Ziua 153 de război. UE rămâne unită, deşi Ungariei nu-i convine. Ruşii pleacă de pe ISS

Ziua 153 de război. UE rămâne unită, deşi Ungariei nu-i convine. Ruşii pleacă de pe ISS

Ziua 153 de război a debutat cu noi atacuri ale rușilor în mai multe zone din Ucraina. Dar și ucrainenii au bombardat un depozit de produse petroliere al rușilor din Donețk.

Rușii se concentrează iar pe Donbas și au reușit unele câștiguri teritoriale la sud de Bakhmut, se arată în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului.

Iar țările Uniunii Europene au aprobat un plan de urgență pentru a-și reduce consumul de gaze, în timp ce se pregătesc pentru o iarnă incertă cu privire la aprovizionarea din partea Rusiei. Singura care s-a opus planului a fost Ungaria.

ADVERTISING

Situația pe front

  • În sudul Ucrainei au loc în continuare bombardamente masive. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe reţele de socializare o înregistrare video în care apar case distruse la Zatoka, o staţiune balneară situată la malul Mării Negre, în apropiere de Odesa.
  • Forțele ruse au bombardat din nou, dis de dimineață, orașul port Odesa, din sudul Ucrainei. Rachetele au lovit clădiri private din satele de pe coastă la primele ore ale acestei dimineți.
  • A fost lovită și infrastructura portuară din Nikolaev, în sudul Ucrainei, a anunţat primarul oraşului.
  • Și Harkovul a fost afectat de bombardamentele rusești în această dimineață. A fost lovită o zonă rezidențială din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
  • Rușii se concentrează iar pe Donbas și au reușit unele câștiguri teritoriale la sud de Bakhmut, se arată în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului. Comandamentul ucrainean spune că rușii se pregătesc de o ofensivă la scară largă în Donbas, spre Siversk și Soledar.
  • Un incendiu puternic a avut loc la un depozit de produse petroliere al rușilor din Donețk, după ce a fost bombardat de ucraineni.
  • Armata ucraineană a anunțat că au venit și primele sisteme de apărare aeriană Stormer din Marea Britanie.
ADVERTISING

Gaze, cereale şi spaţiu

  • UE a aprobat un plan de urgență pentru a-și reduce consumul de gaze, cu unele excepţii. Ungaria a fost singura care s-a opus.
  • Consiliul UE a prelungit cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, sancţiunile împotriva unor sectoare ale economiei ruse, impuse iniţial în 2014 după anexarea Crimeii şi la care s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.
  • Un centru comun de coordonare pentru exporturile de cereale ucrainene, organizat în cadrul acordului negociat de ONU, va fi deschis miercuri la Istanbul, a anunțat Ministerul turc al Apărării.
  • Rusia va renunţa la Staţia Spaţială Internaţională după 2024 şi se va concentra pe construirea propriului avanpost pe orbită, anunţă şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.
  • Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va face în 5 august o vizită de o zi în Rusia, la Soci, pe litoralul Mării Negre.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇