Vulcanul Semeru a început să erupă (Video)

Vulcanul Semeru a început să erupă (Video)

Vulcanul indonezian Semeru de pe insula Java a erupt duminică dimineața, aruncând cenușă de 1,5 km în aer.

Agenția indoneziană de atenuare a efectelor dezastrelor, BNPB, a avertizat locuitorii să nu desfășoare nicio activitate pe o rază de 5 km de centrul erupției și să nu se apropie la 500 de metri de malurile râurilor din cauza riscului de curgere a lavei.

Agenția japoneză de meteorologie a declarat că monitorizează posibilitatea producerii unui tsunami în această zonă după erupție.

Vulcanul a început să erupă la ora 2:46 a.m. (1946 GMT, sâmbătă), a precizat BNPB într-un comunicat. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat nori gri de cenușă în zonele din apropiere.

ADVERTISING

BNPB nu a reacționat la avertismentul Japoniei privind riscul de tsunami.

Autoritățile indoneziene au distribuit măști locuitorilor din zonă, a precizat BNPB într-un comunicat, adăugând că activitatea vulcanică a rămas la nivelul III, sub cel mai înalt nivel, IV.

Ultima erupţie a vulcanului, în urmă cu exact un an, a ucis cel puţin 51 de oameni. Alunecările şi norii de cenuşă au cuprins sate întregi şi aproape 10.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească casele.

ADVERTISING

Indonezia se află pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc plăcile continentale care provoacă o activitate vulcanică şi seismică puternică. Arhipelagul din Asia de Sud-Est are aproape 130 de vulcani activi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇