Un român paraplegic va fi eutanasiat în Spania. Bărbatul a cerut să moară după ce a ucis 3 oameni

Un român paraplegic va fi eutanasiat în Spania. Bărbatul a cerut să moară după ce a ucis 3 oameni

Tribunalul din Tarragona a aprobat cererea de eutanasiere a unui român devenit paraplegic pe 14 decembrie. Bărbatul a fost împuşcat după ce a deschis focul în compania pentru care lucra şi a împușcat mortal trei angajaţi şi a rănit doi poliţişti.

Instanţa apreciază că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunţate anterior de instanţa de instrucţie şi consideră că situaţia de vulnerabilitate insurmontabilă, durere şi suferinţă a lui Marin Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat.

ADVERTISING

Cazul lui Marin Eugen Sabău este unul inedit în Spania. Avocatul ofiţerului rănit, împreună cu un alt coleg, au făcut recurs la Curtea Constituţională pentru revocarea sentinţei.

„Decizia Curţii este greşită. Nu a ţinut cont de suferinţa victimelor, nici de demnitatea acestora”, deplânge avocatul José Antonio Bitos, care consideră că instanţa „a irosit” ocazia de a se pronunţa asupra unui caz unic, cu un „argument pentru a scăpa de probleme”.

În cazul în care Curtea Constituţională nu admite recursul şi suspendarea, eutanasierea va fi pusă în aplicare.

ADVERTISING

Pe parcursul procesului, având cererea de eutanasiere deja în curs, inculpatul a cerut să depună mărturie ca fiind cercetat în faţa judecătorului de instrucţie.

„Sunt paraplegic. Nu-mi pot mişca bine braţul stâng. Am şuruburi şi nu-mi simt pieptul”, a declarat Sabău pe 11 iulie, din spitalul penitenciarului Terrassa, unde este internat. În scurta sa apariţie, el nu a dat alte explicaţii cu privire la decizia de a se folosi de Legea eutanasiei.

Bărbatul în vârstă de 46 de ani, de naţionalitate română, a susţinut că a trăit într-un „iad” în companie, şefii i-au făcut „viaţa imposibilă” şi a fost victima exploatării prin muncă şi a discriminării din cauza rasismului.

ADVERTISING

„Nu am de ales, voi face dreptate cu mâinile mele. Lecţiile învăţate cu vărsare de sânge nu vor fi date uitării curând. Securitas (n.r. compania la care bărbatul lucra) îşi va aminti de mine câţiva ani de acum încolo”, a subliniat Sabău într-un email adresat superiorilor săi, înaintea atacului.

El a fost concediat după mai multe conflicte la locul de muncă. Mânat de dorința de răzbunare, în data de 14 decembrie 2021 Sabău a intrat în sediul fostului angajator și și-a împușcat 3 foști colegi, rănindu-i grav.

În urma atacului, el a fugit cu maşina şi a încercat să ocolească un punct de control al poliţiei deschizând focul asupra ofiţerilor. Apoi, înarmat şi protejat de o vestă antiglonţ, s-a refugiat într-o fermă lângă oraşul Reus.

Însă ofiţerii spanioli au reuşit să-l doboare într-un schimb de focuri în care au fost răniți și 2 polițiști. Eugen, o persoană pasionată de arme şi membru al unui club de tir, a supravieţuit confruntării cu poliţia, dar a fost grav rănit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇