Zelenski schimbă jocul și pregătește alegerile prezidențiale pentru vara 2025. Trump și Putin dau înapoi

Zelenski schimbă jocul și pregătește alegerile prezidențiale pentru vara 2025. Trump și Putin dau înapoi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alegerile prezidențiale din Ucraina devin tot mai probabile, pe fondul presiunilor interne și internaționale.

De luni de zile, preşedintele Volodimir Zelenski este presat atât de Vladimir Putin, care îi contestă legitimitatea, cât și de Donald Trump, care reia punctele de vedere ale liderului de la Kremlin. Cei doi îl împing să organizeze alegeri în plin război, sperând că votul îl va îndepărta de la putere.

În acest sens, Statele Unite încearcă să impună un armistițiu care ar putea permite ridicarea legii marțiale (legea interzice un scrutin în timpul unui războiului) și desfășurarea votului.

Analiștii de la The Economist examinează situația actuală și explică cum, în luna iulie, ucrainenii ar putea fi chemați la vot pentru a-și alege președintele.

Zelenski s-a răzgândit după umilința din Biroul Oval

Acum două luni, Zelenski părea hotărât să nu organizeze scrutinul, dar umilința publică la care l-a supus Trump i-a crescut popularitatea. Zelenski și-a schimbat strategia, iar acum s-ar face pregătiri serioase pentru ca liderul ucrainean să se prezinte din nou în fața electoratului.

Surse guvernamentale, citate de The Economist, afirmă că Zelenski a convocat săptămâna trecută o ședință pentru a cere echipei sale să pregătească alegerile imediat după un armistițiu total pe care americanii cred că îl pot impune până la sfârșitul lunii aprilie.

Prima confirmare a unui astfel de acord ar putea veni în preajma datei de 5 mai, termenul-limită pentru un vot parlamentar privind prelungirea legii marțiale, care expiră pe 8 mai.

Ridicarea legii marțiale este o condiție necesară pentru declanșarea procesului electoral.

Posibilă dată pentru alegeri: iulie 2025

Legea impune 60 de zile pentru campanie, ceea ce face ca cel mai devreme scrutinul să aibă loc la începutul lui iulie.

Totuși, unele surse susțin că procesul ar trebui să dureze trei luni pentru refacerea listelor electorale. Petro Poroșenko estimează că alegerile vor avea loc între august și octombrie, iar sancțiunile impuse lui în februarie de Zelenski ar fi avut ca scop eliminarea sa din cursă și descurajarea generalului Valeri Zalujnîi.

Petro Poroșenko, liderul celui mai mare partid de opoziție și un adversar declarat al lui Zelenski, estimează că alegerile ar putea avea loc „oricând între august și octombrie”.

El susține că, de fapt, campania a început deja, odată cu decizia controversată a lui Zelenski de a-l sancționa în februarie (înghețarea activelor din Ucraina și împiedicarea să efectueze tranzacții financiare)

Această măsură a fost legată oficial de procesul său de lungă durată pentru presupusă trădare, dar unii cred că adevăratul motiv a fost vizita lui Poroșenko în SUA la începutul lunii februarie, unde s-a întâlnit cu apropiați ai lui Trump, explică analiștii.

Același oficial crede că Zelenski va încerca să-și ia adversarii prin surprindere, organizând alegerile în iulie, mizând pe un termen scurt care i-ar permite să candideze fără o opoziție serioasă. O astfel de mișcare i-ar fi favorabilă, argumentează sursa: „O campanie electorală lungă ar rupe țara în bucăți.”

Putin și Trump își regândesc strategia

Serhii Vlasenko, parlamentar al partidului Batkivșcina, declară că realizarea unui armistițiu până la data de 8 mai este complicată, iar organizarea votului pentru milioane de alegători aflați în străinătate, tranșee sau regiuni ocupate este "chiar mai dificilă".

O soluție ar fi utilizarea binecunoscutei aplicații guvernamentale pentru smartphone, Diia.

Însă acest lucru ar ridica întrebări legate de transparență. Orice schimbare ar necesita o modificare a Constituției, ceea ce presupune o majoritate de două treimi în parlament.

Acest lucru ar fi dificil, având în vedere că partidele de opoziție se opun organizării alegerilor în timpul războiului.

Putin și Trump, care influențează puternic Ucraina, s-ar putea să nu mai dorească alegeri rapide. Inițial, le-au susținut, crezând că Zelenski va pierde, dar acum, cu șansele inversate, ar putea încerca să-i blocheze drumul spre un nou mandat.

Putin are multe atuuri: atacurile sale cu drone pot împiedica ridicarea legii marțiale și organizarea scrutinului.

Totuși, alegerile i-ar putea oferi o altă oportunitate – destabilizarea Ucrainei.

Un ofițer de informații avertizează că, "în 2025, instabilitatea internă va fi o amenințare mai mare decât luptele de pe front".

Rusia ar putea folosi campania electorală pentru a influența opinia publică.

Pe de altă parte, diplomația grăbită a lui Trump ar putea impune un acord de pace nefavorabil, alimentând nemulțumiri.

D.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇