Un nou weekend cu proteste în Franța: Emmanuel Macron susține că cei care nu se vaccinează sunt iresponsabili și egoiști

Un nou weekend cu proteste în Franța: Emmanuel Macron susține că cei care nu se vaccinează sunt iresponsabili și egoiști

Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel către toţi francezii să se vaccineze, el denunţând totodată “iresponsabilitatea” şi „egoismul” celor care nu vor să se imunizeze, relatează AFP. Declarațiile vin în contextul în care, sâmbătă, un nou val de proteste a împânzit această țară.

„Avem o armă care trebuie folosită: vaccinul. Vreau să lansez un mesaj foarte puternic pentru ca fiecare să se vaccineze pentru că vedem că atunci când eşti vaccinat eşti protejat şi aproape că nu transmiţi virusul deloc, în orice caz, mult mai puţin”, a spus Macron în vizită la principalul spital din Polinezia franceză, în Tahiti, citat de News.ro.

ADVERTISING

Emmanuel Macron a precizat că îşi asumă în totalitate deciziile cu privire la vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale şi la paşaportul sanitar, contestate de unii francezi, care au participat în ultima perioadă la proteste.

“Protestul este un drept constituţional. Respect orrice persoană care se exprimă liber în ţara noastră şi protestează. Îi ascult cu multă atenţie. Constat însă şi că sunt oameni care sunt implicaţi într-o mobilizare iraţională, uneori cinică, manipulatoare. Dacă îţi iubeşti libertatea şi o respecţi pe cea a altora, singurul lucru de făcut este să te vaccinezi. Nicio libertate nu există fără datorie.

ADVERTISING

Dacă mâine îl contaminaţi pe tatăl vostru, o contaminaţi pe mama voastră sau chiar pe mine, sunt victima libertăţii voastre când voi aveţi posibilitatea de a face ceva pentru a vă proteja şi a mă proteja. Şi în numele libertăţii voastre poate că o să faceţi o formă gravă a bolii şi o să ajungeţi la acest spital. Personalul medical va trebui să vă preia şi poate să renunţe să preia pe altcineva. Aceasta nu este libertate, aceasta este iresponsabilitate, este egoism”, a adăugat Macron.

Noi proteste în Franța

Declarația acestuia vine după ce zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Franța, sâmbătă, pentru a protesta față de introducerea permisului de sănătate necesar pentru participarea la evenimente culturale și împotriva vaccinării obligatorii a persoanelor din anumite domenii de activitate, relatează Euronews. Acesta atestă că deținătorul este vaccinat, a trecut prin boală sau a avut un test negativ recent.

ADVERTISING

Este al doilea weekend consecutiv în care mii de oameni ies în stradă împotriva deciziilor luate de guvernul de la Paris, care susține că încearcă să grăbească procesul de vaccinare, în contextul în care toate semne indică venirea valului 4 al pandemiei.

Ideea este că cei mai mulți francezi, în proporție de 76%, sunt de acord cu decizia președintelui Macron de a face vaccinarea obligatorie pentru angajații din domeniul sanitar și pentru alte domenii de importanță, cu sancțiuni pentru cei care refuză, conform unui sondaj realizat în 13 iulie. De asemenea, francezii sunt de acord și cu extinderea  permisului sanitar.

Jandarmii francezi au folosit gaze lacrimogene, sâmbătă, după ce protestatarii au intrat în confruntări cu forțele de ordine în centrul Parisului, scrie France24. Forțele de ordine au încercat să-i împingă pe protestatari în direcția gării Saint-Lazare, după ce aceștia au pus la pământ o motocicletă de poliție pe care se aflau doi polițiști. Proteste s-au suținut și în alte orașe, inclusiv Marsilia, Montpellier, Nantes și Touolouse.

Citește și: Aproape un milion de francezi s-au programat la vaccinare în Franţa, după discursul lui Macron


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇