Un oraș întreg a fost acoperit de cenușă, după erupția unui vulcan (Foto & Video)

Un oraș întreg a fost acoperit de cenușă, după erupția unui vulcan (Foto & Video)

Vulcanul Bulusan a erupt duminică în provincia rurală Sorsogon, din estul Filipinelor, acoperind un oraş cu un strat de cenuşă pentru a doua oară în decurs de o săptămână.

Până pe 5 iunie, acelaşi vulcan a trimis un nor gri pe cel pe o distanţă de un kilometru şi a acoperit 10 sate cu cenuşă.

Duminică dimineaţă, locuitorii oraşului Juban, încă tulburaţi de erupţia de săptămâna trecută, au fost treziţi de zgomotul produs din nou de vulcan. Erupţia a durat aproximativ 17 minute, relatează Le Figaro.

„Am crezut că plouă, dar când m-am uitat afară, era cenuşă peste tot. Odinioară, râul nostru era limpede, dar acum are culoarea cenuşii”, a declarat pentru AFP un locuitor.

Această erupţie nu a provocat răniţi, dar a fost emisă o alertă de „tulburări de intensitate scăzută”.

„Încă nu putem spune că s-a terminat. Este întotdeauna posibil ca această erupţie să fie urmată de alta, motiv pentru care trebuie să rămânem precauţi în privinţa vulcanului Bulusan”, a declarat Renato Solidum, directorul agenţiei, pentru radioul local DZBB.

Echipele de salvare au fost trimise să cureţe drumurile acoperite cu cenuşă şi să ghideze şoferii din cauza vizibilităţii reduse. Cinci zboruri au fost anulate în regiune.

Biroul local menit să gestioneze dezastrele din Juban a anunţat că 366 de persoane s-au adăpostit în adăposturi de urgenţă, majoritatea fiind evacuate cu câteva zile înainte de erupţie din cauza unei serii de cutremure cauzate de erupţii vulcanice. Vulcanul Bulusan a fost activ în ultimii ani, cu o serie de erupţii similare înregistrate în 2016 şi 2017.

Filipine este situată în ”Cercul de foc” al Pacificului, activ din punct de vedere seismic, cu peste 20 de vulcani activi.

Mt. Bulusan erupts anew; ashfall hits 12 barangays in Juban, Sorsogon | TeleRadyo

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇