Armata israeliană anunță că l-a ucis pe liderul Hezbollah UPDATE Mișcarea islamistă confirmă

Armata israeliană anunță că l-a ucis pe liderul Hezbollah <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Mișcarea islamistă confirmă

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că l-a ”eliminat” pe liderul mişcării islamiste Hezbollah Hassan Nasrallah, într-un atac care a vizat cartierul general al organizaţiei proiraniene la periferia de sud a Beirutului.

”Hassan Nasrallah este mort”, a anunţat pe X un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani, relatează AFP.

Alt purtător de cuvânt al armatei israeliene, căpitanul David Avraham, a confirmat AFP că liderul mişcării islamiste libaneze Hezbollah a fost ”eliminat”.

UPDATE: Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah a confirmat moartea liderului său Hassan Nasrallah, anunţată de Israel.

ADVERTISING

”Sayed Hassan Nasrallah s-a alăturat camarazilor săi martiri (...) al căror marş l-a condus aproape 40 de ani”, anunţă într-un comunicat mişcarea armată proiraniană.

De asemenea, a fost ucis și un adjunct al şefului Gardienilor Revoluţiei, relatează AFP. „Generalul de brigadă Abbas Nilforoushan a fost martirizat în timpul atacului israelian care a provocat şi martiriul lui Hassan Nasrallah", liderul Hezbollah, a indicat agenţia Irna.

Şeful Statului major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a ameninţat sâmbătă că va ataca orice persoană care ameninţă Israelul, la puţin timp după anunţarea morţii liderului Hezbollah.

ADVERTISING

”N-am epuizat toate mijloacele de care dispunem. Mesajul este simplu: oricine-i ameninţă pe cetăţenii Israelului, vom ştim cum să-l atingem”, declară generalul Halevi, citat într-un comunicat.

Reacții de la Hamas și Iran

A reacționat și mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care a calificat moartea liderului Hezbollah drept „un act terorist laş" al Israelului, relatează AFP.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni această agresiune barbară sionistă şi ţintirea clădirilor rezidenţiale (...) Considerăm acesta un act terorist laş", a indicat într-un comunicat mişcarea Hamas, susţinută ca şi Hezbollah de Iran.

ADVERTISING

Iranul a afirmat, de asemenea, că „linia lui Hassan Nasrallah va continua".

„Linia glorioasă a liderului rezistenţei, Hassan Nasrallah, va continua şi obiectivul său sacru va fi atins odată cu eliberarea Quds (Ierusalim), dacă vrea Dumnezeu", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, într-un mesaj publicat pe platforma X.

Israelul a continuat să bombardeze Libanul. Noi explozii s-au auzit în apropiere de Beirut, la primele ore ale zilei de sâmbătă, iar armata israeliană a afirmat că a lovit lansatoare Hezbollah şi că a interceptat rachete, ceea ce Hezbollah a negat.

Într-o declaraţie pe canalul său Telegram la scurt timp după ora locală 1 a.m., armata israeliană a declarat: ”În ultima oră, avioanele de luptă ale IAF au lovit zeci de lansatoare ale Hezbollah îndreptate către civili israelieni, precum şi clădiri în care erau depozitate arme în mai multe zone din sudul Libanului”.

În plus, armata a precizat că a atacat ţinte ale Hezbollah din Tyr, adăugând că sirenele israeliene de avertizare privind rachetele au sunat în Safed şi în zona înconjurătoare din Galileea Superioară, în nordul Israelului.

Hezbollah a negat însă că ar exista arme sau depozite de arme în clădirile care au fost lovite într-un atac israelian asupra suburbiilor din Beirut, a declarat biroul media al grupării armate libaneze într-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇