Ursula von der Leyen se află în mijlocul unui nou scandal de protocol, după ce l-a refuzat pe președintele Ucrainei

Ursula von der Leyen se află în mijlocul unui nou scandal de protocol, după ce l-a refuzat pe președintele Ucrainei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află din nou în mijlocul unui scandal din cauza protocoalelor, la doar câteva zile după scandalul ”Sofagate”.

Diplomații spun că președintele Comisiei Europene ar fi încălcat protocoalele prin faptul că l-a pus pe șeful său de cabinet, Björn Seibert, să răspundă la o invitație oficială din partea președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, relatează Politico.

Zelenskiy i-ar fi scris Ursulei von der Leyen pentru a o invita la cea de-a 30-a aniversare a zilei independenței Ucrainei și la un summit menit să arate susținere pentru suveranitatea țării, în contextul anexării peninsulei Crimeea de către Rusia.

ADVERTISING

Șeful de cabinet, însă, a răspuns în numele său, în loc să răspundă în numele șefei CE, așa cum cere protocolul.

Merită precizat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat invitaţia preşedintelui ucrainean și va merge la Kiev, conform Agerpres.

Mai mult decât atât, respingerea acestei invitații poate ridica semne de întrebare cu privire la intenția oficialului european de a-și arăta susținerea față de Ucraina, mai ales în condițiile în care Rusia mobilizează trupe la granițele sale într-o mișcare de o amploare similară cu cea din 2014, anul în care Moscova a anexat Crimeea iar separatiștii pro-ruși au invadat zona de est a Ucrainei.

ADVERTISING

Motivul invocat pentru refuzul de a participa, mai exact ”agenda prea încărcată”, a ridicat de asemenea semne de întrebare printre diplomați, având în vedere că evenimentele vor avea loc în 23-24 august, adică în vacanța de vară a instituțiilor europene.

Iată că dezbaterea privind procedurile diplomatice se aprinde din nou, la doar câteva zile după scandalul de săptămâna trecută din Ankara, în care von der Leyen a fost nevoită să ia loc pe canapea, în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și Președintele Consiliului European Charles Michel au stat pe scaunele oficiale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇