Vaccinare fictivă la Mangalia, cu până la 400 de euro de certificat: Șase persoane au fost reținute, inclusiv asistente medicale

Vaccinare fictivă la Mangalia, cu până la 400 de euro de certificat: Șase persoane au fost reținute, inclusiv asistente medicale

Şase persoane au fost reţinute după percheziţiile de la Spitalul Mangalia şi Sanatoriul Balnear Mangalia, între care două asistente şi o angajată a spitalului.

Peste 100 de persoane ar fi obţinut certificate false de vaccinare, pentru sume cuprinse între 250 şi 400 de euro.

Procurorii DNA Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore pentru:

  • două asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia. Ele sunt acuzate constituirea unui grup infracţional organizat, în modalitatea iniţiere şi constituire, luare de mită, în formă continuată, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic şi fals intelectual.
  • altă angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat”, în modalitatea iniţiere şi constituire, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la acces ilegal într-un sistem informatic, instigare la fals informatic şi instigare  la fals intelectual 
  • trei persoane acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual şi spălare a banilor. 
ADVERTISING

”Cauza are ca obiect investigarea modalităţii în care peste 100 de persoane majoritatea din judeţele Suceava şi Constanţa ar fi obţinut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat. 

Concret, la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, şi ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covid falsificate,  în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 şi 400 de euro, persoanelor interesate”, a transmis DNA.  

ADVERTISING

Cum varia tariful

Ulterior, la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obţină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 şi 250 de euro, în funcţie de cât avea fiecare client. 

Un aspect important la stabilirea “tarifului” era prezenţa persoanei la centrul de vaccinare.

Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei şi era perceput pe loc. 

ADVERTISING

"Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obţină certificatul respectiv şi primirea banilor, membrii grupului care îşi desfăşurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcţionează în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări”, a mai transmis DNA.  

Pentru a ascunde adevărata provenienţă a banilor, intermediarii ar fi remis banii fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar.  

”Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituţii publice de pe raza municipiului Mangalia şi la cele 50 de locuinţe ale persoanelor fizice de pe raza judeţelor Suceava şi Constanţa au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei şi 80.000 euro”, a mai transmis DNA, precizând că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

Miercuri, dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇