Ziua 155 de război. Bombardament la Kiev, Zelenski și Putin fac schimbări, drone cadou și un atac cu crucea (Foto & video)

Ziua 155 de război. Bombardament la Kiev, Zelenski și Putin fac schimbări, drone cadou și un atac cu crucea (Foto & video)

Ziua 155 de război a debutat cu noi bombardamente ale rușilor, care au atacat iar Kievul dis de dimineață, dar și alte orașe. În total, 20 de rachete fuseseră lansate asupra Ucrainei până la amiază.

SUA anunță că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, un număr uriaș. Chiar dacă armata Ucrainei a suferit pierderi mai mici, sunt foarte mulți civili care fie au fost uciși, fie au fost răniți sau au fost forțați să-și părăsească locuințele.

Zelenski a numit joi un nou procuror general și a primit cea mai înaltă distincție de la președintele Lituaniei, care a venit la Kiev special să i-o dea. Și Putin a făcut o schimbare, în conducerea unei importante instituții militare.

ADVERTISING

Iar Senatul SUA a adoptat o rezoluție prin care cere Departamentului de Stat să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, în urma implicării sale în războaiele din Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina.

Situația pe front:

  • Kievul a fost bombardat din nou de forțele ruse, a anunțat guvernatorul regiunii, Oleksi Kuleba. El a precizat că a fost lansat un atac cu rachetă asupra districtului Vishgorod, chiar la nord de capitală, fiind rănite 15 persoane.
  • Cinci oameni au murit și alți 25 au fost răniți într-un atac al rușilor asupra orașului Kropivnițki, din regiunea Kirovograd. Potrivit autorităților, în ce-i privește pe răniți, 13 erau civili și 12 personal militar.
  • În Nikolaev, o școală din districtul Korabelni a fost aproape complet distrusă într-un atac matinal al rușilor. O persoană a fost rănită.
  • Rușii au bombardat azi dimineață orașul Ciuguiv din regiunea Harkov.
  • Peste 20 de rachete au fost lansate în prima parte a zilei de joi asupra Ucrainei.
  • Volodimir Zelenski spune că ucrainenii fac totul pentru a se asigura că forţele ruse nu au „oportunităţi logistice", referindu-se la avarierea podului Antonivsky din Herson: „În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de UE şi în fiecare săptămână asigurăm forţe suplimentare pentru a înfrunta Rusia".
  • Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, a declarat pentru CNN o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Elissa Slotkin: „Au fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ucraina - bucătărie internă și diplomație

  • Zelenski a semnat decretul prin care îl numește pe Andrei Kostin procuror general.
  • Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către UE pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice" a Moscovei, a declarat Zelenski.
  • Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care acordă condiții privilegiate polonezilor. Astfel, aceștia vor putea trăi și lucra în Ucraina pentru 18 luni, fără a avea nevoie de vize speciale.
  • Turcia a anunţat că va face tot posibilul pentru a readuce "cât se poate de repede" Rusia şi Ucraina la masa negocierilor pentru obţinerea unui acord de pace. "Acum, trebuie să ne concentrăm pe încetarea focului; în război, nu există niciun câştigător, pierde toată lumea", a spus ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu
ADVERTISING

Ajutoare și sancțiuni

  • Președintele Lituaniei Gitanas Nauseda se află la Kiev, unde i-a înmânat lui Zelenski cea mai înaltă decorație a statului lituanian.
  • Senatul SUA a adoptat o rezoluție prin care cere Departamentului de Stat să recunoască Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, în urma implicării sale în războaiele din Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina.
  • Compania turcă BaykarTech a anunțat că va oferi gratis Ucrainei drona pentru care întreaga societate poloneză a strâns bani.

Ordinele lui Putin

  • Putin l-a schimbat pe liderul Directoratului Principal Politico-Militar al Forțelor Armate. Noul șef este generalul colonel Viktor Goremikin, care îl înlocuiește pe Gennadi Zhidko, ce ocupa funcția din noiembrie 2021.
  • Jurnalista Marina Ovsiannikova a fost amendată cu 50.000 de ruble pentru că a „discreditat armata rusă”. Afirmația care i-a adus amenda și pe care Ovsiannikova a repetat-o și astăzi în instanță a fost că „războiul acesta este cea mai îngrozitoare crimă a secolului 21”.

Imaginile zilei

  • În orașul ucrainean Vinița, un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse, cunoscut și ca aprig susținător al lui Putin, l-a atacat cu crucea pe un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Cel din urmă acuzase Biserica Rusă că îi ajută pe ocupanți.

Și Poșta ucraineană a pus în vânzare un nou timbru, dedicat de această dată fermierilor care, cu ajutorul tractoarelor, au făcut pagube serioase în rândul armatei ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇