Reprezentanții NATO, reuniți la București, dau puține șanse unor negocieri între Ucraina și Rusia

În capitala României, șefii diplomației din țările occidentale vor face planul de iarnă în ce privește sprijinul Kievului, astfel încât armata lui Zelenski să reziste și să-și poată continua ofensiva.
Reprezentanții NATO, reuniți la București, dau puține șanse unor negocieri între Ucraina și Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Jens Stoltenberg: Președintele Putin eșuează în Ucraina. Și din această cauză reacționează și cu mai multă brutalitate.
  • După bombardamentele din ultimele zile, care au provocat suferință populației civile din Ucraina, sunt semne că strategia Occidentului a suferit modificări importante.
  • Venirea frigului slăbește mult trupele Moscovei, pentru că liniile de aprovizionare sunt vulnerabile, artileria ucraineană distrugând camioanele de aprovizionare, depozitele de muniție și comandamentele aflate în spatele frontului.
  • Imagini înregistrate de o dronă ucraineană înainte de a lansa o grenadă surprind lipsa de reacție a unei grupe de 11 militari ruși ascunși într-o groapă pe câmpul de luptă.
  • Situația din armata Rusiei e una greu de descris. Noii recruți nu au putut fi integrați din cauza lipsei antrenamentului, armelor și a echipamentelor.

Întâlnirea diplomatică se desfășoară pe fondul suferințelor la care este supusă populația civilă din Ucraina în urma bombardării de către Rusia a centralelor electrice și a rețelelor de transport a energiei.

O parte dintre locuitorii Kievului nu au lumină. În Odesa, oamenii nu au acces la apă din cauza distrugerilor provocate de rachete, iar pene lungi de curent s-au înregistrat și în Liov, oraș situat în vestul Ucrainei.

ADVERTISING

„Președintele Putin eșuează în Ucraina. Și din această cauză reacționează și cu mai multă brutalitate. În zilele trecute, Rusia a lansat valuri de atacuri cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile, privându-i pe ucraineni de căldură, lumină și mâncare, fiind un început de iarnă dificil pentru Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, înainte de începerea întâlnirii de la București.

JensStoltenbergNATOCitat

„Sunt, de asemenea, vremuri grele pentru restul Europei și întreaga lume odată cu scumpirea energiei și a alimentelor. Da, cu toții plătim un preț pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar prețul pe care îl plătim noi este în bani. În timp ce prețul pe care-l plătesc ucrainenii este în sânge”, a adăugat șeful NATO.

Stoltenberg a subliniat că alianța Nord-Atlantică e decisă să sprijine Kievul până la câștigarea războiului. 

E în interesul securității noastre să sprijinim Ucraina

Anunțul e important pentru că în ultimele săptămâni există voci ale unor oficiali care vorbesc despre importanța negocierilor și de compromisurile pe care ar trebui să le ia în calcul Ucraina.

Președintele SUA Joe Biden a fost liderul cel mai important care a sugerat începerea unor tatonări între Kiev și Moscova, dar după bombardamentele din ultimele zile, care au provocat suferință populației civile, sunt semne că strategia Occidentului a suferit modificări.

„Dacă Putin și alți lideri autoritari văd că intervenția în forță are succes, o vor folosi din nou pentru a-și atinge obiectivele. Asta ar face lumea noastră mult mai periculoasă. Și toți vom deveni mai vulnerabili. Este în interesul securității noastre să sprijinim Ucraina”, a mai spus Jens Stoltenberg.

El a subliniat că trebuie să ne reamintim despre ce este vorba în acest război. Statul agresor e Rusia, iar Ucraina e o victimă a invaziei care are tot dreptul să se apere.

„Ajutăm Ucraina să-și exercite acest drept. Nu va exista o pace durabilă, dacă agresorul câștigă. Dacă opresiunea și autocrația prevalează asupra libertății și democrației”, a mai declarat secretarul general al NATO.

Poziția alianței se bazează și pe faptul că, pe front, trupele Kremlinului sunt blocate, iar liniile defensive din teritoriile cucerite rezistă tot mai greu.

O dronă arată starea deplorabilă în care se află armata lui Putin

„Cele mai multe războaie se termină cu negocieri. Dar ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de situația de pe câmpul de luptă. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a crește șansele unei soluții pașnice este sprijinirea Ucrainei. NATO va continua să fie alături de forțele Kievului atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Situația din armata Rusiei e una greu de înțeles. Noii recruți nu au putut fi integrați din cauza lipsei armelor și a echipamentelor.

Venirea frigului slăbește mult trupele Moscovei, pentru că liniile de aprovizionare sunt vulnerabile, artileria ucraineană distrugând camioanele de aprovizionare, depozitele de muniție și comandamentele aflate în spatele frontului.

De săptămâni bune, la capitolul artilerie, forțele Kievului stau mai bine decât adversarii lor.

Imaginile înregistrate de o dronă ucraineană înainte de a lansa o grenadă surprind lipsa de reacție a unei grupe de 11 militari ruși ascunși într-o groapă pe câmpul de luptă.

Grenada lovește partea de sud a adăpostului, ucide cel puțin doi soldați, dar restul sunt incapabili să se miște sau să reacționeze în vreun fel.

GrenadaDronaRusi

„Militarii din imagine suferă de hipotermie moderată până la severă, atunci când corpul încetează să tremure și mintea intră în stare de stupoare sau chiar se oprește. Probabil că au stat înghesuiți toată noaptea în acea groapă fără îmbrăcăminte adecvată. Temperaturile nocturne au fost între zero și patru grade Celsius”, a explicat Tom Warner, jurnalist, corespondent de război.

Clipul video e sugestiv pentru că descrie situația jalnică în care se află trupele ruse. Imaginile au fost înregistrate la marginea localității Bahmut, în regiunea Donețk.

Metode din Siria

„Cu siguranță, militarii sunt lipsiți și de somn. Dar mai presus de toate, sunt oameni fără speranță într-o situație fără speranță. Indiferent dacă fac parte din forțele paramilitare sau sunt recruți din armata regulată, bărbații au pierdut orice control asupra destinelor lor în favoarea unora care îi tratează ca pe niște gunoaie”, a mai scris jurnalistul Tom Warner.

Atacul cu rachete asupra infrastructurii civile, acum, la începutul iernii, e o strategie disperată și crudă, aplicată de Vladimir Putin, care încearcă să distrugă moralul ucrainenilor, sperând ca astfel să-l aducă pe Volodimir Zelenski la masa negocierilor.

Dar președintele Rusiei greșește din nou pentru că o astfel de strategie nu va face decât să amplifice atât determinarea ucrainenilor de a lupta, cât și hotărârea aliaților de a-i ajuta.

Putin aplică aceeași metodă ca în Siria, unde prin valuri de bombardamente a reușit să distrugă mișcarea de rezistență împotriva regimului Bashar al-Assad.

Situația e total diferită în Ucraina, unde sistemul de putere a fost ales de cetățeni, iar în urma invaziei, aceștia au făcut front comun în jurul liderilor țării, luptând pentru supraviețuirea lor ca oameni și ca națiune.

Propaganda rusă: Ucraina, o construcție artificială

Consilierul primăriei din Moscova și jurnalistul pro-Kremlin Andrei Medvedev a postat pe canalul său de Telegram în data de 23 noiembrie un lung eseu în care a negat categoric existența națiunii ucrainene, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA. 

Acesta a numit Ucraina ca fiind construcție politică și nu o națiune, care a dezvoltat un cult păgân al morții, venerând execuțiile prizonierilor și a cerut lichidarea totală a statului ucrainean în forma sa actuală, se precizează în documentul citat.

Poziția propagandistului descrie foarte bine situația de la Moscova, disperarea cauzată de înfrângerile de pe front care se transformă într-un naționalism agresiv.

Astfel de abordări fac parte din strategia Kremlinului, care încearcă și, în parte reușește, să găsească o motivație pentru confruntarea absurdă pe care a declanșat-o Vladimir Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇