Tensiuni în creștere: Schimburi intense de focuri între Israel și Hezbollah. SUA dislocă o forță militară majoră

Tensiuni în creștere: Schimburi intense de focuri între Israel și Hezbollah. SUA dislocă o forță militară majoră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Israelul şi Hezbollah au schimbat focuri puternice duminică. Avioanele de război israeliene au efectuat cel mai intens bombardament din aproape un an de război în sudul Libanului, iar Hezbollah a tras cu rachete adânc în nordul Israelului.

Armata israeliană a declarat că a lovit în jur de 290 de ţinte sâmbătă, inclusiv mii de lansatoare de rachete Hezbollah, şi a spus că va continua să lovească ţinte ale mişcării susţinute de Iran, relatează Reuters.

Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările în multe zone de nord ale ţării şi în înălţimile Golan ocupate de Israel, duminică devreme.

Sirenele au sunat toată noaptea în timp ce mai multe rachete şi rachete au fost lansate din Liban şi Irak, dintre care majoritatea au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană israeliene, a spus armata.

Mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv o casă a fost grav avariată în apropierea oraşului israelian Haifa.

Echipele de salvare au tratat răniţii, dar nu au existat rapoarte despre decese. Rezidenţii au fost instruiţi să stea în apropierea adăposturilor anti-bombă şi a camerelor sigure.

Hezbollah a declarat că a vizat baza aeriană israeliană Ramat David cu zeci de rachete ca răspuns la „atacuri repetate israeliene asupra Libanului”, a postat grupul pe canalul său Telegram, duminică dimineaţa.

ADVERTISING

Washingtonul reacționează și va disloca în Orientul Mijlociu o forță militară importantă, formată dintr-un portavion, 90 aeronave, un crucişător și două distrugătoare. În total, 6.500 de marinari vor fi desfășurați în zonă.

Barajele succesive de atacuri cu rachete lansate de Hezbollah la Ramat David sunt cele mai profunde lovituri pe care gruparea le-a revendicat de la începutul ostilităţilor.

Conflictul - care a escaladat brusc în ultima săptămână - a debutat când Hezbollah a deschis un al doilea front împotriva Israelului, după ce Israelul a intrat în război cu Hamas în enclava palestiniană Gaza, declanşat de atacul condus de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie.

Escaladarea atacurilor

Escaladarea atacurilor vine la mai puţin de 48 de ore după un atac aerian israelian care a vizat comandanţii Hezbollah într-o suburbie a capitalei libaneze.

Numărul morţilor din acest atac a crescut la 45, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii libanez.

Hezbollah, un grup puternic susţinut de Iran, a declarat că 16 membri, inclusiv liderul principal Ibrahim Aqil şi un alt comandant, Ahmed Wahbi, se numără printre cei ucişi vineri în cea mai mortală lovitură din aproape un an de conflict cu Israelul.

ADVERTISING

Armata israeliană a declarat că a lovit în timpul unei întâlniri care avea loc în subteran dintre Aqil şi lideri ai forţelor de elită Radwan ale Hezbollah şi a reușit să distrugă aproape complet lanţul de comandă militar.

Atacul a devastat o clădire rezidenţială cu mai multe etaje din suburbia aglomerată şi a deteriorat o grădiniţă de alături, a spus o sursă de securitate.

Trei copii şi şapte femei s-au numărat printre cei ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Atacul de vineri a dat o nouă lovitură Hezbollah, după două zile de atacuri săptămâna trecută, în care pagerele şi walkie-talki-urile folosite de membrii săi au fost detonate.

Numărul morţilor în aceste atacuri, despre care se crede că au fost comise de Israel, a crescut la 39, cu peste 3.000 de răniţi. Israelul nu a confirmat şi nici nu a infirmat implicarea.

ADVERTISING

Restricții pentru populație

Oficialii israelieni au emis noi restricţii pentru locuitorii din zona Haifa şi din nord, ţara pregătindu-se pentru posibilitatea unui iminent atac pe scară largă al grupării teroriste libaneze.

Conform celor mai recente actualizări, de la ora locală 6 a.m. duminică dimineaţă până luni seara, şcolile vor fi închise.

De asemenea, întrunirile vor fi limitate la 10 persoane în aer liber şi 100 în interior.

Plajele vor fi, de asemenea, închise pentru public. Activităţile legate de muncă pot continua atâta timp cât există un adăpost în apropiere.

Printre zonele afectate de noile reguli se numără Înălţimile Golan ocupate de Israel şi Galileea superioară şi inferioară.

Statele Unite dislocă forțe militare în Orientul Mijlociu

Portavionul USS Harry S. Truman şi o forţă de 6.500 de marinari vor fi dislocaţi săptămâna viitoare într-o misiune în Orientul Mijlociu, au anunţat vineri oficiali ai Pentagonului, conform Stars and Stripes.

Grupul de atac al portavionului include Flotila 1 Aeriană cu nouă escadrile de aviaţie, 90 de aeronave, crucişătorul cu rachete ghidate USS Gettysburg din clasa Ticonderoga şi două distrugătoare cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Stout şi USS Jason Dunham. T.

În regiune mai este o grupare de nave condusă de portavionul USS Abraham Lincoln. De asemenea, în Marea Mediterană, Pentagonul a dislocat mai multe nave amfibii de asalt, în gruparea Wasp, pregătite pentru misiuni umanitare de evacuare a civililor occidentali din Beirut, în cazul unui război între Israel şi Liban.

Statele Unite au peste 35.000 de militari în Orientul Mijlociu, inclusiv patru escadrile de avioane F-22, F-15, F-16 şi A-10, alături de sisteme de rachete antiaeriene.

SUA își îndeamnă cetățenii să plece din Liban

Ambasada SUA în Liban îi îndeamnă pe cetăţenii americani să părăsească Libanul atât timp cât sunt disponibile zboruri comerciale, din cauza conflictului actual dintre Israel şi Hezbollah, relatează CNN.

Departamentul de Stat al SUA a emis sâmbătă o recomandare de călătorie actualizată, avertizând americanii: „Nu călătoriţi în Liban din cauza criminalităţii, terorismului, tulburărilor civile, răpirilor, minelor de teren neexplodate şi a riscului de conflict armat”.

Avertizarea de nivel patru - cea mai ridicată emisă de Departamentul de Stat - precizează că cetăţenii americani aflaţi în sudul Libanului, în apropierea graniţelor cu Siria sau în aşezările de refugiaţi ar trebui „să părăsească imediat aceste zone”, citând potenţialele atacuri transfrontaliere şi confruntările dintre forţele de securitate şi grupurile „extremiste”.

Cei care decid să rămână în ţară ar trebui să fie pregătiţi să se adăpostească la faţa locului în cazul în care situaţia se înrăutăţeşte, se arată în alertă.

Ce urmează

Hezbollah spune că va continua să lupte cu Israelul până când va fi de acord cu o încetare a focului în Gaza.

Oficialii americani spun că acest lucru este puţin probabil în curând. Israelul doreşte ca Hezbollah să înceteze focul şi să retragă forţele din regiunea de graniţă, aderând la o rezoluţie a ONU semnată cu Israelul în 2006, indiferent de orice acord cu Gaza.

Restricțiile impuse de autoritățile israeliene cetățenilor semnalează că Israelul crede că Hezbollah ar putea lovi mai adânc decât a făcut-o de când a început războiul cu Hamas.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, care a declarat săptămâna trecută că Israelul lansează o nouă fază de război la graniţa de nord, a postat pe X: ”Secvenţa acţiunilor din noua fază va continua până când obiectivul nostru va fi atins: întoarcerea în siguranţă a rezidenţilor din nord la casele lor”.

Un comunicat de la un summit al SUA găzduit de preşedintele Joe Biden cu liderii Japoniei, Indiei şi Australiei a subliniat necesitatea de a preveni escaladarea şi răspândirea războiului din Gaza în regiune, dar nu a menţionat în mod specific conflictul Israel-Hezbollah.

Cel puţin 70 de persoane au fost ucise în Liban în ultima săptămână. Bilanțul conflictului a depășit astfel 740 de morți, fiind considerat cel mai grav conflict Israel-Hezbollah de la războiul din 2006.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇