Ziua 129 de război: Nave în alertă în nord-vestul Mării Negre. Kadîrov anunță atacul final asupra Lisiciansk. 2.000 de soldați ucraineni ar fi captivi

Ziua 129 de război: Nave în alertă în nord-vestul Mării Negre. Kadîrov anunță atacul final asupra Lisiciansk. 2.000 de soldați ucraineni ar fi captivi

Ziua 129 de război a început cu explozii puternice la Mykolaiv. Peste zi, rușii au susținut că au cucerit Lisiciansk, ultimul mare oraş din regiunea Lugansk controlat de armata ucraineană. Armata ucraineană a negat. Seara, Ramzan Kadîrov a spus că va începe curând asaltul final asupra orașului, La Odesa a fost zi de doliu pentru cei 21 de morți, între care 6 copii. Iar Aleksandr Lukașenko a acuzat Ucraina că a lansat atacuri asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova.

Mișcări pe front:

  • Explozii puternice au zguduit orașul Mykolaiv sâmbătă dimineața devreme. Sirenele au răsunat în întreaga regiune Mykolaiv, care se învecinează cu Odesa, înainte de explozii. "Sunt explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!" a scris primarul din Mykolaiv, Oleksandr Senkevich, pe Telegram, scrie Reuters, care nu a putut să verifice independent informațiile.
  • Rusia susține că a distrus două depozite de muniţii în apropierea oraşului Mykolaiv, precum şi un post de comandă în Bilozirka, la 44 de kilometri de oraşul Mykolaiv.
  • Rușii mai susțin că sistemele de apărare antiaeriană au doborât un avion de tip MiG-29 al forţelor aeriene ucrainene în satul Iavkino, în regiunea Mykolaiv.
  • Separatiştii susţinuţi de armata rusă au transmis că au încercuit "total" Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei, aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile, relatează AFP. Lisiciansk este ultimul mare oraş din regiunea Lugansk controlat de armata ucraineană.
  • În replică, Ruslan Muzitciuk, purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, a spus că "luptele fac ravagii în jurul Lisicianskului dar, din fericire, oraşul nu este încercuit şi se află în continuare sub controlul armatei ucrainene.
  • La finalul zilei, Ramzan Kadîrov a anunțat că separatiştii pro-ruşi că au înconjurat „complet” Lisiciansk, iar toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate. „Putem spune că un atac puternic asupra oraşului va începe curând. Duşmanul nu are unde să fugă pentru că ieşirile şi intrările în oraş sunt blocate”, a scris Kadîrov pe Telegram. În Lisiciansk se mai află circa 2.000 de soldaţi ucraineni.
ADVERTISING

Ajutoare pentru Ucraina:

  • Pentagonul a anunţat un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari format din rachete, obuze şi echipamente de apărare aeriană, potrivit AFP. Sunt incluse și două sisteme antiaeriene, patru radare de contra-baterie, rachete pentru lansatoarele de rachete multiple americane Himars şi până la 150.000 de obuze de 155 mm.

Alte informații relevante:

  • Operatorul de energie nucleară din Ucraina a anunțat că a restabilit legătura cu sistemele de supraveghere de la centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, care este ocupată de forțele rusești, scrie Reuters.
  • Forțe ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea. Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene se află un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.
  • În prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.
  • În Odesa este zi de doliu pentru persoanele care au murit în atacul cu rachete comis de trupele ruse şi care s-a soldat cu 21 de morţi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tendințe:

  • Mișcare de rezistență în expansiune în sudul Ucrainei. Oficialii americani afirmă că mai multe tentative de asasinat care au vizat oficiali pro-ruşi în ultimele două săptămâni sugerează o mişcare de rezistenţă în plină expansiune împotriva autorităţilor pro-ruse care ocupă părţi din sudul Ucrainei, potrivit CNN. Oficialii americani spun că rezistenţa ar putea să se dezvolte într-o contrainsurgenţă mai largă care ar reprezenta o provocare semnificativă pentru capacitatea Rusiei de a controla teritoriile nou capturate în întreaga Ucraină.  
  • Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat că Ucraina a lansat rachete asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP. "Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene", a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇