Ziua 1132 A doua noapte de atac în Harkov. Rușii ar putea avansa spre Odesa cu o misiune sinucigașă. Trump nu mai are răbdare cu Putin, Kremlinul răspunde

<span style="color:#990000;">Ziua 1132</span> A doua noapte de atac în Harkov. Rușii ar putea avansa spre Odesa cu o misiune sinucigașă. Trump nu mai are răbdare cu Putin, Kremlinul răspunde
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dronele rusești au lovit orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, pentru a doua noapte la rând. Atacul asupra orașului din nord-estul Ucrainei, al doilea ca mărime al țării, a durat aproape toată noaptea și a vizat cel mai mare și cel mai vechi cartier al orașului. Trei persoane au fost rănite, iar o grădiniță și mai multe case au fost avariate.

În cursul nopții, Rusia a lansat 131 de drone. Apărarea aeriană a doborât aproape jumătate din ele. Regiunile Sumî, Donețk, Harkov, Kiev și Jîtomîr au fost afectate de acest atac.

Un expert militar ucrainean atrage atenția că trupele ruse ar putea avansa în direcția Odesa dacă ar reuși să captureze regiunea Zaporojie. Moscova dispune în acest sector de gruparea de trupe Dnepr, formată din cinci armate combinate, dar o tentativă a trupelor ruse din Herson de a debarca pe malul drept al Niprului prin forțarea fluviului ar echivala cu o sinucidere.

Pe frontul diplomatic, Putin l-a adus la exasperare pe Trump. Președintele finlandez Alexander Stubb, care a avut sâmbătă o întâlnire informală cu liderul de la Casa Albă, a declarat că răbdarea Statelor Unite cu Rusia este pe terminate.

Donald Trump le-a spus reporterilor că există un „termen psihologic” pentru ca Vladimir Putin să accepte încetarea focului în Ucraina. El nu a menționat, însă, o dată anume, exprimându-și convingerea că șeful Kremlinului „dorește să încheie o înțelegere”.

Kremlinul a reacționat după criticile lui Trump la adresa lui Putin și a transmis că președintele rus "rămâne deschis oricărui contact" cu omologul american. Cu toate acestea, nu este prevăzută, deocamdată, nicio altă convorbire telefonică între cei doi lideri și nu există încă nimic concret în dialogul ruso-american pe tema soluționării conflictului. Totodată, Kremlinul a susținut că remarcile lui Trump despre furia lui față de Putin nu reprezintă "citate exacte".

Cu toate aceste neînțelegeri privind încheierea unui acord de încetare a focului în Ucraina, Moscova şi Washingtonul au demarat discuţii cu privire la proiecte comune privind metalele de pământuri rare şi alte proiecte în Rusia.

Iar Volodimir Zelenski și-a publicat declarația de avere pe anul trecut. Potrivit documentului, președintele ucrainean a obținut venituri mai mari decât în anul anterior și a menționat sursa acestora.

Situația pe front

  • Bombardamente în Harkov - Dronele rusești au atacat orașul Harkov, din nord-estul Ucrainei, pentru a doua noapte la rând. Trei persoane au fost rănite, au fost provocate incendii, iar o grădiniță și mai multe case au fost avariate, au declarat luni dimineață oficiali ucraineni, citați de Reuters. Atacul asupra orașului din nord-estul Ucrainei, al doilea ca mărime al țării, a durat aproape toată noaptea și a vizat cel mai mare și cel mai vechi cartier al orașului, Kîivskîi, a declarat primarul Ihor Terehov. Șase explozii s-au produs aici, potrivit Ukrainska Pravda.
  • Atac cu drone - Rusia a lansat noaptea trecută 131 de drone. Apărarea aeriană a doborât 57 în nordul, estul și centrul țării, iar 45 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar din cauza bruiajului fără a provoca distrugeri. Atacul a afectat regiunile Sumî, Donețk, Harkov, Kiev și Jîtomîr, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Putin e cu ochii pe Odesa - Vladimir Putin a invocat, din nou, săptămâna trecută posibilitatea ca armata sa să avanseze în direcția Odesei, un astfel de scenariu fiind posibil numai dacă forțele ruse ar reuși să captureze regiunea Zaporojie, a apreciat cunoscutul expert militar independent rus Iuri Fiodorov, membru al Asociației de studii internaționale din Cehia, într-un interviu acordat publicației ucrainene Fabrika novini, cotat de Unian. "Situația ar putea deveni foarte dificilă pentru forțele ucrainene în direcția Zaporojie, întrucât Moscova dispune în acest sector de gruparea de trupe Dnepr, formată din cinci armate combinate", în a cărei sarcină se află - conform ordinelor comandamentului rus - teritoriul ce se întinde de la Guliaipole, în estul regiunii Zaporojie, și până Vasilievka, în regiunea Herson, a afirmat Fiodorov. Însă, în opinia sa, o tentativă a trupelor ruse din Herson de a debarca pe malul drept al Niprului prin forțarea fluviului ar echivala cu o sinucidere, evocând în acest sens evenimente din cel de-Al Doilea Război Mondial, când în 1943 trupele sovietice au efectuat mai multe operațiuni similare vizând forțarea acestui fluviu, soldate cu pierderi imense. "Conform amintirilor unor martori, Niprul era plin de cadavre ale ostașilor și ofițerilor sovietici, aproximativ același lucru s-ar putea întâmpla cu trupele ruse astăzi dacă ar încerca să treacă Niprul în dreptul orașului Herson. Lățimea fluviului este de aproape un kilometru, iar pe alocuri și mai mare. Malul drept este abrupt, mai înalt decât cel stâng", afirmă Fiodorov.
  • De ce vrea Putin să ocupe total Zaporojie - Expertul militar nu exclude ca în primăvă și la vară trupele ruse "să se activeze" în sectorul Zaporojie. Totul depinde de cât de minuțios și corect este organizată apărarea ucraineană acolo, spune el. Iuri Fiodorov a subliniat că problema Zaporojie e importantă și din punct de vedere strategic, întrucât Putin a început din nou să vorbească despre "direcția Odesa". "În orice caz, fie va fi o debarcare navală, un scenariu sortit eșecului, fie va fi forțarea Niprului. Altă cale nu există. Dar dacă trupele ruse reușesc să ocupe Zaporojie și podurile rămân într-o stare cât de cât funcțională, atunci ar putea avea o șansă. Prin urmare, Zaporojie, în opinia mea, devine principalul sector strategic în următoarele luni", a subliniat Fiodorov. Conform informațiilor oficiale, în ultimele zece zile trupele ruse și-au intensificat acțiunile în direcția Zaporojie, dar nu au obținut încă un succes deosebit. "În opinia mea, sectoarele periculoase nu sunt regiunea Donețk și nici măcar Harkov, ci Zaporojie", a insistat expertul militar. Totuși, el spune că și chiar dacă trupele ruse ar avansa în direcția Zaporojie, acestea nu o vor putea cuceri complet și astfel "visul lui Putin de a ajunge la Odesa s-ar putea nărui".

Negocierile de pace

  • Răbdarea Americii e pe terminate - Președintele finlandez Alexander Stubb a declarat că răbdarea Statelor Unite cu Rusia "se termină". Stubb a făcut această declarație după ce sâmbătă a avut în Florida o întâlnire informală cu Trump, în care i-a propus președintelui american stabilirea unui termen final pentru încetarea focului în Ucraina, scrie Kyiv Post. Stubb consideră că, pentru a asigura respectarea încetării focului, trebuie instituit un mecanism eficient de sancțiuni în cazul în care Rusia refuză să-l accepte sau îl încalcă.
  • Trump i-a dat un "termen psihologic" lui Putin - Donald Trump le-a spus reporterilor aflați la bordul Air Force One că există un „termen psihologic” pentru ca președintele rus Vladimir Putin să accepte încetarea focului în Ucraina. Președintele SUA nu a menționat, însă, o dată anume, exprimându-și convingerea că șeful Kremlinului „dorește să încheie o înțelegere”. Întrebat dacă relația sa cu Putin este la „punctul cel mai de jos”, Trump a spus: „Nu, nu cred. Nu cred că nu-și va respecta cuvântul dat… Ne-am înțeles întotdeauna bine”. Donald Trump s-a declarat iniţial „foarte supărat” şi „furios” de reticenţa preşedintelui rus de a se angaja într-un acord de încetare a focului în Ucraina şi a ameninţat că va impune noi taxe pe petrolul rusesc. El a ameninţat că va impune „tarife secundare pentru tot petrolul care pleacă din Rusia”, dar în declaraţiile ulterioare şi-a moderat tonul faţă de Putin şi l-a atacat pe liderul ucrainean, pe care l-a acuzat că vrea să întoarcă spatele unui acord privind mineralele ucrainene pe care Statele Unite doresc să le exploateze. Detalii AICI.
  • Putin "rămâne deschis oricărui contact" cu Trump - Vladimir Putin "rămâne deschis oricărui contact" cu Donald Trump, a afirmat luni Kremlinul după criticile formulate de liderul de la Casa Albă la adresa președintelui rus, în pofida apropierii lor demarate de mai multe săptămâni, informează AFP. "Președintele rămâne deschis oricărui contact cu președintele Trump", a afirmat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov, în timpul briefingului său zilnic, precizând că "nicio nouă convorbire telefonică" între cei doi lideri "nu este prevăzută deocamdată". Peskov a mai susținut că remarcile președintelui american Donald Trump despre furia lui față de Vladimir Putin "nu sunt citate exacte", adăugând nu există încă nimic concret în dialogul ruso-american pe tema soluționării acestui conflict, relatează agenția EFE. "Lucrăm la implementarea unor idei legate de soluționarea (conflictului) din Ucraina. Această activitate este în desfășurare. Nu există încă detalii concrete asupra cărora să putem sau fie nevoie să informăm", a indicat Peskov. Acesta a insistat că negocierile cu Washingtonul se concentrează în primul rând pe normalizarea relațiilor dintre Rusia și SUA, "care au suferit prejudicii enorme în timpul administrației anterioare" a președintelui Joe Biden.
  • Șefa diplomației UE vrea ca SUA să pună presiune pe Putin - Șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, dorește ca Donald Trump să exercite o influență sporită asupra lui Vladimir Putin, relatează luni DPA. "Cred că Statele Unite au de asemenea rolul de a pune o presiune mai mare asupra Rusiei pentru a opri acest război", a afirmat fosta șefă a guvernului estonian la o reuniune cu mai mulți miniștri de externe europeni, la Madrid, consacrată războiului dintre Rusia și Ucraina și eforturilor președintelui SUA în vederea instaurării păcii. Rusia trebuie să accepte o încetare a focului în războiul din Ucraina și să facă un pas înainte, care ar putea consta, de exemplu, în repatrierea copiilor ucraineni sau în eliberarea prizonierilor de război, a spus Kallas. La reuniunea de la Madrid au mai participat miniștrii de externe din Polonia, Franța și Spania și comisarul european pentru apărare și spațiu Andrius Kubilius. Acesta din urmă s-a pronunțat pentru implementarea imediată a strategiei ReArm Europe, prezentată recent de Comisia Europeană.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia şi SUA discută despre metale rare - Moscova şi Washingtonul au demarat discuţii cu privire la proiecte comune privind metalele de pământuri rare şi alte proiecte în Rusia, a declarat trimisul special al Rusiei pentru cooperarea internaţională în domeniul economic şi al investiţiilor, potrivit Izvestia. „Metalele rare sunt un domeniu important pentru cooperare şi, desigur, am început discuţiile privind diverse pământuri rare şi (alte) proiecte în Rusia”, a declarat Kirill Dmitriev, care este şi directorul general al Fondului rus de investiţii directe. În urma negocierilor dintre SUA şi Ucraina cu privire la un proiect de acord privind mineralele, Putin a oferit SUA, în cadrul unui viitor acord economic, să exploreze împreună zăcămintele de pământuri rare din Rusia. Dmitriev, care a făcut parte din echipa de negociere a Rusiei la discuţiile cu oficialii americani din Arabia Saudită în februarie, a declarat că unele companii s-au arătat deja interesate de proiecte.

Alte informații relevante

  • Cum i-au surprins ucrainenii pe americani - Două atacuri îndrăznețe ale Ucrainei împotriva armatei ruse au luat prin surprindere nu doar Moscova, ci și Washingtonul. Administrația Biden a fost cuprinsă de panică și furie când a aflat că ucrainenii au declanșat două atacuri îndrăznețe împotriva Rusiei. Aceste episoade reflectă relația complexă dintre comandamentele militare ale Ucrainei și Statelor Unite, scrie New York Times. Detalii AICI.
  • Ucraina produce drone cât toate țările NATO la un loc - În urma invaziei rusești, Ucraina a fost forțată să-și crească semnificativ producția de armament, iar astăzi nu doar că își acoperă nevoile interne, dar a devenit un jucător important pe piața internațională. Consilierul prezidențial Oleksandr Kamîșin a declarat că „Ucraina este capabilă să producă 5 milioane de drone FPV pe an”. Detalii AICI.
  • Zelenski și-a publicat declarația de avere - Președintele Ucrainei a publicat o declarație privind bunurile, veniturile, cheltuielile și obligațiile financiare ale familiei sale în 2024, a anunțat Biroul Prezidențial. Potrivit ultimei sale declarații, veniturile familiei lui Zelenski au totalizat 368.556 de dolari în 2024, incluzând 207.000 de dolari din vânzări de obligațiuni guvernamentale. Venitul rămas a constat din salariul de președinte, dobânda bancară și încasări din chirii. "Creșterea venitului familiei președintelui ucrainean față de anul precedent s-a datorat reluării încasării integrale ale chiriilor. Nu au existat alte modificări semnificative în activele, imobilele sau vehiculele familiei președintelui anul trecut", a precizat cancelaria prezidențială. Zelenski și membrii familiei sale au declarat venituri de 316.700 de dolari în 2023. Sistemul declarațiilor electronice obligatorii de avere pentru funcționarii publici a fost instituit în 2014, în cadrul luptei anticorupție a Ucrainei. După suspendarea acesteia la începutul războiului, Zelenski a semnat în octombrie 2023 o lege care impune reluarea completării declarațiilor, notează Kiev Independent.
  • Zelenski pregătește alegeri - Surse guvernamentale, citate de The Economist, afirmă că Zelenski a convocat săptămâna trecută o ședință pentru a cere echipei sale să pregătească alegerile imediat după un armistițiu total pe care americanii cred că îl pot impune până la sfârșitul lunii aprilie. Detalii AICI.
  • Diplomaţi ruşi, idezirabili în Republica Moldova - Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău l-a convocat luni pe ambasadorul rus desemnat la Chişinău, Oleg Ozerov, căruia i-a comunicat că trei diplomaţi ai ambasadei sale au fost declaraţi persoane indezirabile şi trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Decizia autorităţilor moldovene a venit în urma informaţiilor că Rusia a fost implicată în fuga din ţară a deputatului Alexandr Nesterovschi, care a fost condamnat recent la 12 ani de închisoare, scrie NewsMaker. Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a anunţat luni că Rusia l-a ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi, afiliat oligarhului fugar Ilan Şor, să se eschiveze de la închisoare. Astfel, în data de 19 martie, când a fost condamnat în primă instanţă la 12 ani de detenţie, parlamentarul a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice de la ambasada rusă în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autorităţile de la Chişinău. Acesta s-ar afla şi în prezent în stânga Nistrului, sub protecţia serviciilor speciale ruseşti. Moldova l-a dat în căutare internaţională pe deputatul pro-rus. În ziua când a fost pronunţată sentinţa s-a aflat că Nesterovschi a obţinut cetăţenia Federaţiei Ruse.
  • Reacția Rusiei - Ca reacţie la anunţul şefului SIS, Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a catalogat informaţiile drept „speculaţii provocatoare” şi a declarat că ea „contează pe revenirea la un dialog pragmatic” pe marginea subiectelor care vizează relaţia dintre Republica Moldova şi Rusia. Instituţia nu a negat însă direct că are vreo implicare în fuga lui Nesterovschi. Ulterior, Ministerul rus de Externe a dat publicităţii un comentariu al purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, în legătură cu aşa-zisele „acţiuni neprietenoase ale autorităţilor moldoveneşti”. „Decizia nejustificată a autorităţilor moldoveneşti de expulzare a diplomaţilor noştri face parte din direcţia antirusească urmată de oficialii de la Chişinău, care şi-au propus scopul ruşinos de a distruge complet relaţiile ruso-moldoveneşti, care au rădăcini istorice profunde, contrar stării de spirit a majorităţii cetăţenilor Republicii”, spune Maria Zaharova. „Aceste acţiuni ostile ale conducerii Republicii Moldova nu vor rămâne fără un răspuns ferm adecvat din partea Rusiei”, avertizează purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇