Trei gloanțe în cap. Un candidat la președinție a fost asasinat de ucigași plătiți

Trei gloanțe în cap. Un candidat la președinție a fost asasinat de ucigași plătiți

Un candidat la preşedinţia Ecuadorului, Fernando Villavicencio, a fost împuşcat la sfârşitul unui miting electoral organizat miercuri seară la Quito, a anunţat preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso.

Fernando Villavicencio, un politician de centru în vârstă de 59 de ani, era unul dintre cei opt candidaţi la primul tur al alegerilor prezidenţiale programate să aibă loc pe 20 august, transmite AFP.

Potrivit celor mai recente sondaje, Fernando Villavicencio se clasa pe locul al doilea, cu aproximativ 13% din intenţiile de vot, în urma avocatei Luisa Gonzalez (26,6%), apropiată de fostul preşedinte de stânga Rafael Correa.

ADVERTISING

Principalul ziar local, El Universo, a susţinut că Villavicencio a fost asasinat de ucigaşi plătiţi, cu trei gloanţe în cap. Potrivit sursei citate, împuşcăturile au provocat un număr neprecizat de răniţi.

Matan a Fernando Villavicencio, candidato a la presidencia de Ecuador: lo que sabemos

"Sunt revoltat şi şocat de asasinarea candidatului la preşedinţie Fernando Villavicencio", a scris preşedintele Lasso pe X, noul nume al reţelei de socializare Twitter. "Vă asigur că această crimă nu va rămâne nepedepsită", a promis el.

"Crima organizată a mers prea departe, dar toată greutatea legii se va abate asupra sa", a adăugat şeful statului.

Preşedintele a convocat de urgenţă o întâlnire a înalţilor oficiali de securitate.

În ultimii ani, Ecuadorul se confruntă cu un val de violenţe legate de traficul de droguri care, în plin proces electoral, a provocat deja moartea unui primar şi a unui candidat la alegerile parlamentare.

Preşedintele Consiliului Naţional Electoral, Diana Atamaint, mai indicase miercuri că mai mulţi membri ai acestei autorităţi însărcinată cu supravegherea scrutinului au primit ameninţări cu moartea.

ADVERTISING

Villavicencio, din provincia andină Chimborazo, era candidatul Mişcării Construieşte Ecuadorul. El a fost membru al unui sindicat la compania petrolieră de stat Petroecuador şi, ulterior, jurnalist care a denunţat presupuse pierderi de milioane de euro din contractele petroliere.

Villavicencio era una dintre cele mai critice voci împotriva corupţiei, în special în timpul guvernului fostului preşedinte Rafael Correa, între 2007 şi 2017, şi a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru defăimare, din cauza unor declaraţii făcute împotriva fostului preşedinte.

A fugit pe teritoriul indigen din Ecuador, iar mai târziu a primit azil în Peru.

ADVERTISING

În calitate de parlamentar, Villavicencio a fost criticat de politicienii din opoziţie pentru că a obstrucţionat procesul de destituire din acest an împotriva lui Lasso, ceea ce l-a determinat pe acesta din urmă să convoace alegeri anticipate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇