Iohannis cere să se predea istoria Europei în toate şcolile din UE, ca să combată propaganda Rusiei

Iohannis cere să se predea istoria Europei în toate şcolile din UE, ca să combată propaganda Rusiei

Președintele Klaus Iohannis a semnat, alături de președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, și premierii Estoniei și Poloniei, Kaja Kallas și Mateusz Morawiecki, o scrisoare în care le cere liderilor instituțiilor europene includerea istoriei europene ca materie în programele școlare ale statelor membre UE.

Scrisoarea este adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierului ceh Petr Fiala.

Rădăcinile ideologiei actualului regim de la Kremlin reprezintă, în multe cazuri, o reflectare a predecesorilor Rusiei recente, URSS și Imperiul Rus, iar această țară nu a condamnat niciodată crimele comise de fosta Uniune Sovietică.

ADVERTISING

Prin urmare, este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercării Rusiei de a rescrie istoria în contextul războiului din Ucraina, este mesajul transmis liderilor europeni.

Autorii scrisorii menționează că lumea democratică a condamnat regimul nazist și i-a adus în fața justiției pe liderii și susținătorii acestuia, iar lecțiile amare ale nazismului și crimele acestuia au devenit o parte obligatorie a istoriei predate în sistemele de învățământ din UE.

Cu toate acestea, memoria și cunoașterea crimelor sovietice nu și-au găsit încă locul potrivit în conștiințele europenilor.

ADVERTISING

În scrisoare se arată că este nevoie de o conducere clară și vizionară pentru a promova istoria europeană, care ar trebui să devină parte a programelor educaționale din toate statele membre, iar UE este cel mai bine poziționată pentru a-și asuma rolul de coordonare în acest sens, în contextul nivelului fără precedent al dezinformării Rusiei, inclusiv asupra istoriei europene.

Scrisoarea conține două propuneri concrete:

  • UE să realizeze o platformă care să conțină resursele politice și financiare pentru promovarea istoriei europene în sistemele educaționale din țările membre.
  • crearea la Bruxelles a unui Memorial Pan-European pentru victimele totalitarismului, un pas important în amintirea crimelor comise de regimurile totalitare, inclusiv a celor sovietice.
ADVERTISING

Președintele Iohannis și ceilalți semnatari ai scrisorii solicită prezentarea și susținerea acestor inițiative în Consiliul Uniunii Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇