Americanii pun condiții mult mai dure în acordul privind mineralele din Ucraina.
Un nou acord ar obliga Ucraina să ramburseze întreaga asistență oferită de SUA din 2022, plus o dobândă anuală de 4%, înainte de a putea accesa orice profit din exploatarea pământurilor rare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că termenii acordului se schimbă constant.
Administrația președintelui american Donald Trump a propus un nou acord privind mineralele, care cere mai mult din partea Ucrainei, potrivit a trei persoane familiare cu negocierile și unui rezumat al documentului obținut de Reuters.
În contextul războiului ruso-ucrainean în desfășurare, Trump exercită presiuni asupra Ucrainei pentru a intra în negocieri cu Rusia, aparent pentru a pune capăt conflictului, în timp ce forțează Kievul să accepte un acord de tip colonial, care acordă SUA acces exclusiv la resurse critice, inclusiv pământuri rare.
Propunerea vizează zăcămintele ucrainene de grafit, titan, litiu și metale rare, esențiale pentru tehnologiile avansate și sistemele de apărare, fără a include garanții de securitate pentru Ucraina, scrie Euromaidan.
Noua propunere americană păstrează această lipsă de garanții, dar impune ca toate veniturile obținute din exploatarea resurselor, atât de stat, cât și din sectorul privat, să fie direcționate către un fond comun de investiții.
O versiune anterioară a acordului propus de Trump prevedea ca Ucraina să contribuie cu 50% din profiturile generate de exploatarea resurselor sale naturale de stat și să dezvolte aceste resurse împreună cu SUA.
Acordul revizuit
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a condus negocierile din partea Washingtonului, conform surselor Reuters. Termenii aflați acum pe masă depășesc cu mult discuțiile anterioare avute înaintea întâlnirii tensionate dintre Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, din februarie, desfășurată în Biroul Oval.
Propunerea nu face nicio referire la posibila preluare a centralelor nucleare ale Ucrainei de către SUA, deși Trump a menționat anterior acest aspect, declarație respinsă public de Rusia.
Trump susține că un astfel de acord privind mineralele ar putea contribui la obținerea unui acord de pace, oferindu-le americanilor un interes financiar în viitorul Ucrainei. De asemenea, el îl prezintă ca pe o modalitate prin care SUA își pot recupera o parte din zecile de miliarde de dolari acordate ca ajutor financiar și militar de la invazia Rusiei din urmă cu trei ani.
Pe 26 martie, Zelenski le-a declarat reporterilor că SUA au propus un „acord major” și că oficialii ucraineni analizează încă termenii.
Două zile mai târziu, el a afirmat că Washingtonul „schimbă constant” condițiile propunerii privind mineralele, dar a subliniat că nu vrea ca SUA să creadă că Ucraina se opune acordului.
Ce propune Washingtonul
Reuters susține că propunerea include următoarele prevederi:
- SUA vor avea drept de primă achiziție asupra resurselor extrase conform acordului.
- Ucraina trebuie să ramburseze întreaga asistență oferită de SUA începând din 2022, plus o dobândă anuală de 4%, înainte de a putea accesa orice profituri generate de fondul comun de investiții.
- Dacă va fi acceptat, fondul va fi administrat de un consiliu de cinci membri: trei numiți de SUA și doi de Ucraina.
- Profiturile fondului vor fi convertite în valută și transferate în străinătate.
- Fondul va fi gestionat de Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA (DFC).