Un britanic capturat de ruși îl roagă pe Boris Johnson să îl ajute: Risc pedeapsa cu moartea

Un britanic capturat de ruși îl roagă pe Boris Johnson să îl ajute: Risc pedeapsa cu moartea

Un britanic care a fost capturat de forțele ruse în Ucraina i-a cerut ajutorul lui Boris Johnson, printr-un mesaj video distribuit de un jurnalist rus, după ce i s-a spus că ar putea fi condamnat la moarte.

Se crede că John Harding, în vârstă de peste 50 de ani și originar din Sunderland, a fost capturat în timp ce lupta alături de Regimentul Azov pentru a apăra orașul Mariupol, scrie Sky News.

Trupele ucrainene din orașul-port au fost forțate să se predea după un bombardament necruțător.

„Boris Johnson, dacă îl poți influența pe președintele Zelenski, dacă îl poți influența pe președintele Donețkului, sau pe președintele Putin pentru a ne elibera, atunci te rugăm să o faci. Pentru că altfel risc pedeapsa cu moartea, prietenii mei riscă pedeapsa cu moartea”, a spus Harding într-un videoclip distribuit pe Telegram de jurnalistul rus Kim Marina.

ADVERTISING

Prietenii și familia lui Harding au confirmat pentru BBC că el este cel din videoclip, iar rudele sale sunt sprijinite de Ministerul britanic de Externe.

Jurnalistul rus îl întreabă pe Harding care ar fi ultimele cuvinte pe care i le-ar adresa fiicei sale Katherine, dacă ar fi condamnat la moarte.

„Evident, i-aș spune că mi-aș fi dorit să fi petrecut mai mult timp cu ea”, a răspuns britanicul.

Kim Marina a scris într-o postare care însoțește videoclipul că acesta va fi prezentat într-un documentar pe care l-a realizat, numit „pedepsitorii naziști”, și adaugă că „doi britanici care se află în celulă cu Harding au fost deja condamnați la moarte”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jurnalistul nu spune numele bărbaților, dar luptătorii britanici Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, și Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, care au fost amândoi capturați la Mariupol, au fost condamnați la moarte de o instanță rusă luna trecută.

Aslin și Pinner s-au mutat în Ucraina cam în aceeași perioadă cu Harding, în 2018. Cei doi bărbați au fost acuzați că sunt mercenari, dar Ministerul de Externe al Marii Britanii a spus că verdictul rușilor este fals.

Un alt britanic, Paul Urey, reţinut în aprilie de forţe proruse, în estul Ucrainei, a murit în detenţie pe 10 iulie, au anunţat vineri separatiştii. Apropiaţii bărbatului spun că el se afla în misiune umanitară, însă separatiştii susţin că era un mercenar străin care lupta pentru Ucraina.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇