Zelenski vine în România, într-un moment de tensiune cu alți vecini

Zelenski vine în România, într-un moment de tensiune cu alți vecini

Președintele Ucrainei va veni, săptămâna viitoare, în România, potrivit unor surse de presă.

Va fi prima vizită a lui Volodimir Zelenski în țara noastră de la izbucnirea războiului.

Data exactă nu se ştie, dar ar putea fi 10 octombrie.

Cert este că din motive de securitate este firesc ca detaliile oficiale să întârzie până ce Zelenski se va afla deja pe sol românesc.

Despre vizita președintelui ucrainean a vorbit în august premierul Denis Şmîhal. Acesta a confirmat că Zelenski va vizita România, la o dată neprecizată, iar „în curând” liderul ucrainean se va întâlni şi cu premierul român. 

ADVERTISING

Vizita lui Zelenski vine într-un moment important pentru apropierea dintre România şi Ucraina. În ultimele luni, ca urmare a tensiunilor pe tema cerealelor dintre Kiev şi vecinii săi - Polonia, Ungaria şi Slovacia - s-a putut constata o apropiere de ţara noastră.

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski s-au văzut şi întreţinut cordial chiar ieri, în Spania, la summit-ul Comunității Politice Europene.

original_epc_summit_granada_5_octombrie_2023_037-1
Foto: Administraţia Prezidenţială

    De altfel, preşedintele Ucrainei a lăudat recent România şi Bulgaria, în problema cerealelor.

    ADVERTISING

    "Sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere. Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României.", spunea Zelenski pe 26 septembrie.

    Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că au fost găsite soluţii pentru gestionarea exporturilor cerealelor ucrainene, anume crearea unui sistem de autorizare, astfel încât să nu fie afectaţi fermierii din România.

    "Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine şi s-au negociat condiţionalităţi, Comisia a venit cu soluţii suplimentare.

    ADVERTISING

    În esenţă, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată şi de-o parte şi de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul şi să nu afectăm fermierii din România, care au nemulţumiri legate de aceste produse", a afirmat şeful statului.

    Fermierii români au anunțat că suspendă protestele programate pentru perioada următoare după ce au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în privința produselor care vin din Ucraina.


    În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇