Ziua 1131 de război a început cu acuzații de genocid din partea Kievului la adresa Rusiei, după o serie de atacuri cu drone soldate cu cel puţin doi morţi și 25 de răniți, inclusiv copii, în Harkov. Aici a fost lovit și un spital militar, atacul soldând-se cu victime și clădirea fiind avariată.
Iar armata rusă a revendicat capturarea a două noi sate, continuându-şi avansul pe linia frontului în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei şi în regiunea Doneţk, în est.
Între timp, Volodimir Zelenski acuză că Moscova nu a dat un răspuns adecvat propunerii SUA privind un armistiţiu, din cauza lipsei unei „presiuni reale”. Totodată, el a cerut duminică și un răspuns internațional la atacurile ruse împotriva populației ucrainene, referindu-se la cele 1.310 de bombe aeriene ghidate, la peste 1.000 de drone de atac și la nouă rachete lansate de Rusia în ultima săptămână împotriva Ucrainei.
Iar Donald Trump a anunțat că va vorbi din nou cu Putin, săptămâna viitoare. Amenință și că ar putea să pună tarife secundare pe petrol, „pe tot petrolul care vine din Rusia”, dacă lucrurile nu se întâmplă așa cum vrea el. Și zice că Putin l-a înfuriat, că vrea schimbarea administrației în Ucraina, ceea ce ar întârzia un potențial acord de încetare a focului.
Cresc tensiunile și în țările baltice. Miniștrii apărării din aceste state avertizează că Moscova intenționează să se reînarmeze și să redistribuie forțele spre nord după încetarea focului în Ucraina, sporind riscurile de securitate pentru granița de nord-est a NATO.
Un avertisment important vine și din Țările de Jos. Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a avertizat că Rusia ar putea fi pregătită pentru o mobilizare „pe scară largă” a trupelor la aproximativ un an după orice încetare a focului sau acord de pace în Ucraina.
Iar Madridul va găzdui luni cea de-a patra întâlnire a G5+, care reunește miniștrii de externe din Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, Regatul Unit și Ucraina, grup creat pentru a impulsiona apărarea Europei în fața amenințării reprezentate de Rusia și de schimbările în strategia SUA vizavi de securitatea euro-atlantică.
Ce se întâmplă pe front
- Rusia a lovit un spital militar - Ucraina a acuzat sâmbătă armata rusă că a lovit un spital militar din Harkov (nord-est), avariind clădirea și făcând victime, notează AFP. „Spitalul și clădirile rezidențiale din apropiere au fost avariate de o dronă Shahed”, a declarat armata ucraineană, adăugând că, „potrivit primelor rapoarte, sunt victime în rândul militarilor care erau primeau îngrijiri acolo”. Kievul nu dezvăluie de obicei informații despre pierderile sale militare și nu a precizat numărul soldaților răniți.
- Rușii au atacat dezlănțuit - Rusia a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Ucrainei o rachetă balistică și 111 drone de diferite tipuri, din care forțele de apărare ucrainene. "Până la orele 9:30, s-a confirmat că 65 de vehicule aeriene fără pilot de atac Shahed (și alte tipuri de drone) au fost doborâte în nordul, sudul, estul și centrul țării", a anunțat armata ucraineană, adăugând că 35 de drone-replică au fost, de asemenea, "pierdute la nivel local", fără consecințe negative.
- Rusia, acuzată de crime de război - Kievul a acuzat Rusia de „crime de război”, după o serie de atacuri cu drone soldate cu cel puţin doi morţi și 25 de răniți, inclusiv copii, în Harkov, relatează AFP. Un total de şase lovituri au avut loc, sâmbătă seara, în două cartiere ale oraşului de la frontiera de nord-est, al doilea cel mai populat oraş al Ucrainei înainte de invazia rusă la scară largă, a explicat un purtător de cuvânt al biroului procurorului, Dmytro Tchoubenko, într-un videoclip postat pe Telegram. Două persoane au murit, a precizat el. „Clădiri rezidenţiale private au fost distruse, în timp ce clădiri de birouri, un centru medical, spaţii comerciale, garaje şi maşini au fost avariate”, a declarat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit guvernatorului regional Oleg Sinegubov, cei doi morţi sunt un bărbat de 67 de ani şi o femeie de 70 de ani, în timp ce o fată de 15 ani este grav rănită.
- Moscova revendică două noi sate - Sâmbătă, armata rusă a revendicat capturarea a două sate din estul şi sudul Ucrainei, continuându-şi avansul pe linia frontului: Chtchebraki în regiunea Zaporojie (sud) şi Panteleïmonivka în regiunea Doneţk (est).
- Rusia duce lipsă de blindate - Camioane sovietice din anii ’50 și mașini civile au fost scoase de Armata rusă pe frontul ucrainean, notează Forbes. Modelul GAZ-69 - legendarul jeep sovietic din anii '50 - a fost observat pe front. Potrivit imaginilor distribuite pe internet, acesta apare "îmbrăcat" în plasă anti-drone.
Alte informații relevante
- Producție-record de drone - Producătorii ucraineni au capacitatea de a fabrica peste 5 milioane de drone de tip FPV (first-person-view) pe an, a declarat consilierul prezidențial Oleksandr Kamîșin într-un interviu acordat Radio Khartia, citat de The Kyiv Independent. În Ucraina sunt în acest moment peste 150 de producători de drone, un singur producător putând fabrica circa 4.000 de drone FPV pe zi. Însă lipsa finanțării împiedică Ucraina să producă drone la întreaga capacitate. Din acest motiv, anul trecut, au fost fabricate doar 2 milioane de drone. Atât Ucraina, cât și Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe războiul cu drone, utilizând drone aeriene, navale și terestre pentru misiuni de recunoaștere și de luptă. Ucraina intenționează să achiziționeze 4,5 milioane de drone FPV în acest an, ca parte a unui efort amplu de dotare a armatei cu tehnologii avansate, a anunțat Ministerul Apărării la începutul acestei luni.
- De ce întârzie rușii să-și dea ok-ul pentru armistițiu - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia de faptul că nu a dat un răspuns adecvat iniţiativelor americane în vederea negocierii unei încetări a focului în Războiul din Ucraina. ”De prea mult timp, propunerea americană a unei încetări a focului necondiţionată a rămas pe masă fără un răspuns adevcat din partea Rusiei. Un armistiţiu ar fi putut să intre în vigoare dacă exista o presiune reală asupra Rusiei”, a acuzat în discursul său de sâmbătă seara Volodimir Zelenski.
- Riscurile unui armistițiu în Ucraina - Țările baltice sunt preocupate de faptul că încetarea focului în Ucraina ar spori amenințarea rusă la adresa lor. Miniștrii apărării din Marea Baltică avertizează că Moscova intenționează să rearmeze și să redistribuie forțele spre nord după încetarea focului în ucraina.
- Zelenski cere un răspuns internațional la atacurile ruse asupra populației ucrainene - "Rusia prelungește războiul și le oferim partenerilor noștri toate informațiile despre atacurile pe care le efectuează și pentru care se pregătește armata rusă. Așteptăm un răspuns din partea Statelor Unite, a Europei și a tuturor aliaților noștri la această teroare împotriva poporului nostru", a declarat Zelenski într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.
- Trump va vorbi cu Putin - Președintele SUA Donald Trump a anunțat că va vorbi, din nou, săptămâna viitoare cu Vladimir Puțin și că este supărat după ce liderul de la Kremlin a pus la îndoială credibilitatea lui Volodimir Zelenski și a sugerat impunerea unei administrații sub egida ONU și a altor state, inclusiv dintre aliații Rusiei. „Dacă Rusia și cu mine nu reușim să ajungem la o înțelegere cu privire la oprirea vărsării de sânge din Ucraina, și dacă eu cred că a fost vina Rusiei - ceea ce s-ar putea să nu fie - dar dacă eu cred că a fost vina Rusiei, voi pune tarife secundare pe petrol, pe tot petrolul care vine din Rusia”, a declarat Trump la NBC News. Trump a spus că Putin știe că este furios, dar a menționat că are „o relație foarte bună cu el” și „furia se risipește rapid ... dacă face ceea ce trebuie”. Detalii AICI.
- Reuniune G5+, la Madrid - După reuniunile de la Varșovia (19 noiembrie 2024), Berlin (12 decembrie 2024) și Paris (12 februarie), Madridul va găzdui reuniunea G5+, la care a fost invitat și înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Kaja Kallas. Scopul acestor întâlniri încă de la începutul lor a fost de a facilita dialogul și de a construi un consens asupra problemelor care afectează securitatea europeană și, în special, sprijinul pentru Ucraina, potrivit Ministerului de Externe spaniol.
- „Un an este tot ce îi trebuie lui Putin” - Este semnalul de alarmă tras de serviciile de informații din Țările de Jos, care susțin că Rusia ar putea mobiliza din nou o armată uriașă după un acord de pace cu Ucraina. Această avertizare reflectă îngrijorările de lungă durată ale Ucrainei cu privire la ambițiile expansioniste ale Rusiei, pe care oficialii ucraineni le-au subliniat în mod constant.
- Mii de ucraineni fug de înrolare. Bărbații ucraineni evită recrutarea militară și participarea la război solicitând azil în Polonia. Mii de bărbați din Ucraina au făcut astfel de solicitări, susțin polonezii. În prezent, aproape un milion de ucraineni care au fugit din țară din anul 2022 au primit statutul de „protecție temporară” în Polonia. Acest lucru le oferă acces la piața forței de muncă și la sistemul de sănătate din Polonia.