Israelul a anunțat, duminică dimineață, că a efectuat noi raiduri asupra țintelor Hezbollah din Liban. Tensiunile sunt maxime în regiune după ce sâmbătă, armata israeliană l-a ucis pe liderul mişcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Ca reacție la moartea liderului Hezbollah, Israelul a spus că „merita să fie ucis”, iar SUA că atacul care l-a ucis este o „măsură de dreptate”, în timp ce Iranul și Libanul au anunțat zile de doliu și au amenințat cu distrugerea Israelului.
De asemenea, armata israeliană a anunțat că a ucis un alt comandant al Hezbollah, sâmbătă. Este vorba despre Nabil Qaouk, comandantul unității de securitate internă a Hezbollah și membru al consiliului executiv al organizației.
Iar autoritățile libaneze au informat că în total, 33 de persoane au fost ucise şi 195 rănite sâmbătă de loviturile israeliene.
Tot duminică, forţele israeliene au lansat lovituri aeriene asupra unor porturi şi centrale electrice din vestul Yemenului, regiune aflată sub controlul rebelilor houthi, aliaţi ai Iranului, la fel ca Hezbollahul libanez şi Hamasul palestinian.
În timpul ăsta, Iranul a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU și a cerut luarea unor „măsuri decisive” împotriva Israelului, pentru a evita „antrenarea regiunii într-un război la scară largă”.
Iar fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a declarat că există acum o „oportunitate uriaşă” pentru Israel de a elimina Hezbollah și alți militanţi apropiaţi Iranului, avertizând că dacă se renunță acum, organizațiile teroriste își vor reveni și vor lovi înapoi în câțiva ani.
Iată cele mai importante informații și evoluții de duminică din Orientul Mijlociu:
- Noi raiduri asupra Libanului - Armata Israelului susţine că a efectuat zeci de raiduri asupra ţintelor Hezbollah din Liban, în ultimele ore, relatează BBC. Într-o declaraţie postată duminică pe Telegram, Forţele de Apărare ale Israelului au declarat că ţintele includeau lansatoare de proiectile îndreptate spre Israel, iar loviturile au vizat „clădiri în care erau depozitate arme şi structuri militare ale organizaţiei”.
- Dronă interceptată deasupra Mării Roșii - O navă militară israeliană a interceptat o dronă deasupra Mării Roșii. Potrivit Forțelor de Apărare ale Israelului, drona a fost doborâtă înainte de a ajunge la granița Israelului. În urma incidentului, în stațiunea turistică Eilat și în zonele adiacente s-au auzit sirene de avertizare.
- „Oportunitate uriașă” pentru eliminarea Hezbollah - Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a declarat că există acum o „oportunitate uriaşă” pentru Israel de a elimina Hezbollah și alți militanţi apropiaţi Iranului, relatează CNN. „Hezbollah în acest moment este temporar grav afectat şi rănit, dar dacă renunţăm la ei acum, îşi vor reveni şi ne vor lovi înapoi în doi, trei sau cinci ani, ceea ce niciunul dintre noi nu doreşte”, a declarat Bennett, adăugând că acest lucru ar putea fi realizat cu sau fără o incursiune terestră a Israelului în Liban, unde Hezbollah îşi are sediul. Fostul prim-ministru a făcut apel la poporul libanez să se „ridice” şi să îşi „ia ţara înapoi”. De asemenea, el consideră situația actuală ca fiind o oportunitate pentru a elimina și alți acoliţi iranieni: „Pentru prima dată în ultimele decenii, acest lucru este de fapt posibil”.
- Iranul cere reuniune de urgență - Iranul a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma uciderii liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, relatează BBC. Într-o scrisoare adresată celor 15 membri ai Consiliului, ambasadorul iranian la ONU, Amir Iravani, a avertizat împotriva „oricărui atac” asupra „sediilor şi reprezentanţilor diplomatici” ai ţării sale, afirmând că Teheranul nu va tolera „o astfel de agresiune”. De asemenea, a îndemnat totodată Consiliul de Securitate să ia „măsuri decisive” împotriva Israelului, pentru a evita „antrenarea regiunii într-un război la scară largă”. Iranul a sprijinit Hezbollah, atât financiar, cât şi militar, timp de mulţi ani.
- Alt lider Hezbollah ucis - Armata israeliană a anunțat că a ucis sâmbătă încă un comandant Hezbollah, implicat în activități teroriste. Este vorba despre Nabil Qaouk, comandantul unității de securitate internă a Hezbollah și membru al consiliului executiv al organizației, scrie Haaretz.com. Potrivit IDF, Qaouk s-a alăturat Hezbollah în anii 1980 și a fost apropiat de conducerea grupului, având un rol activ în promovarea activităților teroriste împotriva israelienilor, inclusiv în ultimele zile. În calitate de membru senior al Hezbollah, Qaouk ocupa o funcție de comandă importantă în sudul Libanului.
- China face apel la calm - China face apel la părţile implicate în conflictul din Orientul Mijlociu, în special la Israel, „să ia măsuri imediate pentru a calma situaţia şi a preveni extinderea conflictului sau chiar scăparea sa de sub control", a declarat duminică un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe într-un comunicat, citat de AFP. „China urmăreşte acest caz cu mare atenţie şi este profund îngrijorată de escaladarea tensiunilor în regiune", a spus acesta.
- Iranul promite un răspuns - Uciderea de către Israel a unui comandant adjunct al Gărzilor revoluţionare iraniene la Beirut a fost o „crimă oribilă" care nu va rămâne fără răspuns, a declarat duminică ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, relatează Reuters. Generalul de brigadă Abbas Nilforoushan a fost ucis în loviturile israeliene asupra Beirutului de vineri, în care a murit şi şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah. „Nu există nicio îndoială că această crimă oribilă comisă de regimul sionist (Israel) nu va rămâne fără răspuns", a afirmat Araqchi.
- Israelul a atacat și Yemen - Forţele israeliene au lansat duminică lovituri aeriene asupra unor porturi şi centrale electrice din vestul Yemenului, regiune aflată sub controlul rebelilor houthi, informează AFP şi Reuters, citând media yemenite şi armata israeliană. „O nouă agresiune israeliană a vizat portul din oraşul Hodeida şi cel din Ras Issa, precum şi două centrale electrice", a indicat televiziunea Al-Massirah apropiată de rebelii houthi. Armata israeliană a indicat la rândul ei că "zeci de aparate ale forţelor aeriene au atacat ţinte militare ale regimului terorist houthi în regiunile Ras Issa şi Hodeida". Rebelii houthi, aliaţi ai Iranului, la fel ca Hezbollahul libanez şi Hamasul palestinian, au deschis un front împotriva Israelului "în solidaritate" cu palestinienii din Gaza şi sâmbătă au revendicat un tir de rachetă către aeroportul din Tel Aviv.
Bilanțul atacurilor Israelului - Cel puţin 49 de persoane au fost ucise duminică în lovituri aeriene israeliene în sudul şi estul Libanului, potrivit cifrelor Ministerului libanez al Sănătăţii citate de AFP. Un bilanţ provizoriu a indicat 21 de morţi şi 47 de răniţi la Baalbeck-Hermel, în Valea Bekaa, şi 24 de morţi în apropiere de Saida, principalul oraş din sudul Libanului. Peste 1.000 de libanezi au fost ucişi şi 6.000 răniți în ultimele două săptămâni, susține Ministerul libanez al Sănătăţii, care nu precizează câţi dintre aceştia au fost civili. Potrivit guvernului, un milion de oameni - o cincime din populaţia ţării - au fost nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele.