Atacul Israelului în Liban: 31 de morți, Hezbollah confirmă că doi lideri importanți au fost uciși

Atacul Israelului în Liban: 31 de morți, Hezbollah confirmă că doi lideri importanți au fost uciși

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a confirmat că doi dintre liderii săi importanți au fost uciși în atacul Israelului asupra Libanului de vineri seara.

Este vorba despre Ibrahim Aqil, liderul unităţii de elită a grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, relatează AFP. Aqil, „unul dintre marii noştri lideri”, a fost ucis „pe drumul spre Ierusalim”, potrivit Hezbollah, care a folosit formula specifică desemnării victimelor Israelului, relatează Agerpres.

Ibrahim Aqil conducea forţa Al-Radwan, unitatea de elită a Hezbollah. El era căutat de SUA pentru rolul său în atentatul comis în aprilie 1983 asupra ambasadei SUA la Beirut, unde au fost ucise 63 de persoane, şi de asemenea pentru atentatul din octombrie 1983 împotriva puşcaşilor marini americani într-o bază militară din capitala libaneză, soldat cu moartea a 241 de soldaţi americani.

ADVERTISING

Armata israeliană informase anterior despre uciderea lui Ibrahim Aquil, împreună cu mai mulţi alţi comandanţi ai acestei grupări, în urma unui raid aerian ţintit efectuat vineri seara în suburbia sudică a capitalei libaneze Beirut, notează AFP şi Reuters.

Hezbollah a mai anunțat că un al doilea comandant de rang înalt, Ahmed Wahbi, a fost ucis în atacul Israelului asupra Beirutului de vineri, scrie Sky News, citat de Mediafax.

Ahmed Wahbi a supravegheat operațiunile militare ale forțelor speciale Radwan în timpul războiului din Gaza până la începutul anului 2024.

De asemenea, ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad, a anunțat un bilanț actualizat al atacului de vineri: 31 de morţi, inclusiv trei copii de 4,6 și 10 ani, şi 68 de răniţi, relatează AFP.

ADVERTISING

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat, la rândul său, că a pierdut 16 membri.

„Salvatorii şi paramedicii au lucrat toată noaptea pentru a scoate răniţii şi victimele dintre dărâmături”, a mai spus ministrul, precizând că „un bloc de locuinţe s-a prăbuşit peste locatarii săi”, în urma raidului.

Potrivit unei surse apropiate Hezbollah, lovitura a vizat o întâlnire „în subsol” a „comandamentului” forţei de elită a mişcării, unitatea al-Radwan, omorându-i pe liderul acesteia, Ibrahim Aqil, şi pe un alt comandant, Ahmed Mahmoud Wahbi.

ADVERTISING

Acest raid constituie o noua lovitură pentru Hezbollah, după o serie de explozii mortale, atribuite Israelului, care au vizat sistemele sale de transmisie în această săptămână şi au făcut, în total, 39 de morţi şi mii de răniţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇