Israelul a informat Washingtonul despre o operațiune terestră iminentă în Liban

Israelul a informat Washingtonul despre o operațiune terestră iminentă în Liban

Israelul a informat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră limitată în Liban, iar aceasta ar putea începe în orice moment, chiar de luni, a declarat pentru The Washington Post un oficial american, o relatare confirmată şi de o sursă israeliană familiarizată cu deciziile militare. Ulterior, Departamentul de Stat a confirmat informația.

Ce a scris The Washington Post

Campania planificată de Israel, scrie The Washington Post, ar fi de mai mică amploare decât ultimul său război împotriva Hezbollah, din 2006, şi s-ar concentra asupra eliminării infrastructurii de-a lungul frontierei, pentru a reduce ameninţarea la adresa comunităţilor israeliene de la frontieră, a declarat oficialul american, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, relatează Mediafax.

Luni, forţele israeliene au efectuat raiduri limitate în Liban, potrivit sursei israeliene familiarizate cu operaţiunea, care de asemenea a vorbit sub rezerva anonimatului.

ADVERTISING

Oficialul american, citând discuţiile din cadrul administraţiei Biden din cursul weekendului, a declarat că se pare că Israelul plănuia o invazie terestră majoră, dar planul pare să fi fost redus semnificativ, fiind axat pe distrugerea tunelurilor Hezbollah, a lansatoarelor de rachete, a depozitelor de arme şi a altor infrastructuri, urmând apoi retragerea forţelor.

„Israelul are planuri pentru o operaţiune limitată, care va fi iminentă. Ele sunt în concordanţă cu cele ale americanilor. Înţelegerea este că nu vor face o altă Gaza”, a confirmat israelianul familiarizat cu operaţiunea.

Oficialul american a spus că israelienii au informat că vor efectua raiduri limitate într-o serie de sate de-a lungul frontierei, aşa cum a anunţat armata israeliană luni dimineaţă. Scopul strategic, a spus oficialul, este de a se asigura că Hezbollah nu îşi poate menţine capacitatea de a ataca comunităţile israeliene de cealaltă parte a frontierei.

ADVERTISING

Tot un oficial american a declarat agenţiei Reuters că poziţionarea trupelor israeliene sugerează că lansarea unei incursiuni terestre în Liban pare pregătită şi este iminentă.

De asemenea, potrivit The Wall Street Journal, mici unităţi ale trupelor speciale israeliene sunt deja desfăşurate în sudul Libanului, cu misiunea axată pe reţeaua de tuneluri ale Hezbollah şi pe pregătirea incursiunii propriu-zise.

Administraţia Biden este totuşi încă preocupată de posibilitatea ca ceea ce ar începe ca o operaţiune limitată în timp şi geografic să se transforme în ceva mai amplu şi pe termen mai lung, a declarat oficialul. Această preocupare este discutată cu israelienii, a mai spus sursa The Washington Post.

Ce a confirmat Departamentul de Stat

Israelul a informat SUA că intenţionează să întreprindă operaţiuni terestre „limitate" împotriva Hezbollahului în Liban, a anunţat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP.

ADVERTISING

„Ei ne-au informat în legătură cu un anumit număr de operaţiuni. Ei ne-au spus pentru moment că este vorba de operaţiuni limitate centrate pe infrastructura Hezbollahului lângă frontieră, însă noi continuăm să discutăm asupra acestui subiect", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El a precizat ulterior că Israelul desfăşoară „acum" operaţiuni terestre „limitate" ce vizează Hezbollahul în sudul Libanului, după ce iniţial nu era clar dacă aceste operaţiuni sunt în curs sau în stadiu de planificare.

„Ei ne-au informat că desfăşoară acum ceea ce ei spun că sunt operaţiuni limitate ce vizează infrastructuri ale Hezbllah lângă frontieră", a declarat Miller.

El a refuzat să ofere detalii asupra acestor conversaţii, lăsând Israelul „să vorbească despre operaţiunile sale militare".

„Noi am avut conversaţii cu ei asupra acestor operaţiuni, însă calendarul, obiectivul, ritmul acestor operaţiuni - să-i lăsăm pe ei să vorbească", a afirmat Matthew Miller.

Reacția lui Joe Biden

Înainte de aceasta, preşedintele american Joe Biden a dat de înţeles luni că el s-a opus operaţiunilor terestre israeliene în Liban, îndemnând la un armistiţiu într-un moment de tensiuni extreme după asasinarea şefului Hezbollah Hassan Nasrallah.

„Sunt mult mai la curent decât credeţi şi vreau ca ei (Israelul n.red) să se oprească. Avem nevoie de o încetare a focului, acum!", a indicat Biden, răspunzând unei întrebări din partea presei despre intenţiile Israelului de a lansa o operaţiune terestră în Liban, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

De asemenea, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a afirmat că SUA şi Israelul încă discută „despre cea mai bună cale de urmat".

Totuşi, mai multe surse sugerează că decizia Israelului de a ataca cu forţele terestre în Liban este deja luată în acord cu Washingtonul.

"Planurile sunt convenite cu americanii. Acordul este că nu vom avea o altă Gaza", a declarat pentru Washington Post o sursă israeliană.

Operaţiunea ar avea loc la câteva zile după ce Israelul l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, într-un raid aerian la Beirut.

Atacurile israeliene au ucis, de asemenea, cel puţin şase dintre comandanţii şi oficialii de top ai lui Nasrallah în ultimele 10 zile, dând o lovitură uriaşă unei miliţii care se mândrea cu unul dintre cele mai formidabile arsenale din Orientul Mijlociu şi cu cea mai largă acoperire strategică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇