Senzorii cu AI învață diferite mirosuri pentru a anunța în timp record un incendiu de pădure (Video)

Senzorii cu AI învață diferite mirosuri pentru a anunța în timp record un incendiu de pădure (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O rețea de senzori electronici detectează noxele emise la începutul incendiilor de pădure și alertează imediat autoritățile, permițând intervenția rapidă și mult mai eficientă.

Aproximativ 400 de senzori de detecție timpurie au fost montați în pădurea Eberswalde din Brandenburg, regiunea germană cea mai afectată de incendii de vegetație. Senzorii alimentați de mici panouri solare sunt fixați pe trunchiurile copacilor și monitorizează și temperatura, umiditatea și presiunea aerului, relatează Euronews.

ADVERTISING

Compania din spatele tehnologiei, Dryad Networks, spune că senzorii acționează ca „un nas electronic" care poate depista gazele emise în cea mai timpurie fază a unui incendiu de pădure, permițând intervenția mai rapidă și mai eficientă a pompierilor.

Imediat după detectarea unui incendiu, datele sunt trimise într-un sistem cloud de monitorizare, iar pompierii primesc alerta.

Dryad Networks folosește Inteligența Artificială pentru a antrena senzorii să distingă diferența între un incendiu incipient și noxele emise de un camion care trece prin zonă.

ADVERTISING

Pentru a putea indica precis ce anume arde, senzorul este expus la fumul produs de mai multe tipuri de materie vegetală arsă. „Nasul electronic" învață, astfel, „cum miroase pinul ars sau vegetația fumegândă de pe o plajă", explică Jürgen Müller, co-fondatorul companiei.

Acesta spune că tehnologia dezvoltată de compania sa este mai rapidă decât sistemele tradiționale de supraveghere: „Un avantaj semnificativ este detectarea ultrarapidă. Asta înseamnă că putem detecta un incendiu în doar câteva minute, cu 10 sau 15 înainte de a de produce un incendiu deschis. Asta înseamnă că putem să luptăm mai rapid și astfel să reducem distrugerile comparativ cu sistemele optice".

ADVERTISING

În regiunea Brandenburg a început un proiect pilot în paralel cu metoda de detectare vizuală folosită de stat. Camere video care se rotesc la 360 de grade, montate pe turnuri înalte de 105 metri, scanează împrejurimile monitorizează continuu pădurea. Imaginile sunt trimise la centrul de prevenire a incendiilor de pădure din Wuensdorf, la sud de Berlin.

„Cu cât depistăm mai repede incendiul, cu atât pompierii pot ajunge mai repede la locul respectiv", explică Raimund Engel, ofițer la serviciul de intervenție din Brandenburg.

Dryad Company Video (90sec)

Zece țări, printre care Statele Unite, Grecia și Spania, experimentează deja senzorul dezvoltat de Dryad Networks.

Compania a vândut aproximativ 10.000 de dispozitive anul trecut și își propune să ajungă la 120 de milioane de senzori instalați până în 2030.

Oamenii de știință au avertizat că seceta extremă și valurile de caniculă provocate de schimbarea climatică vor crește riscul de producere a incendiilor.

Potrivit European Forest Fire Information System (EFFIS), peste 119.000 de hectare de pădure din Uniunea Europeană au fost deja afectate de incendii până la 18 iunie, cu mult peste media de 80.000 de hectare înregistrată în perioada 2003-2022.

Tot în această vară, imense suprafețe împădurite din Canada au fost mistuite de flăcări.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇