub control rus.
  • Rusia o acuză pe Yana Chernokhova, ministrul Apărării din Cehia, că susține terorismul, după ce aceasta a spus că nu regretă moartea Dariei Dughin.
  • Papa Francisc a deplâns moartea Dariei Dughin, spunând că „cei nevinovați plătesc costul războiului”.
  • Ungaria se alătură țărilor care se opun unei interdicții a turiștilor ruși pe teritoriul UE. Anterior, aceeași decizie au anunțat-o Grecia, Cipru, Portugalia și Germania, în timp ce alte 5 țări au anunțat că o vor face și dacă nu există consens la nivelul blocului comunitar. În schimb, Marea Britanie a spus că nu exclude să restricționeze politica de vize turistice pentru ruși.

Jocul Moscovei

  • Putin a decretat ca fiecare familie de ucraineni din teritoriile ocupate care își trimite copiii la școli ruse să primească 10.000 de ruble. Sunt vizați cei din Donețk, Lugansk, Zaporojie, Harkov și Herson.
  • Ministerul de Interne de la Moscova a pus o recompensă de un milion de ruble pentru cine ajută la capturarea a doi comandanți ai regimentului Azov, Konstantin Nemicev și Serghei Veliciko.
  • Ambasadorul Rusiei la Riga a anunțat că toți letonii care s-au opus demolării de marți a unui monument sovietic - protest ce s-a lăsat cu arestări - pot aplica pentru a primi viză pentru Rusia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇