Ungaria anunță, de la București, că blochează Comisia Ucraina-NATO

Ungaria anunță, de la București, că blochează Comisia Ucraina-NATO

Ungaria va continua să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO atât timp cât drepturile minorităţii maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite, a declarat marţi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în timpul reuniunii de la Bucureşti a miniştrilor de Externe din statele NATO.

De când a început războiul în Ucraina, „toată lumea poate vedea că ţara noastră nu a mai ridicat chestiunea drepturilor ungurilor din (regiunea ucraineană) Transcarpatia”, a subliniat Szijjarto într-o declaraţie acordată postului ungar de ştiri M1.

ADVERTISING

„Nu aducem această chestiune în discuţie, dar nici nu am uitat-o”, a atras el atenţia, exprimându-şi totodată speranţă că, după ce războiul din Ucraina se va fi terminat, vor putea fi reluate discuţiile pe acest subiect.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, la reuniunea ministerială a NATO care se desfăşoară la Bucureşti a fost înaintată o propunere informală, neînscrisă în vreun document, asupra Comisiei Ucraina-NATO, dar la care Ungaria şi Turcia au refuzat să subscrie.

Însă dineul de lucru la care va participa şi ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, ”poate oferi o platformă adecvată de consultări, aşa cum au cerut statele membre ale NATO”, a adăugat Peter Szijjarto.

ADVERTISING

MAE de la Kiev a anunţat mai devreme că, pentru a depăşi veto-ul ungar asupra reuniunilor Comisiei Ucraina-NATO la nivel superior celui de ambasadori, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a organizat în timpul reuniunii ministeriale de la Bucureşti o reuniune separată pentru miniştrii de externe ai NATO şi Ucrainei.

Ministeriala NATO de la București. Unii miniștri au cerut tancuri pentru Ucraina, Stoltenberg anunță o susținere fără precedent pentru Ucraina (Foto & Video)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇