Ursula von der Leyen vorbeşte despre discriminarea femeilor, după scandalul Sofagate

Ursula von der Leyen vorbeşte despre discriminarea femeilor, după scandalul Sofagate

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o pledoarie pentru egalitatea de gen şi a descris unele dintre dificultăţile cu care s-a confruntat în cariera sa, în cadrul unui discurs în Parlamentul European.

Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit „sofagate”.

Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen, dar au fost asigurate numai două scaune, iar şefa executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere.

ADVERTISING

Von der Leyen a spus că, din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedinte al Comisiei Europene.

"M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal", a mărturisit ea, conform dpa.

Ea a mai povestit că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru.

Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a punctat șefa CE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Convenţia de la Istanbul pentru protecţia femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a completat ea, adăugând că retragerea Turciei este un "semnal teribil".

De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, în timp ce altele se gândesc să se retragă.

"Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune", a mai subliniat von der Leyen.

Adresându-se Turciei, ea a precizat că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune.

ADVERTISING

Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii.

"Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia".

Citește mai multe despre scandalul Sofagate:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇