Cum afectează canicula destinațiile turistice din Europa și cât mai ține. Situația din Grecia, Italia, Spania și alte țări (Video)

Cum afectează canicula destinațiile turistice din Europa și cât mai ține. Situația din Grecia, Italia, Spania și alte țări (Video)

Meteorologii atrag atenția că temperaturile vor atinge noi recorduri în sudul Europei săptămâna aceasta. Cele mai populare destinații turistice de pe continent se află în regiunile afectate de caniculă.

Incendiile de pădure continuă în Spania, în Italia 16 orașe se află sub cod roșu de caniculă, iar în Grecia temperaturile vor crește și mai multe de joi, prognozele arătând că această tendință va continua și săptămâna viitoare.

Meteorologii au anunțat că în această săptămână temperaturile vor atinge noi recorduri în sudul Europei. Cele mai noi prognoze indică valori de 44 de grade Celsius în mai multe zile în această regiune a continentului, dar maximele pot ajunge și la 46 de grade în sudul Italiei.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a avertizat că țări precum Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia se vor confrunta cu o căldură extremă în această săptămână, relatează Sky News.

Canicula se va accentua în următoarele două zile și ar putea dura până în august, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială. „Căldura se va intensifica la mijlocul săptămânii (19 iulie) în zonele mediteraneene, inclusiv în Grecia și Turcia. Este posibilă o continuare în august", a transmis agenția din cadrul ONU.

ADVERTISING

Cele mai importante destinații turistice estivale din Europa sunt afectate de valul de căldură. Iată care este situația în fiecare țară și ce trebuie să știe turiștii care urmează să ajungă acolo.

Grecia

Va fi o săptămână de foc în Grecia, unde temperaturile sunt așteptate să urce sâmbătă până la 43 de grade la Atena. Deocamdată, accesul la Acropole este permis după trei zile de închidere pe timpul zilei, în weekend, din cauza caniculei.

Un incendiu de pădure, alimentat de rafale puternice de vânt, a izbucnit luni la Kouvaras, la aproximativ 50 de kilometri est de Atena, şi s-a extins rapid către sudul regiunii Attica, în apropiere de Lagonisi, Anavyssos şi Saronida. Şapte avioane cu apă, patru elicoptere şi 150 de pompieri - inclusiv o echipă de 30 de pompieri români - luptă împotriva celor două fronturi ale acestui incendiu, potrivit presei locale.

Pompierii au intervenit și la un al doilea incendiu într-o zonă împădurită din apropiere de istmul Corint, lângă stațiunea Loutraki.

Potrivit agenției elene de meteorologie, căldura nu va înregistra o evoluție dramatică până miercuri, cu maxime de 39 de grade Celsius în est și 41 în vest. De joi, însă, un nou val de căldură se va instala în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi minime de 43 de grade în partea continentală, 41 în insulele din Marea Ionică și 38 în insulele din Marea Egee.

ADVERTISING

Italia

Au fost emise alerte de caniculă care vizează cel puțin 16 orașe, cu maxime preconizate de până la 45 de grade Celsius. Sub cod roșu se află majoritatea destinațiilor turistice din Peninsulă, precum Roma, Florența și Bologna, Palermo (Sicilia) și Bari (Puglia).

Alimentarea cu energie în mai multe cartiere din Roma a fost întreruptă din cauza suprasolicitării rețelei electrice prin folosirea intensivă a aparatelor de aer condiționat.

Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a făcut apel ca oamenii să fie prudenți când vizitează atracțiile turistice aglomerate. „Nu este recomandat să te duci la Colosseum când sunt 43 de grade Celsius, mai ales pentru o persoană în vârstă", a declarat el pentru Il Messagero, recomandându-le oamenilor să stea la umbră și să evite expunerea la soare între orele 11:00 și 18:00.

Meteorologii au spus că recordul de temperatură ridicată în Europa, de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în urmă cu doi ani, ar putea fi depășit zilele viitoare în Sardinia. Marți, de pildă, se așteaptă o maximă de 46 de grade în această insulă, conform BBC.

Spania

Valurile de căldură se vor intensifica marți, când sunt așteptate temperaturi de până la 44 de grade Celsius în valea Guadalquivir, de lângă Sevilla.

Incendiile de pădure încă fac ravagii în Insulele Canare, unde sâmbătă peste 4.000 de localnici au fost evacuați din calea flăcărilor. Incendiile au mistuit peste 4.600 de hectare de pădure în nordul insulei La Palma. Peste 300 de pompieri, nouă elicoptere și două avioane intervin pentru a limita incendiul.

ADVERTISING

Serviciul național de meteorologie Aemet a anunțat că valul de căldură din această săptămână va afecta o mare parte din țările mediteraneene. Agenția a menționat că e posibil ca temperaturile să scadă puțin miercuri.

Franța

Serviciul național Meteo France nu prognozează temperaturi extreme. În unele zone de pe coasta Mediteranei este cod portocaliu de caniculă. Temperaturile vor urca, de miercuri, la 34-36 de grade în Marseille.

Germania

Prognozele estimează o ușoară creștere a temperaturilor în zilele următoare. Maximele se vor încadra între 25 și 30 de grade Celsius, iar în unele regiuni a fost emis cod galben de vreme rea din cauza rafalelor de vânt.

Doctorii le recomandă oamenilor să ia în calcul respectarea siestei pentru a face față căldurii. „Când este cald, ar trebui să urmăm modul în care se muncește în țările sudice: trezirea devreme, muncă productivă dimineața și siesta după-amiaza este un concept care ar trebui adoptat în lunile de vară", a spus Johannes Niessen, președintele asociației medicilor de sănătate publică din Germania.

Marea Britanie

În timp ce mare parte a continentului se topește de căldură, Marea Britanie va fi ferită de temperaturi extreme. Până la jumătatea lunii august nu sunt prognozate episoade de caniculă.

Ce trebuie să facă și să evite turiștii

Cei care vor călători în țările afectate de valul de căldură denumit Charon vor trebui să își ia măsuri de precauție. Cele mai mari pericole pe care le vor înfrunta sunt insolația, deshidratarea și arsurile solare.

Turiștii sunt sfătuiți să aplice pe piele produse cosmetice cu protecție solară, să nu iasă afară în cea mai mare parte a zilei și să se hidrateze. Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului de alcool, care poate accentua deshidratarea.

Oamenii trebuie să țină cont de faptul că unele atracții turistice pot fi închise din cauza caniculei și a aglomerației. Autoritățile elene au închis temporar Acropole, vinerea trecută, în perioada cea mai călduroasă a zilei, iar în restul weekendului au oprit accesul de la ore mai timpurii, din cauza căldurii.

La Atena și în alte orașe din Grecia, programul de lucru al instituțiilor publice și al unor firme a suferit modificări pentru a evita canicula. Guvernul a impus suspendarea lucrului între orele 12:00 și 17:00 în zonele cu temperaturi foarte ridicate.

Autoritățile italiene iau, de asemenea, în considerare restricționarea accesului la unele monumente istorice în intervalul zilnic cu cele mai ridicate temperaturi.

Canicula va topi turismul în zona Mediteranei

Căldura extremă din sudul Europei îi pune pe gânduri pe turiștii britanici. Expertul meteo Simon Partridge le-a transmis celor care pleacă în vacanță în țările mediteraneene să fie pregătiți pentru ce e mai rău. „Este un șoc masiv pentru sistem când ești acolo, așa că acordă-ți timp pentru a te obișnui cu căldura", a recomandat el, potrivit Sky News.

Justine Rush (53 de ani), care se află în Corfu, a declarat pentru The Observer: „E destul de cald - prea cald ca să stai afară ziua, când nu ești în mare. Trebuie să stăm în cameră în cea mai mare parte a timpului".

Paola Deitan (29 de ani), din Wiltshire, plănuia să plece în Grecia, dar a ales Barcelona. „Îmi fac griji pentru sănătatea mea. Nu vrea să mi se întâmple ceva în mijlocul vacanței", a spus ea.

Deocamdată, puțini turiști își schimbă acum planurile de călătorie din cauza caniculei, în mare parte din cauza taxării chiar și cu 90-100% din costuri în cazul anulărilor last minute. Zborurile și pachetele de vacanță se vând în același ritm ca până acum, relatează Euronews.

Însă, pe termen mediu și lung, lucrurile s-ar putea schimba simțitor. Datele Comisiei Europene de Turism (ETC) arată că numărul persoanelor care își propun să călătorească în țările mediteraneene între lunile iunie și noiembrie a scăzut deja cu 10% comparativ cu anul trecut, cele mai multe rețineri fiind legate de secetă și de incendiile de pădure, relatează BBC.

7,6% din turiști văd acum vremea extremă ca un motiv serios de îngrijorare pentru călătoriile din intervalul menționat. „Anticipăm că episoadele de vreme impredictibilă din viitor vor avea un impact mai mare asupra alegerilor turiștilor în Europa", a declarat Miguel Sanz, șeful ETC.

Ministrul italian al Mediului a avertizat anul acesta că turiștii ar putea opta pentru destinații mai răcoroase în care să-și petreacă vacanța de vară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇