Ziua 1130 - Zelenski ne cere ajutorul la Marea Neagră. Atac ucigaș cu drone în Dnipro și rachete la Krivoi Rog. Pacea ar putea să nu vină în 2025

<span style="color:#990000;">Ziua 1130</span> - Zelenski ne cere ajutorul la Marea Neagră. Atac ucigaș cu drone în Dnipro și rachete la Krivoi Rog. Pacea ar putea să nu vină în 2025
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1130 de război, aflăm că președintele Volodimir Zelenski se bazează pe România ca să monitorizeze încetarea focului din Marea Neagră, aşa cum a anunţat şi Ilie Bolojan, motiv pentru care CSAT a decis ieri să cumpărăm o navă nouă.

Pe front, un atac cu drone al Rusiei a omorât cel puţin 4 oameni în orașul Dnipro, provocând un incendiu mare la un complex hotelier. Peste 20 de drone au vizat orașul, dar majoritatea au fost doborâte. Mai multe blocuri înalte au fost avariate în urma atacului.

În plus, un atac cu rachetă împotriva orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk a rănit cel puțin șapte persoane. Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski, rămâne o țintă frecventă a atacurilor rusești.

Peste graniţă, forțele ucrainene au avansat cu trei până la patru kilometri în regiunea rusă Belgorod, conform bloggerilor militari ruși și analiștilor independenți. Nici Ucraina, nici Rusia nu au confirmat oficial incursiunea.

Kievul a anunțat că a primit înapoi corpurile a 909 soldați ucraineni uciși în luptele cu Rusia. Este cea mai mare repatriere de acest tip din cei peste trei ani de război.

BBC și Mediazona au identificat numele a 100.001 soldați ruși uciși în război. Jurnaliștii subliniază că numărul real al morților ar putea fi semnificativ mai mare, având în vedere sursele publice limitate utilizate, precum necrologurile și rapoartele media regionale.

În ce privește pacea în Ucraina, negociatorul rus Grigory Karasin a pus la îndoială eforturile administrației Trump de a intermedia o încetare rapidă a focului în Ucraina, afirmând că discuțiile cu SUA ar putea să nu dea rezultate decisive în acest an. Karasin a condus delegația rusă care a organizat consultările tehnice de 12 ore cu SUA la Riad pe 24 martie.

În timpul ăsta, Moscova acuză Ucraina că își intensifică atacurile asupra infrastructurii energetice rusești, încălcând încetarea focului convenită la începutul acestei luni.

Rolul României

  • Încetarea focului în Marea Neagră, cu care Ucraina şi Rusia au fost de acord în negocierile cu Statele Unite de la Riad, poate fi monitorizată în special de reprezentanţii ţărilor riverane, susţine preşedintele Volodimir Zelenski, citat de European Pravda. Zelenski a spus că "fără monitorizare nu are sens să discutăm". În Arabia Saudită, s-a pus problema cine va fi responsabil cu monitorizarea și Turcia a fost dată exemplu ca stat care poate face acest lucru. "Și poate țările de pe litoralul Mării Negre - atât românii, cât și bulgarii, acest lucru este absolut firesc pentru noi, pentru că ei cunosc regiunea și au fost angajați într-o coaliție de deminare a Mării Negre", a adăugat Zelenski.
  • Un nou summit al coaliției celor 31 de state care sprijină Ucraina a avut loc, joi, la Paris. Concluziile în ceea ce priveşte România le-a prezentat preşedintele Ilie Bolojan. El a spus că niciun militar român nu va fi trimis în Ucraina, dar România va participa la monitorizarea încetării focului în Marea Neagră.
  • Ulterior, vineri, a avut loc şedinţa CSAT, în care s-a decis că România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare la Marea Neagră, prin infrastructura sa și alte capabilități. În acest scop, Forțele Navale vor fi dotate cu o navă nouă de tip corvetă ușoară, capabilă să execute, în cel mai scurt timp, o multitudine de misiuni.

Evoluţii pe cele două fronturi

  • Atac ucigaş la Dnipro - Un atac nocturn cu drone rusești a ucis patru persoane și a rănit cel puțin 21 în orașul Dnipro, provocând un incendiu mare la un complex hotelier, precum și la 11 locuințe private. Guvernatorul regional Serhii Lîsak a declarat că trei dintre răniți sunt în stare gravă. Peste 20 de drone au vizat orașul, dar majoritatea au fost doborâte. Mai multe blocuri înalte au fost avariate în urma atacului, scrie Kiev Independent.
  • Atac cu rachetă la Krivoi Rog - Un atac rusesc cu rachetă împotriva orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk a rănit cel puțin șapte persoane, a informat guvernatorul Serhii Lîsak. Clădiri înalte, case, o școală și o spălătorie auto au fost avariate, a spus guvernatorul. Krivoi Rog, orașul natal al președintelui Zelenski, rămâne o țintă frecventă a atacurilor rusești cu rachete, scrie Kiev Independent.
  • Bilanţul dronelor - Rusia a lansat peste noapte 172 de drone împotriva Ucrainei, au raportat Forțele Aeriene. Apărarea antiaeriană a doborât 94, în timp ce 69 de drone au dispărut de pe radare fără a provoca pagube. Pe lângă victimele din Dnipro, mai sunt răniţi în Nikopol, Donețk, Herson şi Harkov.
  • Ucraina a intrat 3-4 km în Belgorod - Forțele ucrainene au avansat cu trei până la patru kilometri în regiunea rusă Belgorod, conform bloggerilor militari ruși și analiștilor independenți. Expertul militar Emil Kastehelmi a declarat pentru Reuters că trupele ucrainene au pătruns în prima linie de apărare a Rusiei, însă a subliniat că o breșă semnificativă rămâne puțin probabilă. Nici Ucraina, nici Rusia nu au confirmat oficial incursiunea. Regiunea Belgorod este folosită frecvent de Rusia pentru a lansa atacuri asupra teritoriului ucrainean, iar autoritățile din Belgorod au acuzat în mod repetat Ucraina de atacuri asupra regiunii și orașului Belgorod pe tot parcursul războiului.

Alte informaţii relevante

  • Zelenski: Rusia își bate joc - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Rusia continuă să răspândească teroarea și să-și bată joc de eforturile de a ajunge la pace pentru că nu simte încă o presiune reală, informează EFE. „Rusia își bate joc de eforturile de pace ale lumii, prelungește războiul și comite această teroare pentru că, până în prezent, nu simte nicio presiune reală. Diplomația poate funcționa, dar trebuie susținută de măsuri care să ne întărească soldații și să îi priveze pe ocupanți de resurse pentru război”, a scris Zelenski într-un mesaj pe Telegram. El a adăugat că partenerii Ucrainei „știu ce anume poate ajuta, ce fel de presiune” și a subliniat că „aceasta depinde de Statele Unite, de Europa și de toți cei care în lume doresc o diplomație eficientă”.  
  • Rusia acuză Ucraina - Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina că și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor sale energetice, încălcând încetarea focului în acest sector convenită de părți la începutul acestei luni, informează dpa. Numărul unor astfel de atacuri în regiunile de sud Kursk și Belgorod a crescut, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. Întreruperi ale curentului s-au produs în urma atacurilor asupra liniilor și substațiilor de înaltă tensiune. Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, președintele Zelenski a acuzat, la rândul său, Moscova, pentru că ar fi continuat să vizeze rețeaua energetică a Ucrainei.
  • Pacea ar putea să nu vină în 2025 - Negociatorul rus Grigory Karasin a pus la îndoială eforturile administrației Trump de a intermedia o încetare rapidă a focului în Ucraina, afirmând că discuțiile cu SUA ar putea să nu dea rezultate decisive în acest an. Karasin a condus delegația rusă care a organizat consultările tehnice de 12 ore cu SUA la Riad pe 24 martie. Detalii AICI.
  • 909 trupuri primite înapoi - Kievul a anunțat că a primit înapoi corpurile a sute de soldați ucraineni uciși în luptele cu Rusia. Este cea mai mare repatriere de acest tip din cei peste trei ani de război. Schimbul de prizonieri și returnarea rămășițelor este una dintre puținele zone de cooperare între Moscova și Kiev. „Corpurile a 909 apărători căzuți au fost returnate Ucrainei”, a declarat Centrul de Coordonare pentru Tratarea Prizonierilor de Război, o agenție guvernamentală. „Suntem recunoscători pentru ajutorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii”, a adăugat sursa citată de Kiev Post. Rămășițele au fost returnate din regiunile Doneţk, Lugansk și Zaporojie, pe care Kremlinul le revendică drept parte a Rusiei.
  • 100.000 de ruşi morţi - BBC și Mediazona au identificat numele a 100.001 soldați ruși uciși în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei. De la ultima actualizare din martie, au fost adăugați 2.007 soldați la lista victimelor. Jurnaliștii subliniază că numărul real al morților ar putea fi semnificativ mai mare, având în vedere sursele publice utilizate, precum necrologurile și rapoartele media regionale. Printre victime se numără 24.200 de voluntari, 16.100 de prizonieri recrutați și 11.600 de soldați mobilizați. Mediazona și Meduza estimează că aproape 165.000 de soldați ruși au fost uciși din februarie 2022, iar președintele ucrainean Zelenski afirmă că numărul real ar putea ajunge la 250.000.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇