Viscol puternic în mare parte din țară: Drumuri închise, inclusiv pe A1, sute de copaci căzuți. Un băiat de 14 ani a murit (Foto & Video)

Viscol puternic în mare parte din țară: Drumuri închise, inclusiv pe A1, sute de copaci căzuți. Un băiat de 14 ani a murit (Foto & Video)

Vremea rea a început să facă probleme în țară de sâmbătă după amiază, iar pe seară situația s-a înrăutățit. Sute de copaci au căzut, au fost afectate rețele de electricitate, pompierii și echipele companiilor de electricitate intervin în mai multe județe, aflate sub cod galben sau portocaliu de viscol. Tot mai multe drumuri se închid. Cel mai grav incident a avut loc la intrare în Reșița, unde un copac a căzut peste o mașină în mișcare în care se aflau un adolescent de 14 ani și părinții lui. În urma impactului, băiatul și-a pierdut viața.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineață, noi alerte meteo de intensificări ale vântului, viscol și ninsoare. În 26 de județe avem cod galben de ninsoare. Au fost emise și două coduri portocalii – pentru zona montană și pentru litoral. Vreme rea e și în Bulgaria, unde ar putea fi impuse restricții de circulație, informează MAE român.

ADVERTISING

Drumuri închise

A1 intre Cunţa şi Boiţa - Din cauza ninsorii abundente, a viscolului şi a vizibilităţii reduse (10 – 15 m), CNAIR si Poliţia Rutieră au decis să închidă circulaţia pe A1 intre Cunţa şi Boiţa, km 224+000 – km 292+000. Vizibilitatea redusă face imposibilă acţiunea utilajelor de deszăpezire, dar acestea vor acţiona pentru redeschiderea circulaţiei in condiţii de siguranţă imediat ce condiţiile meteorologice o vor permite, precizează CNAIR într-un comunicat.

Buzău: Mai multe tronsoane de drumuri naţionale vor fi închise sâmbătă noapte, de la 20:15 - 20:45:

  • DN2E85 km 115 Buzau - până la limită cu judetul Vrancea
  • DN 22 Râmnicu Sărat- limita cu Brăila
  • DN2B Buzău - limita cu judetul Brăila.
  • DJ 203  Valea Râmnicului -Ziduri -Balaceanu -limita cu judeţul Brăila.

Evenimente și intervenții

  • Reșița: Un copac căzut peste o mașină a omorât un băiat de 14 ani
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La intrarea în municipiul Reșița, Caraș Severin, un copac a căzut peste o maşină aflată în mers, iar în urma accidentului, un adolescent de 14 ani a murit. Băiatul se afla în autoturism cu părinţii săi care au fost duşi la spital în urma unui atac de panică.

Potrivit IPJ Caraș-Severin, sâmbătă, la ora 16:20, poliţişti de la Poliţia Municipiului Reşiţa au fost sesizaţi că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

copac-cazut-masina-Resita
Foto: ISU Caraș Severin

Poliţiştii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcţia Cuptoare către Reşiţa, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac. În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgenţă la spital. După mai puţin de două ore de la producerea accidentului, băiatul a murit la spital.

  • Caraș - Severin: Stațiunile Semenic și Muntele Mic, fără curent
ADVERTISING

Staţiunile Semenic şi Muntele Mic, precum şi localitatea Crivadia nu aveau, sâmbătă după-amiază, curent electric din cauza fenomenelor meteo extreme înregistrate pe raza judeţului Caraş-Severin.â

În alte şapte localităţi, echipele de intervenţie ale companiei de electricitate au reuşit să restabilească alimentarea cu energie electrică, potrivit ISU Caraş-Severin.

30 de maşini în care erau 80 de persoane, printre care şi copii, au fost deblocate de jandarmii montani în zona staţiunii Semenic.

  • Arad: Copaci rupți și bucăți din construcții desprinse

Pompierii militari arădeni intervin, sâmbătă, în municipiul Arad şi în judeţ, unde vijelia a rupt copaci şi a provocat desprinderea unor elemente de construcţie de pe mai multe clădiri. În județ este în vigoare un cod galben de viscol și ninsori. Vijelia deja se manifestă în zonele montane, dar și în zona de câmpie.

copaci-cazuti-Arad
Foto: ISU Arad
  • Intervenții ale pompierilor în opt județe

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunțat că echipajele de intervenţie au acţionat, în cursul zilei de sâmbătă în opt judeţe pentru îndepărtarea a zeci de copaci prăbuşiţi din cauza condiţiilor meteo.

„În cursul zilei  de astăzi, fenomenele meteorologice au produs efecte în 9 localităţi din 8 judeţe (Alba, Arad, Bihor, Buzău, Caraş-Severin, Hunedoara, Sălaj şi Timiş), unde, echipajele de salvatori au intervenit pentru degajarea a 24 copaci şi 1 stâlp de electricitate, fiind avariate 3 autoturisme şi o anexă gospodărească. La acest moment, se intervine în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara şi Timiş pentru degajarea copacilor prăbuşiţi pe carosabil, precum şi pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil”; transmite, sâmbătă după amiază, IGSU. 

Vantul face ravagii în Arad

În contextul Avertizării Cod Galben de viscol și ninsori, pompierii militari arădeni intervin în aceste momente pentru: ▶️degajarea unui copac căzut pe alee, pe strada Barbu Lăutaru; ▶️degajarea unui copac căzut pe sosea, pe strada Nicolae Alexici▶️degajare unor elemente de construcție cu pericol de cădere, pe străzile: Mărășești, Calea Aurel Vlaicu Banu Mărăcine și Nicolae Grigorescu, Piața Sporturilor și Bulevardul Revoluției. ▶️ degajare unui copac căzut se șosea, pe strada Școalei.

Publicată de TV Arad pe Sâmbătă, 4 februarie 2023
  • Avarii la rețelele de electricitate

Echipe ale E-Distribuție Banat intervin pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor, în urma avariilor provocate în rețelele electrice din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, pe fondul condiţiilor meteo deosebite.

Regiunea este sub un cod portocaliu de vreme rea cu viscol puternic (rafale de peste 90 - 100 km/h) și vizibilitate foarte redusă la altitudini de peste 1.800 m, și cod galben de intensificări ale vântului în Banat

  • Mii de pompieri pregătiți să intervină

În contextul în care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări care vizează mai multe zone din ţară, peste 5.300 de pompieri, cu peste 3.700 de  mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină în sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor pentru gestionarea cu promptitudine a potenţialelor efecte înregistrate, precizează IGSU. 

În judeţul Constanţa, aflat parţial sub Cod portocaliu de vreme rea, resursele necesare intervenţiilor vor fi suplimentate cu tehnică şi personal, de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii  de Urgenţă şi de la Inspectoratele Bucureşti-Ilfov şi Giurgiu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇