Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă să ceară reluarea alegerilor. Poliția a intervenit violent la Tbilisi

Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă să ceară reluarea alegerilor. Poliția a intervenit violent la Tbilisi

Zeci de mii de georgieni au ieşit duminică pe străzile capitalei Tbilisi, cerând noi alegeri şi acuzând autorităţile că au falsificat precedentul scrutin, care s-a încheiat cu victoria la limită a partidului de guvernământ, relatează AFP şi Reuters.

Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă împotriva protestatarilor, după ce o parte din aceştia au încercat să blocheze clădirea comisiei electorale (CEC), cerând demisia preşedintei instituţiei, Tamar Zhavnia. Manifestanţii au reacţionat la brutalitatea forţelor de ordine aruncând cu pietre.

ADVERTISING

Mulţimea a transformat bulevardul Rustaveli, principala arteră a capitalei, într-o mare de drapele naţionale: mulţi din demonstranţii din jurul sediului parlamentului purtau măşti de protecţie împotriva coronavirusului.

Conform rezultatelor oficiale, la alegerile din 31 octombrie partidul Visul Georgian al miliardarului Bidzina Ivanişvili a obţinut puţin peste 48% din voturi, cu 2% mai multe decât partidele de opoziţie, care conveniseră ca în caz de victorie să formeze un guvern de coaliţie.

ADVERTISING

Opoziţia, grupată în jurul Mişcării Naţionale Unite (MNU) a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, a refuzat să îşi preia locurile în parlament, afirmând că procesul electoral a fost afectat de fraude.

Duminică, una din liderele MNU, Salome Samadaşvili, a declarat AFP: ”Cerem înlocuirea administraţiei electorale complet discreditate şi organizarea de noi alegeri, care ar permite menţinerea stabilităţii în ţară”.

ADVERTISING

Ea a susţinut că ”Visul Georgian nu a primit niciun mandat democratic pentru a rămâne la putere”.

Citește articolele zilei, pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇