Evacuări în masă din stațiuni turistice din zona Atenei. Peste 1.000 de copii salvați din calea flăcărilor, pompierii români au fost chemați să intervină (Video)

Evacuări în masă din stațiuni turistice din zona Atenei. Peste 1.000 de copii salvați din calea flăcărilor, pompierii români au fost chemați să intervină (Video)

Un incendiu de pădure, alimentat de rafale puternice de vânt, a izbucnit luni la Kouvaras, la aproximativ 50 de kilometri est de Atena, şi s-a extins rapid către sudul regiunii Attica, în apropiere de Lagonisi, Anavyssos şi Saronida, anunţă pompierii greci, iar autorităţile au dat ordin de evacuare, ca măsură de precauţie, a mai multor zone balneare.

„Este un incendiu dificil, vântul este foarte puternic, de până la 7 (pe scala) Beaufort (50-60 de kilometri pe oră)”, a anunţat Yannis Artopios, un purtător de cuvânt al pompierilor, în contextul în care în Grecia are loc de joi un val de caniculă cu vârfuri de peste 44°C în centrul ţării.

ADVERTISING

Şapte bombardiere cu apă, patru elicoptere şi 150 de pompieri - inclusiv o echipă de 30 de pompieri români - luptă împotriva celor două fronturi ale acestui incendiu, potrivit presei locale.

Focul s-a extins rapid către către sudul regiunii Attica, în apropiere de zonele balneare Lagonisi, Anavyssos şi Saronida, unde se află numeroase case de vacanță.

Circulaţia rutieră a fost întreruptă pe drumuri din vecinătatea Kalyvia, pline de un fum dens.

Autorităţile le cer locuitorilor să părăsească locul ca măsură de precauţie, iar o mănăstire a fost evacuată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

UPDATE 21:18 - Ulterior, Artopios a revenit pentru a anunţa „arestarea unui străin care s-ar afla la originea incendiului” de la Kouvaras, fără să dezvăluie naţionalitatea acestuia.

Un alt incendiu prinde forță în apropiere de istmul Corint, într-o zonă forestieră situată în apropierea unei staţiuni balneare celebre - Loutraki. Și aici au fost date ordine de evacuare, din precauţie.

Primarul din Loutraki a anunțat că peste 1.000 de copii au fost evacuaţi dintr-o tabără situată în apropierea staţiunii balneare.

ADVERTISING

„Am salvat 1.200 de copii care se aflau în vacanţă în tabără”, a anunţat la postul privat de televiziune Skai primarul Giorgos Gkionis.

Grecia - la fel ca o parte a Europei - a fost afectată în weekend de prima caniculă din acest an şi a înregistrat un vârf de 44,2°C în regiunea Teba (centru), potrivit Observatorului Naţional din Atena.

La Atena, mercurul a urcat sâmbătă în termometre până la 39°C, iar situl emblematic al Acropolei - cel mai vizitat în Grecia - a rămas închis în orele cele mai fierbinţi, vineri, sâmbătă şi duminică.

Duminică seara, temperatura a început să scadă uşor, iar Ministerul însărcinat cu Criza Climatică a avertizat cu privire la un „risc sporit” de incendii, din cauza unor rafale de vânt puternice, de 50-60 kilometri pe oră.

Temperaturile ar urma să scadă cu două până la patru grade Celsius până miercuri, însă un nou val de căldură urmează să aibă loc - începând de joi -, cu temperaturi de până la 43°C, local, potrivit serviciul grec de meteorologie EMY.

„Ne aflăm în mijlocul perioadei de luptă cu incendiile, iar condiţiile pe care le aşteptăm vor fi deosebit de dificile şi favorizează incendiile de pădure”, a subliniat Yannis Artopios.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇