Un caz a şocat opinia publică şi a atras atenţia Inspecției Judiciare: O femeie judecător nu a trimis după gratii un bărbat care a violat o fetiţă, pentru că... nu a creat o rumoare socială!

Un caz a şocat opinia publică şi a atras atenţia Inspecției Judiciare: O femeie judecător nu a trimis după gratii un bărbat care a violat o fetiţă, pentru că... nu a creat o rumoare socială!

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul unei femei judecător care a schimbat măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru un suspect de viol în cazul unei fete de 13 ani sechestrate timp de mai multe luni. Judecătorul a motivat decizia prin faptul că fapta nu a generat reacția societății.

Mai exact, pe 22 decembrie, judecătorul Cristina Coarnă a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu aceea a arestului la domiciliu pentru un bărbat de 32 de ani, trimis în judecată sub acuzația de viol și lipsire de libertate a unei fetiţe timp de opt luni, amintește Digi24.

ADVERTISING

Iată explicația sa în motivarea deciziei magistratului de la Judecătoria Brăila: „Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate, încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității, nu ar mai exista temei de luare a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege”.

ADVERTISING

Potrivit motivării, magistratul consideră că doar protestele în stradă ar putea da de înțeles că opinia publică a fost afectată de cazul respectiv și deci abia atunci s-ar justifica menținerea în arest a inculpatului.

Tribunalul Brăila i-a invalidat, însă, decizia şi l-a trimis pe suspect în arest preventiv.

La începutul acestei săptămâni, judecătorul a înlocuit iar măsura preventivă. Procurorii au făcut din nou contestație, iar apelul urmează să fie judecat săptămâna viitoare.

Dacă  Inspecția Judiciară va decide că există o încălcare a legislației, judecătorul poate fi penalizat în mai multe feluri, de la avertisment până la excluderea din profesie.

ADVERTISING

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇