Două trenuri s-au ciocnit în Grecia: Cel puțin 43 de morți și 57 de răniți (Foto & Video) UPDATE: Ministrul Transporturilor a demisionat

Două trenuri s-au ciocnit în Grecia: Cel puțin 43 de morți și 57 de răniți (Foto & Video) UPDATE: Ministrul Transporturilor a demisionat

Cel puţin 43 de persoane au murit şi zeci au fost rănite după ce un tren de pasageri care transporta peste 350 de persoane s-a ciocnit cu marfar, cu puţin înainte de miezul nopţii, în Tempi, în centrul Greciei, în apropiere de oraşul Larissa. 57 de persoane erau miercuri seara în spital, dintre care 6 la terapie intensivă, potrivit Washington Post.

UPDATE: Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a numit coliziunea „un accident feroviar îngrozitor, fără precedent în țara noastră” și a promis o anchetă completă și independentă. El spune că accidentul ar fi fost cauzat „în principal de o tragică eroare umană”.

ADVERTISING

Autoritățile l-au arestat pe șeful de gară în orașul Larissa. Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat, spunând că este "un semn elementar de respect pentru memoria oamenilor care au murit în mod atât de nedrept".

Echipele de salvare caută cu disperare supravieţuitori, a anunţat serviciul de pompieri grec, transmite CNN.

Ciocnirea celor două trenuri a fost urmată de o explozie şi apoi de un incendiu puternic. Deși calea ferată este dublă, ambele trenuri călătoreau din direcții opuse pe aceeași linie.

ADVERTISING

"Am auzit o bubuitură. Vagonul trenului a început să se învârtă, înainte de a sfârşi într-o parte când am reuşit să ieşim", a relatat un pasager pentru postul public de televiziune grec ERT.

"Au fost 10 secunde de coşmar cu foc, nu puteai vedea mare lucru din cauza fumului", a declarat un alt pasager.

Eforturile de recuperare sunt în curs de desfăşurare, iar bilanţul victimelor este aşteptat să crească, a declarat serviciul de pompieri grec.

Trenurile călătoreau dinspre capitala Atena spre Salonic, un oraş grecesc renumit pentru festivalurile sale şi viaţa culturală vibrantă. Coliziunea a avut loc după un carnaval naţional în weekend, care s-a încheiat luni cu o sărbătoare publică.

ADVERTISING

Imaginile difuzate de televiziunea publică de stat ERT din Grecia au arătat coloane de fum gros care se revărsau din vagoanele răsturnate şi cozi lungi de vehicule de salvare lângă ele.

Salvatorii cu torţe căutau supravieţuitori în vagoane, în timp ce paramedicii conduceau pasagerii şocaţi de la locul accidentului. Imaginile au arătat, de asemenea, unii pasageri supravieţuitori sosind în Salonic.

Autorităţile au precizat că încă nu este clar ce a dus la coliziune. A fost declarată o perioadă de doliu de trei zile, începând de miercuri.

Niciun român nu a solicitat asistență consulară

MAE anunță că până în acest moment nu au fost primite solicitări de asistență consulară în legătură cu accidentul feroviar din Grecia.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875; +30 210 6728879 și al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei României la Atena +30 6978996222 și al Consulatului General al României la Salonic +30 6906 479076.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇