Un român ar putea fi printre victimele tragediei din Grecia. Bilanțul continuă să crească, proteste violente la Atena și Salonic: Criminalii! (Video)

Un român ar putea fi printre victimele tragediei din Grecia. Bilanțul continuă să crească, proteste violente la Atena și Salonic: Criminalii! (Video)

Consulatul General al României la Salonic a fost notificat miercuri cu privire la posibila dispariţie a unui cetăţean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs în localitatea Tempe.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, în cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii oficiului consular au intrat în contact şi cu membrii de familie ai persoanei în cauză și au început demersurile pentru a afla mai multe informații de la autoritățile elene, dar până în acest moment nu a primit confirmare.

„Reprezentanţii Consulatului General al României la Salonic au efectuat în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile locale de poliţie din zonă (oraşele Larisa, Tempe, Katerini şi Salonic), precum şi la unităţile medicale unde sunt internate persoanele rănite, pentru a verifica informaţia referitoare la existenţa unui cetăţean român printre victime.

ADVERTISING

Totodată, în cursul dimineţii zilei de 2 martie, o echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Salonic s-a deplasat în localitatea Larisa pentru a verifica dacă pe listele centralizatoare care cuprind persoanele decedate, spitalizate sau evacuate fără îngrijire medicală se regăseşte persoana în cauză sau vreun alt cetăţean român.

Până la acest moment persoana în cauză nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităţilor elene”, arată comunicatul de presă al MAE.

Instituţia mai spune că, din informaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, procedurile de identificare a persoanelor decedate se efectuează cu foarte mare dificultate în actualul context.

ADVERTISING

Salvatorii din Grecia continuau să caute joi printre ruinele vagoanelor de tren carbonizate alte victime ale celui mai grav accident feroviar din Grecia, un dezastru în care au murit cel puţin 46 de persoane, potrivit celui mai recent bilanţ, şi care a dus la o revărsare naţională de durere şi furie, relatează kathimerini.gr.

Reprezentanţii Ambasadei României la Atena şi Consulatului General al României la Salonic continuă dialogul cu autorităţile elene şi cu familia persoanei dispărute, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la:

ADVERTISING
  • numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875; +30 210 6728879
  • numărul Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088
  • telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena +30 6978996222
  • telefonul de urgență al Consulatului General al României la Salonic +30 6906 479076.

Bilanțul crește, la fel și furia grecilor

Între timp, bilanțul tragediei continuă să crească, pe măsură ce echipele de intervenție răzbesc printre fiarele contorsionate și carbonizate. Joi seara, poliţia a anunţat un nou bilanţ, de 57 de morţi şi cel puţin 56 de dispăruţi.

„Numărul morţilor este de 57", a declarat joi seară purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Constantia Dimoglidou. „Şi este posibil ca cineva să fie fost în tren fără a fi declarat dispărut de apropiaţi", a adăugat ea, potrivit Agrespres.

Majoritatea victimelor catastrofei feroviare erau studenţi care se întorceau la Universitatea din Salonic după un weekend prelungit, de sărbătoare, în Grecia, iar tragedia a șocat națiunea, izbucnind proteste în mai multe orașe.

Joi seara, aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, s-au adunat în faţa sediului companiei elene de căi ferate Hellenic Train, la Atena, pentru a protesta față de erorile care au dus la accidentul tragic de tren de marţi seară.

Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor, după care au scandat „Criminalii!”, înainte de a se îndrepta spre sediul parlamentului, unde urmau să se alăture unui protest al unor artişti în grevă.

„Nu vom uita această crimă", au mai scandat ei, în contextul în care coliziunea, pusă pe seama unei erori a şefului de gară, a stârnit un val mare de furie în Grecia.

Protesters clash with police outside Greek train operator’s HQ after deadly collision

Bannerele afişate la începutul manifestaţiei de către sindicatul comunist PAME au dat tonul cu mesaje precum „Nu este o eroare, ci o crimă” şi „Viaţa este sacrificată pe altarul profiturilor capitalului”.

„Suntem furioşi pe companie, pe guvern şi pe guvernele precedente, care nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi situaţia căilor ferate", a declarat pentru AFP Stavros Nantis, pensionar şi membru al PAME.

La difuzor, un sindicalist striga: „Vom deveni vocea tuturor morţilor. Voi vă număraţi profiturile, noi numărăm vieţi".

Și la Salonic, aproximativ 2.000 de persoane au protestat, unii dintre ei aruncând cu pietre și cocktailuri Molotov.

Violence Erupts During Protest In Athens, Greece, Over Deadly Train Collision In Thessaly

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇