Ziua 150 de război. După acordul pe cereale, rușii au atacat Odesa: „Putin i-a scuipat în față pe Erdogan și șeful ONU”

Ziua 150 de război. După acordul pe cereale, rușii au atacat Odesa: „Putin i-a scuipat în față pe Erdogan și șeful ONU”

150 de zile de război au trecut și situația nu dezescaladează, ba din contră. După ce au semnat acordul istoric care ar fi permis ca anumite exporturi să fie expediate din porturile de la Marea Neagră, rușii au atacat portul Odesa, provocând mai multe pagube.

Multe alte orașe și localități au fost vizate de atacuri, existând mai multe victime și din rândul militarilor ucraineni, și al civililor.

Despre nevoia întăririi sistemului medical din Ucraina a vorbit și președintele Volodimir Zelenski, care a anunțat că trupa Imagine Dragons a devenit ambasadorul platformei Ukraine United24, creată de guvern pentru a strânge bani.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Rușii au tras cu 13 rachete asupra Kropivnițki, din regiunea Kirovograd, vizând un aerodrom militar și o cale ferată. 9 soldați au fost răniți și trei au fost uciși.
  • Rușii au atacat portul Odesa cu 4 rachete Caliber. Două au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană, însă două au lovit infrastructura portului, provocând și un incendiu. Amintim că acordul istoric semnat vineri de Moscova și Kiev ar fi permis ca anumite exporturi să fie expediate din porturile de la Marea Neagră, inclusiv din hub-ul din Odesa.
  • Atacul asupra Nikolaevului a continuat. Rușii au tras 6 rachete S-300, pornind două incendii.
  • O persoană a fost rănită în Harkov, după ce mai multe obuze au vizat centrul orașului.
  • Au fost atacate și orașe din regiunile Sumî, Cernihov și Dnipropetrovsk.
  • Administrația pro-rusă din Hersonul ocupat spune că ucrainenii au atacat cu rachete HIMARS podul de peste râul Ingulets, dar că acesta e în continuare practicabil.
  • Mai mulți civili sunt răniți după ce rușii au bombardat 13 localități din Donețk, aflate sub controlul armatei ucrainene.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Atrocitățile rușilor

  • Organizația Human Rights Watch a documentat zeci de cazuri de răpiri și tortură, în sudul Ucrainei. În principal este vorba de organizatori și participanți la proteste în regiunile ocupate, jurnaliști și oficiali locali. În detenție mulți au spus că au fost bătuți crunt, inclusiv cu bâte de baseball sau bare de metal, sau că li s-au administrat electroșocuri.

Diplomație

  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe Oleg Nikolenko a spus că, lansând rachete în portul Odesa, Putin „scuipă în faţa secretarului general al ONU Antonio Guterres şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au depus eforturi enorme pentru a încheia acest acord pentru care Ucraina este recunoscătoare”.
  • Volodimir Zelenski a spus despre atacul de la Odesa: „Acest lucru dovedeşte un singur lucru: indiferent de ceea ce spune şi promite Rusia, aceasta va găsi modalităţi de a nu o pune în aplicare”.
  • Rusia a negat orice implicare în loviturile asupra portului ucrainean Odesa, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar. ”Ruşii ne-au spus că nu au avut absolut nimic de-a face cu atacul şi că îl analizează foarte atent”, a declarat Akar.
  • Trupa Imagine Dragons a devenit ambasadorul platformei Ukraine United24, a anunțat Zelenski, precizând că focusul va fi pe sistemul medical. Platforma a fost înființată de guvernul ucrainean în mai pentru strângerea de fonduri pentru armată, ajutoare umanitare și asistență medicală.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇