Incendii de vegetaţie alimentate de rafale de vânt aduse de apropierea unui uragan au ucis cel puţin 36 de persoane şi au provocat pagube importante pe insula Maui, un paradis turistic din Hawaii, obligându-i pe unii oameni să sară în ocean pentru a scăpa de fum şi flăcări.
Garda de Coastă a anunţat că a salvat 12 persoane din apă în largul Lahaina şi că trimite nave în Maui. Autoritățile cer proprietarilor de bărci să încerce să salveze oamenii din apă.
Partea vestică a insulei, inclusiv staţiunea turistică Lahaina, este aproape izolată, o singură autostradă fiind încă deschisă, în timp ce oficialii spun că flăcările au făcut ravagii pe o suprafaţă extinsă.
„Pe măsură ce eforturile de stingere a incendiilor continuă, 36 de decese au fost confirmate în incendiul activ de la Lahaina. Nu sunt disponibile alte detalii în acest moment”, se arată într-un comunicat oficial al autorităţilor locale, citat de CNN.
În arhipelagul american a fost declarată stare de urgenţă şi numeroşi locuitori au fost nevoiţi să-şi evacueze locuinţele.
Accesul în zonă nu este permis decât pentru salvatori, relatează Reuters şi The Guardian.
Oamenii panicaţi care fugeau de flăcări au postat videoclipuri şi fotografii pe reţelele sociale care arată nori apocaliptici de fum ce se ridicau peste plaje şi peste palmierii altădată idilici, acum carbonizaţi.
Incendiile, alimentate de vânturile puternice provocate de uraganul Dora, au distrus afaceri din oraşul istoric Lahaina.
Sunt așteptate rafale de vânt de 100 km/oră, care vor scădea apoi în intensitate.
"Principalul nostru obiectiv acum este să salvăm vieţi", a spus primarul comitatului Maui, Richard Bissen, în cadrul unei conferinţe de presă. Bissen ştia puţine detalii despre decese, spunând că abia fusese informat despre numărul acestora înainte de începerea briefingului.
"Situaţia este cu adevărat fluidă. Se fac operaţiuni de căutare şi salvare în timp ce vorbim", a declarat generalul-maior al Gărzii Naţionale, Kenneth Hara.
Pacienţii cu arsuri au fost transportaţi cu avionul pe insula Oahu.
Statul a deschis cel puţin cinci adăposturi pentru cei evacuaţi, au declarat oficialii.
"Faptul că au loc incendii în mai multe zone şi că acestea sunt consecinţa indirectă a unui uragan este fără precedent", a declarat pentru CNN guvernatorul interimar Sylvia Luke, referindu-se la uraganul Dora. Aceste fenomene meteo aduc de obicei ploi şi inundaţii, a explicat ea.
Peste 15.000 de locuinţe şi magazine au rămas fără electricitate în arhipelag, potrivit site-ului PowerOutage.
Un reprezentant al serviciilor de urgență a transmis că spitalele locale sunt pline pline până la refuz de oameni care au suferit arsuri ori s-au intoxicat cu fum.
Localnicii cred că este cel mai mare dezastru natural din istoria statului, de la uraganul Iniki (1992) până în prezent.
Între timp, furtuna Hans a adus în Norvegia cele mai grave inundații din ultimii 50 de ani (Video)