Vlad Voiculescu, la sediul DNA: Nicio decizie importantă nu era luată de Cîțu fără Iohannis. Îl voi invita pe domnul președinte să vorbească

Vlad Voiculescu, la sediul DNA: Nicio decizie importantă nu era luată de Cîțu fără Iohannis. Îl voi invita pe domnul președinte să vorbească

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu (USR) s-a prezentat, vineri, la sediul DNA, unde procurorii îl vor anunţa că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva Covid, în care prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro.

Dosarul vaccinurilor îi vizează şi pe fostul premier Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă (REPER).

Vlad Voiculescu a declarat, la sediul DNA, că nicio decizie importantă nu era luată de ex-premierul Cîţu fără preşedintele Klaus Iohannis, în privinţa achiziţiei de vaccinuri, el precizând că îl va invita pe şeful statului să spună ce decizii a luat în acea perioadă.

ADVERTISING

„Informația că o cantitate de vaccinuri era disponibilă pentru România venea către CNCAV. CNCAV cerea acordul dlui Cîțu, acordul premierului, pentru a cumpăra, apoi CNCAV cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat nici măcar un contract. Nu există semnătura mea pe vreun contract, nu există nicio informare către mine sau o solicitare de acord pentru cumpărarea vreunei doze de vaccin”, spune Vlad Voiculescu, citat de Mediafax.

”Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, adaugă Vlad Voiculescu, citat de News.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fostul ministru a precizat că era o semnătură electronică şi contractul se transmitea electronic, se decripta cu cheie pe care o avea altcineva, un angajat MApN.

VV-la-DNA
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Voiculescu a fost întrebat cine făcea presiuni la acea vreme, el arătând: ”Când vorbim de presiuni, credeţi că România a făcut altceva decât alte state europene? Iarăşi, n-au fost deciziile mele, au fost deciziile domnului Cîţu. Nu sunt cel mai mare admirator al domnului Cîţu. (..) Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”.

De asemenea, Voiculescu a arătat jurnaliştilor raportul de vaccinare, în care apar mesaje de la Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu.

ADVERTISING

”Una este responsabilitatea, alta este vina, nu este treaba mea să stabilesc vina. (..) În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile”, a mai spus Voiculescu, citat de News.ro.

”Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat. (..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”, a subliniat fostul ministru.

România a cumpărat mai puţine vaccinuri decât media UE (raportat la populaţie)

"Dincolo de persoanele cărora li se repartizează acum vina, “vina” în sine este de ordinul ridicolului. Fără să existe absolut niciun indiciu sau măcar vreo suspiciune de corupție, acuzația este că cineva din România ar fi cumpărat (nu știm de ce) prea multe vaccinuri.

În fapt, oricât de antipatic mi-ar fi mie domnul Cîțu - cel care lua deciziile, la inițiativa domnului Gheorghiță și în acord cu domnul Iohannis - România a făcut atunci ceea ce a făcut cam fiecare țară europeană! România a cumpărat de altfel pentru anul 2021 mai puține doze raportat la populație decât toate țările mari din UE (cu excepția Poloniei). România a cumpărat, raportat la populație, un număr mai mic de vaccinuri decât media UE!", scrie Vlad Voiculescu pe Facebook.

El a prezentat și un tabel din care rezultă că România a achiziționat vaccinuri sub media europeană.

407936390_1034978528187536_5325566003683688227_n
Foto: Facebook/Vlad Voiculescu

Dosarul vaccinurilor

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus, miercuri, sub urmărire penală de DNA, în dosarul vaccinurilor.

DNA îi anchetează pe fostul premier PNL Florin Cîțu, dar și pe foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii spun că cei trei au achiziţionat mult mai multe doze de vaccin antiCovid decât era necesar, raportat la populaţia României, iar prin asta au făcut un prejudiciu la buget de peste 1 miliard de euro.

Este vorba de zeci de milioane de doze, cumpărate suplimentar față de cele care ar fi fost necesare pentru întreaga populație.

Amintim că Florin Cîțu a fost premier în perioada decembrie 2020 - noiembrie 2021. Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății din decembrie 2020 până în aprilie 2021. Iar Ioana Mihăilă i-a urmat la MS până în septembrie 2021 (când USR a ieşit de la guvernare).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇