UPDATE Cutremure în Afganistan: Crește vertiginos numărul morților

<span style="color:#990000;">UPDATE</span> Cutremure în Afganistan: Crește vertiginos numărul morților

Cele cinci cutremure consecutive cu magnitudini cuprinse între 4,7 şi 6,3, care au zguduit sâmbătă provincia Herat din vestul Afganistanului s-au soldat cu mii de morți și răniți.

Ultimul bilanț indică peste 2.445 de morți și peste 2.000 de răniți, a anunțat, duminică, administrația talibană, potrivit Reuters.

Mullah Janan Sayeeq, purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezastrelor, a declarat pentru Reuters că 2.053 de persoane au murit, 9.240 au fost rănite și 1.329 de case au fost avariate sau distruse.

ADVERTISING

Majoritatea celor decedați sunt femei și copii, a anunțat un oficial al departamentului de sănătate din Herat.

Anterior, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), anunțase că peste 600 de case au fost distruse sau parţial avariate în cel puţin 12 sate din provincia Herat. În total, 4.200 de persoane au fost afectate într-un fel sau altul de cutremur, potrivit aceleiaşi surse.

„De îndată ce a avut loc primul cutremur, toate casele s-au prăbuşit”, a declarat Bashir Ahmad, în vârstă de 42 de ani. „Cei care se aflau în case au fost îngropaţi. Sunt familii despre care nu avem nicio veste”, adaugă el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS) a înregistrat sâmbătă, în vestul Afganistanului, cinci cutremure consecutive cu magnitudini cuprinse între 4,7 şi 6,3, a transmis agenţia EFE.

Primul seism, cel mai puternic, a avut loc la ora locală 12:11 (+5:30 GMT), la o adâncime de 14 kilometri şi la 33 de kilometri de oraşul Zindah Jan, situat în provincia Herat, potrivit USGS.

Au urmat patru replici consecutive, de 5,5, 4,7, 6,3, respectiv 5,9 grade, într-o perioadă de o oră, conform datelor USGS.

ADVERTISING

Al patrulea cutremur, de asemenea cu magnitudinea 6,3, a fost înregistrat la aproximativ zece kilometri adâncime şi la circa 29 de kilometri de Zindah Jan.

Aceste cutremure s-au produs în aceeaşi săptămână în care Afganistanul, Nepalul şi India au înregistrat cinci cutremure consecutive, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 6,2. Cel care a zguduit Afganistanul a fost de 4,7, înregistrat marţi la o adâncime de 10 kilometri, în oraşul Fayzabad, în vestul Afganistanului, potrivit Centrului Naţional de Seismologie (NCS) din India.

Afganistanul se numără printre ţările cele mai predispuse la dezastre naturale şi are o populaţie foarte vulnerabilă, în mare parte săracă, şi o infrastructură insuficientă pentru a face faţă inundaţiilor sau cutremurelor.

La sfârşitul lunii iunie a anului trecut, un seism similar, cu magnitudinea 5,9, care a lovit provinciile estice Paktika şi Khost, la graniţa cu Pakistanul, a provocat moartea a peste o mie de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.500, pe lângă distrugerea a sute de case.

Ţara asiatică a suferit, de asemenea, de pe urma unuia dintre cele mai mari dezastre provocate de cutremure, în februarie 1998, când două cutremure cu magnitudinea 5,9, respectiv 6 au lovit nordul ţării şi au provocat moartea a aproximativ 4.000 de persoane.

Câteva luni mai târziu, la sfârşitul lunii mai, un alt cutremur, de 7 grade, a lovit aceeaşi zonă, provocând circa 5.000 de decese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇