Cota încrederii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este de 57%, după trei ani de invazie rusă – şi nu de 4%, cum susţine Donald Trump -, arată un sondaj publicat miercuri în Ucraina.
Noul preşedinte american a denunţat, marţi, lipsa unor alegeri prezidenţiale în Ucraina, în contextul în care mandatul lui Volodimir Zelenski a expirat în mai 2024. El a dat asigurări că Zelenski este ”la 4% opinii favorabile”.
Însă, potrivit unui studiu de opinie al Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS), peste 57% dintre ucraineni au declarat că au încredere în şeful statului - un nivel în creştere faţă de decembrie 2024 (52%) şi în uşoară scădere faţă de septembrie 2024 (59%), relatează AFP.
Potrivit acestui sondaj, realizat la începutul lui februarie pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane care locuiesc în teritoriul ucrainean aflat sub controlul Kievului, 37% din populaţie nu are încredere în Volodimir Zelenski, faţă de 39% în decembrie 2024 şi 37% în septembrie 2024.
Donald Trump l-a atacat violent marţi, într-o conferinţă de presă la Mar-a-Lago, în Florida, pe preşedintele ucrainean, pe care a spus că-l consideră vinovat de războiul din Ucraina. A pus în discuţie legitimitatea lui Volodimir Zelenski ca preşedinte.
”Avem o situaţie în care nu am avut alegeri în Ucraina, în care avem o lege marţială în principal şi în care liderul Ucrainei, îmi pare rău s-o spun, dar el este la 4% opinii favorabile”, a răspuns el, când a fost întrebat dacă Washingtonul susţine să se impună Kievului alegeri, aşa cum ar putea vrea Rusia.
În realitate, ”preşedintele Zelenski păstrează un nivel destul de mare de încredere în societate” şi ”îşi păstrează legitimitatea”, mai ales în contextul unor eventuale negocieri de pace, comentează într-un comunicat institutul de sondare.
O ”majoritate” a ucrainenilor consideră că ”alegeri trebuie să aibă loc după ce se va termina războiul şi când Ucraina va fi primit cel puţin garanţii fiabile în domeniul securităţii”, adaugă institutul.
Rusia exultă la atacul lui Trump
Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, salută faptul că preşedintele american a spus ”sus şi tare” că motivul războiului din Ucraina este susţinerea afişară anterior de către Statele Unite a ambiţiilor de a adera la NATO, relatează AFP.
”El este primul, iar până în prezent singurul lider occidental care spune sus şi tare că o cauză profundă a situaţiei ucrainene este (...) poziţia administraţiei (americane) precedente care voia să bage Ucraina în NATO”, declară în faţa deputaţilor ruşi Serghei Lavrov.
El este de părere că Donald Trump înţelege poziţia Kremlinului, care şi-a justificat invazia Ucrainei prin opoziţia sa faţă de ambiţia Kievului de a adera la NATO, o organizaţie pe o consideră o ameninţare existenţială la adresa Rusiei.
”Niciun lider occidental nu a spus-o vreodată, iar el (Trump) a exprimat de mai multe ori această idee. Acesta este un semnal că el ne înţelege poziţia”, apreciază Sergjei Lavrov.
Donald Trump este ”un politician total independent. În plus, este o persoană care are obiceiul să vorbească sincer. Persoane ca el nu ascund, în general, ceea ce gândesc despre indivizi patetici ca domnul Zelenski”, a reacţionat Serghei Lavrov, citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a replicat, miercuri, lui Donald Trump apreciind că acesta ”trăieşte într-un spaţiu al dezinformării” ruse şi că îl ajută pe Vladimir Putin să iasă din ”izolarea” internaţională.
Şi Franţa critică poziţia lui Trump. Atacul violent al preşedintelui face parte dintr-o serie de declaraţii „greu de înţeles”, care pun sub semnul întrebării „coerenţa” poziţiei americane în acest conflict, avertizează miercuri Guvernul francez.