La sfârșitul acestei luni, 35.000 de doze de AstraZeneca expiră, după cum a relatat deja SpotMedia.ro. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare din România, a explicat cum s-a ajuns aici și ce ar trebui să facem cu aceste vaccinuri.
„Noi încercăm să distribuim (dozele – n.red.). Ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare.
Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.
Ce ar trebui să se întâmple cu aceste doze
Acum, Gheorghiță spune că de aceste doze ar trebui să beneficieze țările care nu au avut un acces atât de bun la vaccinurile antiCovid.
„Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele. Sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene. Tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a mai punctat Valeriu Gheorghiță.
România a renunţat la 4,5 milioane de doze de vaccin
Amintim că România a cerut suspendarea unui număr de doze pe care ar fi trebuit să le primească luna aceasta, aşa cum a precizat marţi secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.
Acesta a spus că, în total, trebuiau să fie livrate în luna iunie 7.103.160 de doze de vaccin în ţara noastră, însă „pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680 de doze”.
Și pentru că tot mai puțini români se vaccinează în ultima vreme, mai multe centre vor fi închise sau vor funcționa cu un program redus, a anunțat tot marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Pe de altă parte, el a avertizat că varianta indiană Delta a noului coronavirus va fi dominantă și a subliniat că este foarte important ca românii să se vaccineze într-un număr cât mai mare.
Simptomele date de tulpina Delta diferă de Covidul clasic și sunt extrem de înșelătoare
Vezi și: Cum a omorât premierul candidat Cîțu campania de vaccinare