Un președinte de instanță suspectat de fraude mai vrea un mandat de la CSM. Audit cu probleme mari la Tribunalul Brăila (document exclusiv) UPDATEDrept la replică

Un președinte de instanță suspectat de fraude mai vrea un mandat de la CSM. Audit cu probleme mari la Tribunalul Brăila (document exclusiv) <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>Drept la replică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este în plină desfășurare concursul organizat de CSM pentru ocuparea mai multor funcții de conducere la nivelul instanțelor din România. Selecția a început în septembrie și este în faza testărilor psihologice. Rezultatele finale ar trebui să fie cunoscute în decembrie.

Printre cei care s-au înscris este și actualul președinte al Tribunalului Brăila, dl Viorel Vasile, care dorește un nou mandat, având în CSM, spun surse din sistemul judiciar, susținerea dnelor judecător Gabriela Baltag și Mariana Ghena.

Doar că actualul mandat al dlui președinte Vasile este marcat de rezultatele unui audit finalizat la începutul  acestui an și care reflectă mari probleme referitoare la achiziții publice.

La sfârșitul anului 2020, având unele suspiciuni, ministrul Justiției de atunci, Cătălin Predoiu, a dispus trimiterea Serviciului audit intern al ministerului la Tribunalul Brăila. Suspiciunile inițiale au fost confirmate de Raportul de audit din 28 aprilie 2021 (vezi aici documentul integral).

ADVERTISING

Ce au descoperit auditorii MJ la Brăila?

1.O achiziţie publică de 10 imprimante A4 laser monocrom şi de 5 multifuncţionale A4 laser monocrom, în valoare totală estimată de 49.928,20 lei cu dedicație.

Achiziția a fost realizată în doi pași. Unica ofertă depusă în baza anunțului public de pe site-ul TBr a fost considerată neconformă: „din punct de vedere al situaţiei personale, capacitate economică şi financiară .... şi din punct de vedere tehnic nu respectă caracteristicile tehnice solicitate”.

Potrivit auditorilor, motivele respingerii au fost ambigue și nici nu au fost cerute ofertantului niciun fel de completări și clarificări.

Sub semnătura președintelui TBr, dl judecător Viorel Vasile, caietul de sarcini a fost refăcut, cu alte specificaţii tehnice şi alte termene ale calendarul procedurii, nejustificat și nelegal, spun auditorii.

Această nouă procedură nu a mai fost anunțată pe site-ul instanței, pentru a fi cunoscută de firme. A fost depusă şi, desigur, validată o singură ofertă, diferită de cea iniţială. 

ADVERTISING

Preţul total al contractului, inclusiv TVA, a fost de 49.928,20 lei. Oferta respinsă avea un preţ total mult mai bun, de 36.895,95 lei, inclusiv TVA, iar criteriul de stabilire a ofertei a fost "preţul cel mai scăzut".

Echipa de audit suspectează existența unei/unor firme favorizate de conducerea Tribunalului Brăila, compusă din președintele Vasile Viorel și managerul economic Elisabeta Roșculeț.

2. O altă procedură de achiziție problematică, potrivit echipei de audit, a fost comisă prin reducerea artificială a sumei alocată de Ministerul Justiției în bugetul instanței până la o valoare care permitea achiziția directă, cu mult mai puțină publicitate și fără folosirea sistemului electronic de achiziții publice SICAP/SEAP.

Concret, președintele Viorel Vasile a aprobat achiziţia directă a 10 scanere mari, cu valoarea estimată fără TVA în sumă de 135.000 de lei, deși valoarea alocată în buget pentru achiziţie era 168.067 de lei. De la 135.060 de lei nu ar mai fi fost posibilă achiziția directă.

ADVERTISING

3.Deși face cumpărături importante, presedintele TBr nu este deloc interesat de soarta acestora după ce ajung în instituție.

Astfel, echipa de audit a descoperit 4 scanere mari primite de la Ministerul Justiţiei în noiembrie 2019, sigilate în cutiile originale. Urmau să fie utilizate abia în iulie 2020, după ce 9 luni din garanția de 2 ani ar fi fost pierdute. În exact aceeași situație, sigilate și cu garanția deja curgând, au fost găsite 1 PC cu monitor, 1 videoproiector, 5 calculatoare și încă un monitor.

Nici faimosul proiect cu fonduri europene TAEJ POCA al CSM nu a fost iertat. Patru sisteme integrate de comunicare TAEJ POCA, compuse din televizor și mini PC, primite de la CSM în luna octombrie 2019, au fost găsite stocate în biroul informaticianului şef.

Se poate și mai rău: nouă pedale de picior Grundig Dicta Foot Control, împreună cu sistemele de înregistrare audio a sedinţelor de judecată, primite de la Ministerul Justiţiei în luna iunie 2012, au stat 8 ani de zile nedesfăcute din cutii. Una din cele 9 pedale este defectă, dar, evident, a ieşit din perioada de garanţie.

4. Nu există un inventar al bunurilor Tribunalului Brăila și judecătoriilor din subordine, ceea ce ar fi permis tot felul de lipsuri și operațiuni dubioase cu bunurile din patrimoniu, arata auditorii.

I-am cerut dlui președinte al TBr, Viorel Vasile, un punct de vedere în privința raportului de audit. Dl președinte Vasile m-a trimis la dl președinte Vasile: „În vederea soluționării cererii dvs. vă rog să vă adresați președintelui instanței prin Biroul de Informare și Relații Publice.” Probabil pentru a câștiga timp. Am adresat solicitarea indicată de dl președinte și o voi adăuga când va raspunde.

De menționat că auditorii nu au verificat toate achizițiile publice de la Tribunalul Brăila, ci doar câteva, prin sondaj. Este de discutat dacă în mod normal rezultatele obținute nu ar fi impus extinderea verificărilor. Surse judiciare vorbesc și despre alte suspiciuni foarte grave nu numai în privința achizițiilor, dar și referitoare la  accesări neautorizate în programul ECRIS sau scurgeri de informații din dosare.

Fapt este că nici acest raport de audit prin sondaj nu a avut efecte concrete.

Documentul a fost finalizat în mandatul ministrului Stelian Ion, care nu a dispus extinderea controlului, doar trimiterea la Curtea de Conturi, care nu a reacționat încă în niciun fel. SIIJ nu a fost sesizată, dar și să fi fost, secția nu face nimic dacă nu este vorba despre magistrați incomozi sau dosare de politicieni care trebuie preluate pentru a fi îngropate.

Oficial, Raportul de audit nu a ajuns la CSM, iar dl judecător Viorel Vasile dorește să rămână președinte al Tribunalului Brăila. Candidatura domniei sale a fost validată, deci, drumul este deschis cu suspiciunea că dl Viorel Vasile este vegheat de CSM sau ministerul Justiției.

UPDATE: Am primit un răspuns drept la replică de la Viorel Vasile, președintele Tribunalului Brăila, în care acesta respinge acuzațiile din raportul de audit, dar nu precizează dacă a făcut sau nu vreo contestație legală. La rândul său, dna judecătoare Ghena infirmă asocierea cu dl Viorel Vasile.

Citește aici dreptul la replică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇