„Un an este suficient pentru Putin!” Rusia ar putea mobiliza o armată uriașă, după un acord de pace cu Ucraina

„Un an este suficient pentru Putin!” Rusia ar putea mobiliza o armată uriașă, după un acord de pace cu Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„Un an este tot ce îi trebuie lui Putin”, este semnalul de alarmă tras de serviciile de informații din Țările de Jos, care susțin că Rusia ar putea mobiliza din nou o armată uriașă după un acord de pace cu Ucraina.

Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită pentru o mobilizare „pe scară largă” a trupelor, la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina, potrivit serviciilor de informații militare olandeze, citate de Euromaidan Press.

Această avertizare reflectă îngrijorările de lungă durată ale Ucrainei cu privire la ambițiile expansioniste ale Rusiei, pe care oficialii ucraineni le-au subliniat în mod constant. Declarațiile lui Brekelmans, făcute în cadrul unei conferințe de securitate din Baarn, întăresc aceste temeri și conturează un scenariu îngrijorător privind viitoarele acțiuni militare ale Rusiei.

În discursul său, Brekelmans a descris un posibil scenariu în care președintele rus Vladimir Putin ar putea staționa „sute de mii de soldați la granița cu țările baltice pentru un exercițiu de mare amploare”, subliniind că experiența Ucrainei ne-a arătat că „știm cu doar o săptămână înainte” dacă astfel de mișcări sunt doar exerciții sau pregătiri pentru un atac.

„Nu știm exact cum va testa Putin NATO. Știm însă că, dacă Putin, după Ucraina, atacă o țară vecină care face parte din NATO, atunci și noi suntem implicați”, a declarat Brekelmans.

Evaluarea olandeză este mai alarmantă decât avertismentele anterioare ale comisarului european pentru Apărare, Andrius Kubilius, care a citat informații daneze și germane, sugerând că Rusia ar putea testa clauza de apărare colectivă a NATO (Articolul 5) până în 2030.

Membrii baltici ai NATO, cei mai expuși riscului

Conform unui raport al Serviciului de Informații al Apărării din Danemarca, publicat în februarie, Rusia ar putea elibera „resurse militare semnificative”, dacă războiul din Ucraina se oprește sau este înghețat, ceea ce i-ar permite să ducă un război regional în zona Mării Baltice în aproximativ doi ani.

Brekelmans a subliniat obiectivele expansioniste ale lui Putin, reiterând că liderul rus și-a exprimat în repetate rânduri dorința de răzbunare pentru destrămarea Uniunii Sovietice și intenția de a restabili sfera sa de influență. De asemenea, el a evidențiat investițiile continue ale Rusiei în industria militară și recrutarea de soldați.

Ministrul olandez a avertizat că economia Rusiei depinde în prezent în mare măsură de industria de război și că țara se va confrunta cu „o mare problemă”, dacă mii de soldați se vor întoarce acasă suferind de stres post-traumatic.

„Pe scurt, Putin are intenția, capacitatea și motivația de a-și continua agresiunea dincolo de Ucraina”, a avertizat Brekelmans.

Țările de Jos analizează în prezent ce garanții de securitate ar fi necesare pentru o „pace justă și durabilă” în Ucraina, inclusiv posibila participare la o misiune militară europeană. Brekelmans a subliniat importanța pregătirii, „mai ales acum, când trebuie să luăm în considerare impredictibilitatea președintelui american Donald Trump și cererea SUA ca Europa să își asume mai multe responsabilități pentru propria securitate.”

Ministrul a evidențiat, de asemenea, amenințările hibride cu care se confruntă Țările de Jos, inclusiv atacuri cibernetice asupra spitalelor și porturilor, spionaj și pregătiri pentru sabotaj. El a descris un mediu de securitate alarmant, menționând „drone neidentificate în apropierea bazelor militare, bărci de pescuit care fotografiază instalații petrochimice și nave din Marea Nordului care cartografiază în secret cablurile de internet, conductele de gaz și parcurile eoliene.”

„Nu suntem în război cu Rusia, dar Rusia, sub formă hibridă, este în război cu noi”, a concluzionat Brekelmans.

La începutul săptămânii trecute, Țările de Jos au anunțat planuri de a-și crește personalul din sectorul apărării de la 74.000 la 100.000 în următorii cinci ani, cu posibilitatea extinderii la 200.000 – „cea mai mare creștere de la sfârșitul Războiului Rece”, potrivit lui Brekelmans.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇